• De site is afgelopen nacht (26/02) verhuisd naar een andere server. Tegelijkertijd is het prikbord vernieuwd naar een nieuwe versie. Er kunnen hier en daar dus nog enkele kleine zaken fout gaan, mocht dat zo zijn: let me know.

Uitdagende klimhike

Hallo allemaal,

Ik zie allemaal leuke en mooie hikes op dit forum, maar wat ik zoek ben ik nog niet tegengekomen. Ik doe namelijk het liefst hikes die zo avontuurlijk mogelijk zijn. Hikes waarin je regelmatig een stukje omhoog moet klimmen over wat stenen of een rots bijvoorbeeld. Ik ben dit in Amerika wel eens tegengekomen tijdens hikes, maar meer toevallig dan dat ik ze zelf kan vinden. Ik zoek dus hikes die je echt kunnen uitdagen, en dan niet een hike van 70km, maar liever een van 15 of 20 waar je de hele dag mee zoet kan zijn. Het mag echt wel een beetje tussen klimsport en hiken inzitten.

Iemand tips? Zowel in de buurt voor tijdens een weekendje weg of voor langere vakanties!

Ik ben erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn. Heel erg veel dank alvast!
 
In Groot Brittannie heet dit scrambling. Kijk eens naar deze alternatieve route (ridgewalk Crib Goch) om de Snowdon te bereiken.

Ik kom tijdens mijn hikes regelmatig stukjes scrambling tegen. Op de kaart kan je ze meestal wel herkennen. Ik zoek dat soort plekken op. Ter plekke zie je vaak een stuk touw, kabel of ketting hangen. Het is natuurlijk de uitdaging deze niet te gebruiken :)

Verder kan je ook kijken naar klettersteigs. Daar heb je wel uitrusting (en wat kennis) voor nodig.

kabel.JPG
 
De Julische alpen in Slovenie en de Dolomieten in Italie liggen helemaal vol met routes die jij zoekt.
 
Wat dichterbij huis: Echelles van Rochehaut https://www.wanderersblues.be/les-echelles-de-rochehaut-spectaculairste-wandeling-belgie/

Dit is eigenlijk een variant van de GR langs de Semois. Eigenlijk is dat pad best wel een wildebras, ik denk een van de relatief uitdagendste in de Ardennen.

In de Vogezen: iets tammer (geen ladders e.d.) Sentier Des Roches (vanaf col de la slucht)

Verder idd klettersteig routes zoeken in de Alpen. Maar een training voor omgang met het materiaal wat je daarvoor nodig hebt is wel warm aanbevolen.
 
Aangaande UK: het zgn scrambling is daar inderdaad tot volkssport verheven. Geen of weinig touw, lekker solo. De moeilijkste is de graat van de Black Cuillin op Skye. Hoewel het trailrunrecord op dat beest op om en nabij 3 uur staat, is het eigenlijk een alpine onderneming die de meeste mensen twee dagen kost.
Maar werkelijk bijna elke berg heeft zijn interessante en beschreven scrambling routes, of je nou in Schotland, Snowdonia, Brecon Beacons of Lakes bent.
Aangaande Vogezen: na bovengenoemde Sentier des Roches, of los daarvan, heb je aan de overkant van het Frankenthal de zogenaamde Spitzkoepfe. Een stuk uitdagender, dezelfde Hohneck als doeltop.
 
De GR20! Absoluut!!

Vorig jaar gelopen. Ik heb er helemaal m'n scramble hart op kunnen halen! :)
Er waren veel plekken waar je even naar de getekende 'vlaggetjes' moest zoeken die de route aangaven: dan was er gerust ééntje 4 meter boven je en mocht je omhoog... Superleuk. Heel veel op handen en voeten naar boven geklauterd.

De hele tocht is overigens ~14 dagen (kan sneller, kan langzamer), langs hutten of kamperend. Het is een fikse uitdaging, maar zeker niet ondoenlijk. Je kunt ook een week doen: dan doe je alleen de Noord- of Zuidkant. Als je van scrambling houdt zou ik dan zeker de Noordkant pakken: die is veel ruiger. Ook zijn er een paar pieken waar je omhoog kan. Het was bijna geen wandelen meer te noemen ;)
 
Bovenaan