Slaapzak dilemma, wat moet ik doen/kiezen?

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Melissa, 9 aug 2018.

 1. Hallo Hiking-site medemensen. Ik ben nieuw op het forum dus stel mijzelf even voor: Mijn naam is Melissa, 21 jarige student en ben nieuw in het hiker wereldje. Ik hou ontzettend van kamperen en wandelen maar ga volgende week voor de eerste keer met de rugzak twee weken door Schotland trekken. Ik heb hierom samen met mijn vriend een hele kampeeruitrusting en benodigheden gekocht, natuurlijk ook een slaapzak. Ik ben nu echter bang dat mijn eigen slaapzak te koud zal zijn en vraag daarom advies aan mensen die er wat meer ervaring mee hebben dan ik.

  Ik heb de Vaude Sioux 100 SYN gekocht voor mijzelf met een comfortemp. van 11 graden en een limit van 7 graden. Ik tijfel hier over omdat ik het de vorige keer dat ik er mee ging kamperen aardig koud had tegen de ochtend. Als ik op dit moment naar het weer kijk in Schotland wordt het tussen de 8-12 graden 's nachts. Ik tijfel of ik een warmere slaapzak zal kopen (ik dacht aan een comfort van 5 graden), een zilveren bivakzak waar ik met mijn huidige slaapzak in kan liggen of dat de kleding die ik mee heb misschien genoeg is om het warm te hebben (merino wol legging, 50% merino wol shirt, fleecevest) als ik deze aantrek 's nachts wanneer nodig. Ik twijfel ook omdat een nieuwe (lichtgewicht) slaapzak natuurlijk veel geld kost.

  Indien het een nieuwe slaapzak word, twijfel ik tussen de volgende:
  - Nomad Pegasus 340 https://tinyurl.com/y949k8l4
  - Millet Alpine LTK 800 https://tinyurl.com/ybz74oqh
  - Marmot Always Summer https://tinyurl.com/y9edrk5j
  - Snugpak - Softie 3 Merlin https://tinyurl.com/y8htxm9m

  Of misschien toch eentje met een comfort van 0 graden?
  Zoals je waarschijnlijk wel door hebt ben ik het spoor nogal bijster, en omdat ik volgende week al vertrek zit er nogal haast achter.

  Wie kan mij adviseren?
  Alvast hartelijk dank!

  groetjes,
  Melissa
   
 2. Ivo

  Ivo

  Aan die vaude heb je volgens mij niks. Hij is dan ook nog synthetisch, die verliest aan isolerende waarde vanaf het moment dat hij de winkel uit gaat. Als ik je hoor spreken over een zilveren bivakzak (waar ik verder geen info over heb) krijg ik het beeld voor de geest van een bivakzak die weinig waterdamp door laat en je binnen de kortste keren met een natte slaapzak zit omwille van het lichaamsvocht dat niet weg geraakt en dan ben je verder van huis.
  Dan kan je beter, bijna naakt, je inpakken in een "zilveren" reddingsdeken en zo in je slaapzak kruipen, dat levert meer op.
  Kies je slaapzak niet op info voor een tocht maar probeer je een voorstelling te maken wat je de komende jaren wil gaan doen. Als je van plan bent om bergtochten te lopen in de zomer kom je toch al snel bij een comfort van 0°C. Blijft de keuze dons of synthetisch?
  Ik zou weg blijven van een vulling waar ze dons en synthetische vezels combineren (de nomad), gewoon omdat ik niet weet hoe die twee verschillende materialen zich gaan gedragen op langere termijn;
  Ook bij die laatste keuze wil je 'voor een dubbeltje op de eerste rang'
  ooit in een artikel wat info samen gebracht. misschien helpt het in het maken van een keuze:http://hikingadvisor.be/2018/03/17/een-slaapzak-kiezen/
  Weet dat dons duurder is maar zijn levensduur is een heel stuk langer dan een synthetische. Je kan ook een slaapzak huren voor die periode. Probleem is dan dat er meestal winterslaapzakken worden aangeboden in de verhuur.
  Onderschat het belang van een goede slaapmat ook niet.
  Niemand in de kennissenkring die een slaapzak uit wil lenen?
  Ik wil een uitzondering maken voor deze student. Ik heb hier een quilt liggen. https://ivovanmontfort.blogspot.com/2012/01/zelfbouw-drie-seizoens-quilt.html
  Je moet hem persoonlijk op komen halen zodat ik weet met wie ik te doen heb. Je mag hem gratis lenen maar ik vraag wel een waarborg om er zeker van te zijn dat ik niet in de maling wordt genomen en ik hem terug krijg in zijn oorspronkelijke staat.
   
 3. Hallo Ivo, super bedankt voor jouw uitgebreide antwoord en je vriendelijke aanbod om je quilt te mogen lenen. Ook jouw doorgestuurde artikelen zijn ontzettend nuttig.
  Ik ben in inderdaad van plan om vaker trektochten in de bergen te lopen, dus denk dat het handiger is als ik investeer in een goede slaapzak. Als ik jou en het blog zo hoor kan ik het beste kiezen voor een dons rond -5 tot 0 graden.
  Aan welk bedrag zou ik moeten denken voor een goede slaapzak? Ik zie namelijk slaapzakken van 200 euro, maar ook van 800 euro. Heb je een merk of merken die je me kan aanraden?
   
 4. Hallo Melissa, Je eerste slaapzak die je koopt is bijna nooit de goede. Het is nogal persoonlijk en de opgegeven temperatuur waardes zijn meestal een indicatie op een gemiddeld ervaren gevoel. Er zijn heel veel goede leveranciers, ik zou voor je volgende slaapzak voor een donsvulling gaan en dan bij voorkeur een die is behandeld met Nikwax, dan heeft het vocht niet zoveel invloed op de isolatie waarde. In NL maakt Lowland erg fraaie slaapzakken, deze zijn meestal niet behandeld met Nikwax maar dat kun je eventueel zelf doen of laten doen. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met Therm A Rest slaapzakken, deze zijn ook nog redelijk betaalbaar. Is budget niet zo bepalend dan kun je eens bij Patagonia kijken.
  Voor de meer acute oplossing nu kun je idd kijken of je iets kunt lenen, wat ook erg belangrijk is voor comfort is het warm houden van je voeten, en je nek en hoofd. Dat zijn namelijk de plekken waar je erg veel warmte verliest. Lowland heeft erg fijne donssloffen, die wegen bijna niks en zijn super warm. een goede muts en een Buff/necktube houden de rest warm. Merino ondergoed er bij en je hebt het zeker een stuk warmer. Voor algemeen gebruik in midden Europa zou ik altijd minimaal 0 graden comfort temperatuur aanhouden voor je volgende aankoop, en dan 0 graden voor Dames, dat is namelijk een andere dan voor Heren. En let er op dat de norm met de EN 13537 is bepaald dit staat vaak op het label bij de temperatuur vermeld.
   
 5. Hoi Melissa, Welkom bij de Hikingsite.

  Als je het snel koud hebt is een comfort temperatuur van -5 tot 0 graden je beste keus. Comfort is wanneer je normaal slaapt en je het warm hebt. De limit temperatuur is voor als je erg weinig last hebt van de kou. Hierbij speelt ook de vochtigheid van de omgeving waar je ligt een rol. Een goed isolatie matje of slaapmatje is ook belangrijk.

  Goedkoop en om in overweging te nemen, gezien de korte duur, zou een fleece lakenzak je comfort temperatuur wat kunnen verbeteren. En dit zou je met enige handigheid nog zelf kunnen maken.
  En dan op zoek gaan als je terug bent naar en andere warmere slaapzak.
  Denk eraan dat een hele warme slaapzak in de zomer niet prettig is. Hierdoor hebben veel mensen meerdere verschillende slaapzakken.
   
 6. Hallo Melissa,

  Welkom op het forum en heel veel plezier toegewenst in Schotland. Een belangrijke tip van mij: doseren. In draaggewicht, dagafstanden, totaalafstanden, etc. Zo houd je het leuk voor jezelf en doe je je (wellicht ongetrainde) lichaam geen geweld aan.

  Nu on topic:

  Cumulus is op dit forum een veel geciteerd en gewaardeerd merk, maar steek ook eens je licht op bij YET (Yeti Polen). Ik ben er zelf erg positief over, zowel qua kwaliteit, prijs als communicatie.

  http://www.hiking-site.nl/prikbord/showthread.php?t=10626&highlight=yeti

  Succes, vrgr.

  Carlo
   
 7. Hey Melissa,

  Je hebt al een aanbod om iets te lenen, da's natuurlijk fantastisch. Mocht je toch op korte termijn zelf een fijne slaapzak willen aanschaffen: ik heb een Cumulus Liteline 400 in de aanbieding, omdat ik zelf net ben overgestapt op een quilt. Ik had nog niet de moeite genomen om hem te koop aan te bieden, maar bij deze dan:
  Hij is een paar jaar oud en niet meer gebruikt nadat hij dit voorjaar is uitgewassen. 50/50 gevuld, dus je kunt er goed mee draaien zonder dat je rug dan koud wordt. Keurige staat, buiten de afbladderende letters op het voeteneind is er geen slijtage te zien.
  De cumulus slaapzakken staan bekend om de uitstekende kwaliteit voor de prijs en het lichte gewicht (deze is bijna 800 gram). Wel is-ie vrij krap om dat lage gewicht te bereiken, en daar moet je van houden. Voor 150 euro mag je hem overnemen. Ik wil hem wel opsturen, maar ik kan me voorstellen dat passen (in Wageningen) wel handig is.
   
 8. Ik zou ook vooral kijken naar de combinatie die je kunt maken met een goed isolerende slaapmat en een isolerende lakenzak. Zo kun je een slaapzak kopen die in meerdere omstandigheden fijn comfort levert. Ik heb voor koude tochten een therm-a-rest neoair all season mat (kraakt wel erg als je beweegt) en een sea-to-summit thermoreactor extreme lakenzak (de 12 graden extra geloof ik niet - maar hij is zeker een stuk warmer dan mijn gewone lakenzak en weegt weinig extra).
   
 9. Hallo beste mensen, wat leuk dat zo veel mensen mij willen helpen! Super bedankt voor jullie z'n adviezen, ik heb er heel veel aan.

  @urje, ik heb absoluut interesse in jouw slaapzak, ik stuur jou zou even een privé berichtje.
   

Deel Deze Pagina