Verslag van een driedaagse in het Hertogenwald


Ik heb deze week een driedaagse toch door het Hertogenwald gemaakt. Het is een lang verslag geworden, dus een kleine teaser hier en de rest kan je, indien je wil, op de link onderaan lezen.

Het Hertogenwald is misschien niet het meest gekende bos van België. Nochtans zal menig wandelaar die reeds in de Hoge Venen was er een stukje gewandeld hebben of er op zijn minst doorgereden zijn met de auto of bus. En eerlijk gezegd is het wel de moeite waard om het wat beter te leren kennen en op ontdekkingstocht te gaan.

Eigenlijk is het Hertogenwald een beboste uitloper van het het Hoge Venenplateau en zit geprangd tussen de Vesder in het noorden en de Gileppe in het zuiden. Sinds de 13de eeuw was het bos eigendom van de hertogen van Limburg, daarna die van Brabant. De Duitse benaming "Wald" doet vermoeden dat het hier om een woud gaat en niet om een bos, maar schijn bedriegt. Sinds de Middeleeuwen wordt er in het gebied aan bosbouw gedaan, al zijn er verschillende delen van het bos waar de natuur vrij spel krijgt.

De toenmalige Oostenrijkse Nederlanden, dus ook het Hertogenwald, kwamen in 1795 in Franse handen terecht. De Franse nederlaag in 1815 betekende dat het Hertogenwald deels in Nederlands, deels in Pruisisch bezit overging. Dat het bos vandaag nog steeds onderverdeeld is in een westelijk en oostelijk deel is daar een gevolg van. Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd de Belgisch-Pruisische grens hier door de rivier Hill (in het Frans: "Helle") gevormd en werd het Hertogenwald zo in tweeën gesplitst. Aan de Baraque Michel, waar de Helle ontspringt, zijn nog steeds verschillende grensstenen uit die tijd te zien.

De GR15 en GR573 doen een schuchtere poging om de wandelaar door het Hertogenwald te sturen. De lokale wandelingen blijven meestal gesitueerd rond de stuwmeren van de Gileppe en de Vesder. Omdat ik het bos toch in al zijn facetten wilde zien, stippelde ik dan maar een eigen traject van ongeveer 75 kilometer uit. Onderverdeeld in drie stukken van ongeveer 25 kilometer kon ik telkens overnachten op bivakzones, meer bepaald die van de Soor en van de Gileppe. Het Hertogenwald heeft nog een derde bivakzone, die van de Bergerie, die ik ook op mijn weg lag maar waar ik niet stopte. Deze ligt ongeveer halfweg het volledige parcours, na 35,5 kilometer. (Sportieve) wandelaars die er zin in hebben om mijn parcours op twee in plaats van drie dagen af te werken, kunnen daar dus terecht.

Voor mijn parcours was er geen specifieke markering om te volgen en dus oriënteerde ik me met behulp van een kaart. Indien je deze route ook wil wandelen kan je onderd het verslag het gpx-bestand van deze trektocht terugvinden. Ook enkele foto's en een hoogteprofiel ontbreken niet.

Rest van het verslag en een 50-tal foto's is hier te vinden: https://www.ultimatehiking.net/post/hertogenwald-driedaagse-luswandeling

IMG_20210211_112112.jpgIMG_20210212_101449.jpg
 
Mooie foto's! PRachtig gebied ook, eind 2019 in ongeveer dezelfde regio een stukje gelopen van Monschau naar Soor en terug. Volgens mij herken ik sommige stukjes wel van je foto's :)

Leuke site ook, lekker inspirerend :)
 
Het is er inderdaad prachtig. Ik heb er echt van genoten die drie dagen. Ik kwam wel vaak in de Hoge Venen en soms ook eens stukje in het bos, maar nooit een echt ontdekkingstocht. En ik werd niet teleurgesteld.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan