Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Afgelopen weekend stond de Ebro-delta op de planning. De Ebro-delta, in het zuiden van Catalonië heeft in deze tijd van het jaar namelijk de extra attractie van de grote kolonie flamingo’s die er overwinteren. Van dichtbij zeker niet de mooiste vogels, maar van een afstandje en in grote getalen zeker de moeite van het bekijken waard.

_DSC3902.JPG


Llacuna de la Tancada
De Llacuna de la Tancada is waarschijnlijk één van de bekendste vogelspotplekken van de Delta. Er zijn verschillende observatieposten geplaatst van waaruit je de grote kolonie flamingo’s kunt bekijken. Deze lagune heeft een oppervlakte van méér dan 250 hectare en een diepte van ongeveer 70 cm. Dat maakt het de ideale plek voor grote watervogels om rustig naar voedsel te zoeken. Er zijn drie vrij toegankelijke observatieposten van waaruit je een goed uitzicht hebt op het water: de Mirador la Tancada (ook wel Raimundo genoemd), Observatorio de La Tancada langs de weg (voor mijn gevoel was deze te druk) en de Mirador de la tancada die vlak naast een traditionele Ebro-barak ligt. Vooral de eerst is een erg mooie plek om te bezoeken, omdat deze enkel per fiets of te voet is te bereiken. Er is overigens ook de mogelijkheid om met een gids van het bedrijf MonNatura hier op pad te gaan, waardoor je gebruik kunt maken van hun observatiepost die vrijwel midden in de lagune ligt.

_DSC3912.JPG


Wandelen tussen delta en zee: Trabucador
Op de kaart is de lange staart aan de zuidkant van de Delta, volgens sommigen in de vorm de bek van een flamingo, duidelijk te herkennen. Vanaf de parkeerplaats aan de noordkant van deze staart kun je over een smalle strook wandelen richting het zuiden naar de Salinas de la Trinidad(vuurtoren). Veel mensen vergissen zich echter in de afstand die je hier moet afleggen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je hier een streng beschermd natuurgebied betreedt. Zowel auto als fiets moet je dus achterlaten in de winter, want geen van beiden zijn toegestaan op deze strook natuur. De wandeling is echter zeer de moeite waard, omdat je aan de ene kant de baai van de Delta (Badia dels Alfacs) hebt, en aan de andere kant de Middellandse zee met haar bruisende golven. Twee stranden op nog geen 100 meter van elkaar, maar met een wereld van verschil.

_DSC3812.JPG


Les Madalenes: voor de mooiste zonsondergang van de Delta
Later op de avond gaat het naar Les Madalenes, een veelbezochte plek voor liefhebbers van de zonsondergang. Uiteraard kun je vanaf hier ook weer flamingo’s kijken, maar er is veel meer te zien vanaf dit punt. De kleine steiger biedt een leuke voorgrond voor foto’s van onder andere de Torre de Sant Joan, een ruïne van een kleine kasteeltoren die een stuk verderop in het water staat. Overigens kun je prima naar deze toren toe wandelen, via een smalle strook rotsen is hij nog net met droge voeten te bereiken.

_DSC4109.JPG


Mirador del Zigurat: voor de toeristen
Voor veel mensen is de Mirador del Zigurat een trekpleister. Enerzijds omdat hij precies op het punt staat waar de Ebro de zee in stroomt, maar anderzijds ook vanwege het uitzicht dat vanaf deze toren hebt over het noordelijkste puntje van de Delta. Ook hier kun je de flamingo’s opnieuw in grote getalen zien, maar het nadeel van deze plek vind ik zelf dat je hem deelt met veel toeristen. Zo zijn er veel aanlegsteigers voor rondvaartboten langs de toegangsweg en ligt op korte afstand een grote camping en een kleine jachthaven. Voor mij heeft dit punt om een andere reden aantrekkingskracht: het is het eindpunt (of beginpunt zo je wilt) van een bijzondere GR: de GR99. Deze loopt vanaf de bron van de Ebro-rivier tot dit punt en volgt de rivier in al haar grillige vormen over een afstand van méér dan 1000 kilometer. Een route die tot de verbeelding spreekt, zeker als je de verschillende afstanden afleest van de bordjes die hier staan (Zaragoza: 390 km bijvoorbeeld).

20220123_134150.jpg


Omdat ik op dit moment met rugklachten loop hebben we uiteindelijk maar een kleine 10 kilometer gewandeld in het weekend en daarnaast vooral veel tijd besteed aan het fotograferen van vogels, zonsondergang en kleine zeebewoners. Maar het was zeker de moeite waard. Voor mij blijft de Ebro Delta een mooie bestemming, zowel in zomer (met de groene rijstvelden) als nu in de winter (met meer grote watervogels).

Nog wat links voor de liefhebbers:
_DSC3686.JPG_DSC3776.JPG_DSC3782.JPG_DSC3812.JPG
 

Bijlagen

  • _DSC3695.JPG
    _DSC3695.JPG
    496,2 KB · Weergaven: 72
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan