Technisch inzicht gevraagd (tentconstructie)

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door marla, 6 nov 2019.

 1. Is een vrijstaande tent per definitie stormvaster dan een die dat niet is bij vrijwel dezelfde vorm?
  Uiteraard in beide gevallen goed vastgezet met scheerlijnen.

  Voor Patagonië heb ik na online oriëntatie en lezen van talloze reviews en het maken van een shortlist, uiteindelijk gekozen voor de MSR Mutha Hubba.

  https://www.msrgear.com/ie/products...3-person-backpacking-tent/05839.html?srd=true

  Toch kon ik het niet nalaten om ook nog naar de Carbon Reflex 3 te kijken. Iets lager, meer mesh, maar vergelijkbare oppervlakte en vooral veel lichter. Alleen niet vrijstaand.

  https://www.msrgear.com/ie/products/msr-archived/carbon-reflex-3-ultralight-tent/05838.html?srd=true

  Zie ook de foto's voor het verschil in constructie.

  Mijn vraag is of dit (vrijstaand of niet) een verschil gaat maken bij windkracht 8-9.

  Marla

  Screenshot_2019-11-06-08-23-29.png Screenshot_2019-11-06-08-25-13.png
   
 2. Ivo

  Ivo

  Als stormbestendigheid een criterium was waren er betere opties dan dit soort tenten maar binnen de twee voorbeelden heb je mi de beste keuze gemaakt. De extra stok geeft iets meer stabiliteit maar alles staat of valt met de afspanpunten en de orietering op de windrichting. Die met een enkele boog zal slechter scoren. de mesh zal ook voor veel meer tocht zorgen. Aluminium zal niet zomaar gaan breken bij overbelasting wat bij carbon wel het geval is. Tot zover wat eerste gedachten
   
 3. heb zelf nog nooit zulke windstoten meegemaakt op andere locaties als in Patagonië , heb ook nog nooit zoveel , mensen in de problemen gezien in de nacht .

  vrijstaand is niet voor niets
   
 4. Ivo en Joop, dank voor jullie geruststellende woorden. Mutha Hubba it is!!

  Ivo, ik ben benieuwd waar je op doelt met de betere keuzes. Mijn handen hebben even gejeukt voor een HMG Ultamid 4 maar de stok in het midden en de kosten hebben me gedreven naar een betaalbaarder alternatief dat volgens recensies toch goed windbestendig is.

  Eins, leuk artikel! Ik ben nog steeds betalend BPL-lid dus voor de belangstellenden op HS kan ik vast wel een pdf in elkaar knutselen.

  En o ja ... ik ga nog eens teruglezen hoe ik wat stretch in de scheerlijnen kan brengen. Sander/babelfish heeft dat ergens uit de doeken gedaan.

  Marla
   
  Laatst bewerkt: 6 nov 2019
  babelfish vindt dit leuk.
 5. Ivo

  Ivo

  Pyramide tenten zijn inderdaad erg stormvast wanneer genoeg afspanpunten. Caffin heeft een voorliefde voor tunneltenten. Ik volg hem wel in zijn redeneringen. De stokken zouden beter aan het buitenzeil vast zitten en nog beter was het als de mutha hubba nog een derde stok had. op pagina twee is een en ander te lezen: https://backpackinglight.com/forums/topic/tent-for-snow-camping/#post-3616125 Veel tunnels van bv hilleberg hebben wat dat betreft een betere verdeling om grote zeiloppervlakken te vermijden. Zwaarder maar heel stabiel zijn de tenten met gekruiste bogen (bv soulo)
   
 6. Ivo,

  De perfecte kegelvorm is het meest stormvast. Maar meeste UL pyramide modellen hebben nog relatief grote rechte vlakken. Je moet ze echt met een hoek in de wind zetten en 2 van de meestal 4 grote vlakken krijgen dan nog flink op hun lazer bij harde wind. Hoe meer vlakken de pyramide tent heeft hoe meer de kegelvorm benaderd wordt en wat dus de windvastheid ten goede komt.

  Qua stormvastheid vertrouw ik dan toch een koepeltent met tenminste drie stokken van grond tot grond het meest ten opzichte van pyramidetenten met een beperkt aantal vlakken. De vrije vlakken bij zo'n koepeltje worden daardoor kleiner. Een koepel is net zoals een pyramide tent met veel vlakken minder gevoelig voor draaiende wind dan een tunnel.

  Dit geschreven hebbende kampeer ik tegenwoordig alleen nog maar in tipi's (ook UL) en ze hebben me nog nimmer teleurgesteld bij code geel of oranje (hoewel ik wel op een nacht al half slapend met een hand de middenstok gemaakt van 2 carbon wandelstokken heb moeten vasthouden ;)) .
   
 7. Nog een keer de tip om dingen strak te houden en flex te geven:
  Men neme shock cord van dit type: https://www.extremtextil.de/elastische-kordel-3mm-rund-starker-zug.html

  Daar knipt men lengtes van ongeveer 30 cm af. Iedere 30 centimeter knoop je een loop van met behulp van de vissersknoop:
  Een dubbele vissersknoop kan ook maar dat is een beetje overkill voor deze toepassing en je moet dan langere stukken knippen (minstens 35cm)

  De gemaakte loops gebruik je dubbel Dus je vouwt een acht en sla deze dubbel. Of je haalt een hele loop door een lus van de haring of scheerlijn en vouwt hem dan dubbel. Zo heb je dubbele treksterkte. Door deze dubbele elastieke los steek je dan de haring of verbindt je de scheerlijn.

  Alternatief kan je ook nog een failsafe constructie in je scheerlijnen knopen. Zie deze link:
  http://blog.gossamergear.com/wp-content/uploads/2014/10/Self-Tensioning-Shock-Cords.jpg
  En bij alternatief #3 zie je ook weer de loop met vissersknoop. Ik persoonlijk zou ook met deze oplossing de loop dubbel doen. De loops dubbel gebruiken geeft gewoon minder risico op breuk van het elastiek en het vangt nog steeds prima de rek op van silnylon.

  Pas je deze trucjes toe dan staat je tent nimmer meer slap en is er ruimte voor rek bij harde klappen van wind.
   
  marla vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina