Technisch inzicht gevraagd (tentconstructie)


Is een vrijstaande tent per definitie stormvaster dan een die dat niet is bij vrijwel dezelfde vorm?
Uiteraard in beide gevallen goed vastgezet met scheerlijnen.

Voor Patagonië heb ik na online oriëntatie en lezen van talloze reviews en het maken van een shortlist, uiteindelijk gekozen voor de MSR Mutha Hubba.

https://www.msrgear.com/ie/products...3-person-backpacking-tent/05839.html?srd=true

Toch kon ik het niet nalaten om ook nog naar de Carbon Reflex 3 te kijken. Iets lager, meer mesh, maar vergelijkbare oppervlakte en vooral veel lichter. Alleen niet vrijstaand.

https://www.msrgear.com/ie/products/msr-archived/carbon-reflex-3-ultralight-tent/05838.html?srd=true

Zie ook de foto's voor het verschil in constructie.

Mijn vraag is of dit (vrijstaand of niet) een verschil gaat maken bij windkracht 8-9.

Marla

Screenshot_2019-11-06-08-23-29.png Screenshot_2019-11-06-08-25-13.png
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Als stormbestendigheid een criterium was waren er betere opties dan dit soort tenten maar binnen de twee voorbeelden heb je mi de beste keuze gemaakt. De extra stok geeft iets meer stabiliteit maar alles staat of valt met de afspanpunten en de orietering op de windrichting. Die met een enkele boog zal slechter scoren. de mesh zal ook voor veel meer tocht zorgen. Aluminium zal niet zomaar gaan breken bij overbelasting wat bij carbon wel het geval is. Tot zover wat eerste gedachten
 
heb zelf nog nooit zulke windstoten meegemaakt op andere locaties als in Patagonië , heb ook nog nooit zoveel , mensen in de problemen gezien in de nacht .

vrijstaand is niet voor niets
 
Ivo en Joop, dank voor jullie geruststellende woorden. Mutha Hubba it is!!

Ivo, ik ben benieuwd waar je op doelt met de betere keuzes. Mijn handen hebben even gejeukt voor een HMG Ultamid 4 maar de stok in het midden en de kosten hebben me gedreven naar een betaalbaarder alternatief dat volgens recensies toch goed windbestendig is.

Eins, leuk artikel! Ik ben nog steeds betalend BPL-lid dus voor de belangstellenden op HS kan ik vast wel een pdf in elkaar knutselen.

En o ja ... ik ga nog eens teruglezen hoe ik wat stretch in de scheerlijnen kan brengen. Sander/babelfish heeft dat ergens uit de doeken gedaan.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Pyramide tenten zijn inderdaad erg stormvast wanneer genoeg afspanpunten. Caffin heeft een voorliefde voor tunneltenten. Ik volg hem wel in zijn redeneringen. De stokken zouden beter aan het buitenzeil vast zitten en nog beter was het als de mutha hubba nog een derde stok had. op pagina twee is een en ander te lezen: https://backpackinglight.com/forums/topic/tent-for-snow-camping/#post-3616125 Veel tunnels van bv hilleberg hebben wat dat betreft een betere verdeling om grote zeiloppervlakken te vermijden. Zwaarder maar heel stabiel zijn de tenten met gekruiste bogen (bv soulo)
 
Ivo,

De perfecte kegelvorm is het meest stormvast. Maar meeste UL pyramide modellen hebben nog relatief grote rechte vlakken. Je moet ze echt met een hoek in de wind zetten en 2 van de meestal 4 grote vlakken krijgen dan nog flink op hun lazer bij harde wind. Hoe meer vlakken de pyramide tent heeft hoe meer de kegelvorm benaderd wordt en wat dus de windvastheid ten goede komt.

Qua stormvastheid vertrouw ik dan toch een koepeltent met tenminste drie stokken van grond tot grond het meest ten opzichte van pyramidetenten met een beperkt aantal vlakken. De vrije vlakken bij zo'n koepeltje worden daardoor kleiner. Een koepel is net zoals een pyramide tent met veel vlakken minder gevoelig voor draaiende wind dan een tunnel.

Dit geschreven hebbende kampeer ik tegenwoordig alleen nog maar in tipi's (ook UL) en ze hebben me nog nimmer teleurgesteld bij code geel of oranje (hoewel ik wel op een nacht al half slapend met een hand de middenstok gemaakt van 2 carbon wandelstokken heb moeten vasthouden ;)) .
 
Nog een keer de tip om dingen strak te houden en flex te geven:
Men neme shock cord van dit type: https://www.extremtextil.de/elastische-kordel-3mm-rund-starker-zug.html

Daar knipt men lengtes van ongeveer 30 cm af. Iedere 30 centimeter knoop je een loop van met behulp van de vissersknoop:
Een dubbele vissersknoop kan ook maar dat is een beetje overkill voor deze toepassing en je moet dan langere stukken knippen (minstens 35cm)

De gemaakte loops gebruik je dubbel Dus je vouwt een acht en sla deze dubbel. Of je haalt een hele loop door een lus van de haring of scheerlijn en vouwt hem dan dubbel. Zo heb je dubbele treksterkte. Door deze dubbele elastieke los steek je dan de haring of verbindt je de scheerlijn.

Alternatief kan je ook nog een failsafe constructie in je scheerlijnen knopen. Zie deze link:
http://blog.gossamergear.com/wp-content/uploads/2014/10/Self-Tensioning-Shock-Cords.jpg
En bij alternatief #3 zie je ook weer de loop met vissersknoop. Ik persoonlijk zou ook met deze oplossing de loop dubbel doen. De loops dubbel gebruiken geeft gewoon minder risico op breuk van het elastiek en het vangt nog steeds prima de rek op van silnylon.

Pas je deze trucjes toe dan staat je tent nimmer meer slap en is er ruimte voor rek bij harde klappen van wind.
 
Ik had dit eerder op de mobiel gezien, dan zijn de twee genoemde tenten lastig te vergelijken. Op de pc gaat dit beter. Mijn inschatting is dat de stormbestendigheid van deze twee tenten gelijk is. Dit zijn volgens mij de criteria (op volgorde van belangrijkheid):
1. vorm tent (m.n. rechte vlakken)
2. vorm van de vlakken (m.n. driehoeken)
3. aantal stokken (m.n. kruisende)

De Carbon reflex heeft minder steile zijkanten, maar heeft een stok minder. Ik verwacht dat je dat tegen elkaar kan wegstrepen. Als je de Mutha Hubba met de kop in de wind kan zetten is die misschien in het voordeel door de boog aan die kant. Als de wind draait maakt het weinig uit denk ik.

Beide tenten zijn niet optimaal kwa stormbestendigheid. Een stormvaste koepeltent heeft (bij voorkeur) meerdere elkaar kruisende stokken. En daarnaast kleine (bij voorkeur driehoekvormige) doekoppervlaktes die heel strak gespannen kunnen worden. Een tent die heel erg klappert noem ik niet stormbestendig (omdat dit niet goed is voor je nachtrust).

Maar beide tenten van MSR zijn van hoge kwaliteit. Dus ze zullen flinke wind zeker overleven. Misschien zijn oordoppen wel aan te raden ;)

Ik vraag me af of elastiek tussen de scheerlijn het klapperen vermindert. In principe dempt het de klappen, maar er is meer rek dus er kan meer bewogen worden. Bij een expeditietent is elastiek ertussen niet aan te raden. Die moet je gewoon heel strak opspannen.
 
Betreffende klapperen en elastiek , strak is het woord , als een scheerlijn ruimte krijgt en constant aan je haring gaat jutteren , kan je er donder op zeggen dat er een moment komt van losschieten .
dus misbruik direct de rekruimte van je elastiek , om verschil van spanning door rek door bijvoorbeeld natte scheerlijn of tentdoek te ondervangen. Keistrak je tent opzetten.
Succes , vraagje by the way , welke periode is je reis gepland?
 
Yup met elastiek ook gewoon keistrak opzetten en zoals ik al schreef de loops dubbelvouwen: dubbele rek/treksterkte en minder flex maar nog steeds afdoende om rek van nat/vochtig nylon weer te compenseren.
 
Er blijft dus rek in zitten, dus de tent kan in de wind meer bewegen dan zonder elastiek. En dus meer herrie maken. Het vermindert waarschijnlijk wel de kracht op een haring, dus het kan best (om andere redenen) gunstig zijn.

Maar de meeste tenten kan je uberhaupt niet retestrak opzetten. Dan trek je hem uit het verband of je krijgt de rits niet meer dicht.
 
Er blijft dus rek in zitten, dus de tent kan in de wind meer bewegen dan zonder elastiek. En dus meer herrie maken. Het vermindert waarschijnlijk wel de kracht op een haring, dus het kan best (om andere redenen) gunstig zijn.

Maar de meeste tenten kan je uberhaupt niet retestrak opzetten. Dan trek je hem uit het verband of je krijgt de rits niet meer dicht.
Ja, ik heb er ook zo mijn twijfels over,
en ik denk dat het ook afhankelijk is van het gebruikte materiaal voor het tentdoek:
`Silnylon' is al zo flexibel van zichzelf, dat je (juist) geen rekbare scheerlijnen nodig hebt.
`Polyester' maakt veel meer lawaai dan nylon (polyamide) met wind, maar ik denk niet dat meer rek in de scheerlijnen dat gaat oplossen of de tent daar windvaster door wordt.

Wat ik wel geleerd heb (van Bo Hilleberg...) is dat je de scheerlijnen zo horizontaal mogelijk moet uitspannen bij harde wind -- maximale lengte dus.
Dat is wel lastig op een (drukke) camping, omdat je tent dan veel meer ruimte inneemt en (andere) mensen dus over de scheerlijnen gaan struikelen :-(
 
Ik gebruik al jaren elastiek tussen mijn scheerlijnen. Mijn nylontenten blijven altijd mooi strak staan. Wind of geen wind en lubberen van doek door afkoeling of vocht. Altijd een strak tentje.

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
 
Wat ik wel geleerd heb (van Bo Hilleberg...) is dat je de scheerlijnen zo horizontaal mogelijk moet uitspannen bij harde wind -- maximale lengte dus.

Klopt. Dan hebben de haringen maximaal houvast. En misschien iets minder kracht op de scheerlijn en doek door meer rek. Maar dat is dan weer vergelijkbaar met elastiek ertussen :)

Als je de maximale lengte van de scheerlijnen nodig hebt, is bijna iedereen al naar huis vanwege het slechte weer. Op campings waar het zo druk is, kom ik ook liever niet...
 
Klopt. Dan hebben de haringen maximaal houvast.
Wat ik er van begrepen heb, is dat het effect van de scheerlijnen op de stabiliteit van de tent bij wind dan maximaal is. Voor houvast van de haringen lijkt het me een marginaal voordeel.
En misschien iets minder kracht op de scheerlijn en doek door meer rek. Maar dat is dan weer vergelijkbaar met elastiek ertussen :)
De rek van de scheerlijnen van de Hilleberg tenten is met opzet zo weinig mogelijk door de gebruikte materialen daarvoor, dus dat lijkt me niet het beoogde effect ervan.
 
Ik gebruik al jaren elastiek tussen mijn scheerlijnen. Mijn nylontenten blijven altijd mooi strak staan. Wind of geen wind en lubberen van doek door afkoeling of vocht. Altijd een strak tentje.

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk

Klopt, ik gebruik ook al jaren elastiek. Zat standaard op alle afspanpunten bij mijn Terra Nova tent en bij mijn huidige tipi tent gebruik ik deze (5 mm dik).
 
Beweging is energiedissipatie.....dus als je tent klappert gaat een deel van de energie verloren in het klapperen. Als je tent retestrak staat niet en zijn de krachten op de haringen waarschijnlijk groter dan wanneer je tent klappert....
Als je tent in zijn geheel beweegt in de wind (dus het tentdoek kan wel strak staan, maar de tentconstructie is gewoon niet zo stijf) geeft dat cyclische belasting op je haringen waardoor, zoals Joop al aangeeft, je de haring er op een gegeven moment uit kan trekken. Alleen klapperen van het tentdoek zal dat niet bewerkstelligen.

Maw, of he tentdoek strak staat of klappert maakt niet zoveel uit voor je tent, wel voor je nachtrust. Als de tent in z'n geheel beweegt omdat de stokconstructie niet zo stijf is, of het materiaal van de stokken (carbon vs aluminium bv) kan dat wel leiden tot het eruit trekken van haringen of het breken van scheerlijnen....

Groetzels,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Scheerlijnen kunnen breken door slijtage langs de zijkant van de haring. In het algemeen zal de haring de beperkende factor zijn. Of misschien de bevestiging aan / knoop tegen de tent aan.

Beweging is energiedissipatie.....dus als je tent klappert gaat een deel van de energie verloren in het klapperen. Als je tent retestrak staat niet en zijn de krachten op de haringen waarschijnlijk groter dan wanneer je tent klappert....

Klinkt inderdaad logisch. Als je dan kijkt naar de belasting op de haringen, verwacht je bij een rete strakke tent dan weer een meer constantere kracht, en bij de slappe tent pieken. Geen idee wat of het een gunstiger is dan het ander
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan