Santiago de compostella


Hallo,
26 maart 2018 vertrek ik naar compostella.
ik vertrek uit Gent.
Het wordt een wandeling van +- 2500 kilometer. Ik heb al een paar keer tochten gedaan van 2 tot 3dagen. Maar dit zal de eerste keer zijn dat ik zolang op pad ben.
Hebben jullie tips voor mij wat ik allemaal moet meenemen.
Heeft er soms iemand een paklijst van zijn rugzak voor lange tocht.
Thx.
Grts pieen
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Van kledij twijfel ik nog tussen poncho en Regenvest en -broek.
Iemand raad voor goeie Regenvest?
Hoofdkussen mis ik ook nog,
En ik dacht een slaapzak van cumulus te kopen comforter m400.
Wordt er soms nog een samenaankoop gedaan?
 
Ik heb zelf in 2016 een tocht gedaan van 2000 km (niet zo'n pelgrimstocht). Het lijkt een andere wereld, maar voor praktische zaken zijn er uiteraard zat dingen uit te wisselen.

Je paklijst is toch erg persoonlijk. In principe is de paklijst voor 2500 km niet anders dan voor een tocht van 7-14 dagen. Maar die heb je blijkbaar nooit gedaan? Er staan wel paklijsten op dit forum en ook adviezen daarover. Ga die eens opzoeken. Maar het meeste haal je toch uit je persoonlijke ervaring wat jij zelf gebruikt op een toch.

Zelf ik vanwege het grote temperatuurbereik in drie seizoenen halverwege een deel van mijn spullen gewisseld ( kleding en slaapzak). En ook mijn schoenen, vanwege slijtage na 1200 km.
Mischien heb je die mogelijkheid ook?

Ik zou bij gerede kans op regen (en dat heb je de eerste maanden) zelf altijd voor regenjas en regenbroek gaan. Een regenjas is ook bij kou een prettige extra laag als je bijv. 's avonds voor je tent zit. Daarvoor is een poncho minder geschikt . Lees deze site na voor eerdere adviesaanvragen en tips voor een goede regenjas. Eventueel om te wisselen voor poncho als de regenkans statistisch klein wordt.

Poncho's zijn volgens mij wel erg populair op dit soort pelgrimstochten, en dat zal wel een reden hebben. Zorg wel dat je in bergachtig terrein je voeten moet kunnen blijven zien, niet struikelt over een te lange poncho en je poncho ook strak moet kunnen aantrekken om flapperen in de wind tegen te gaan. Er zijn diverse modellen ponchos, dus goed om even naar de mogelijkheden te kijken.

Ik denk dat er trouwens ook online communities zijn die gerichter op dit soort pelgrimstochten, dus daar kun je vast meer uithalen.

Een Cumulus Inkoopactie nu starten gaat nooit meer tijdig een slaapzak voor vertrek in maart opleveren. Dus gewoon kopen bij Verreweg!

En ik hoop voor je dat je andere voorbereiding en inkoop nog wel tijdig kan worden afgerond.

Succes!

Marla
 
Laatst bewerkt:
Marla heeft gelijk met de opmerking over"online communities die gerichter zijn op dit soort pelgrimstochten", kijk maar eens op www.santiago.nl Ook onder de term "Camino" is veel te vinden.

Groeten Boelo
 
ik zou je aanraden een proef week te maken, de beste manier om alles te proberen en eventueel nog te veranderen.
ga je de route lopen via overnachtingsplaatsen of B&B of met de tent, dan moet je je daar ook in verdiepen.
 
Ik ben al lid van het Compostellagenootschap,
Maar op de site daar vind ik nie echt iets over rugzakinhoud.
Kan er iemand mij op weg helpen in welk forum ik best terecht kan voor rugzakinhoud?
Heb het heel druk met alles te plannen, ook met het gezin.
Zodat ik niet zoveel tijd heb om alles op te zoeken
Alvast bedankt.
 
Voor een wandeling van 2500 km kan je toch echt beter wat tijd vrij maken voor de voorbereiding :)
Belangrijke vraag heeft Bertus al gesteld: ga je met tent of via overnachtingsplaatsen?
 
Ik maak zoveel tijd vrij ik kan. Maar mijn tijd is nu eenmaal beperkt aangezien ik ook een gezin heb met twee kleine mannekes van 6 en 8.
Ik zou met de tent reizen. Ik heb een Éénpersoonstent die licht is. Mijn matje is van exped. Hoofdkussen zoek ik nog, ik ben een woelige slaper. ik dacht 3xondergoed, 2x t-shirt, 1licht hemdje, voor de tussenlaag heb ik 1shoftshel haglofs, en 1zeer dunne fleece van haglofs, schoenen worden hoogstwaarschijnlijk lowa renegade.
Heb brandertje van campinggaz.
Praktische zaken zoals touw en bestek enz.
ben ik nog aant uitzoeken.
 
Laatst bewerkt:
Je kan kijken voor een opblaasbaar kussen, met een t-shirt erover is dat best te doen, maar niet iedereen kan er tegen. Bij de slaapzak zou ik ook een binnen zak nemen, is fijn bij koud weer en als het erg warm is kan je alleen de lakenzak gebruiken.
ik heb er een van chineese makelij welke een fijne afmeteing heeft. Zelf een kussen maken en vullen met kleding kan ook, maar dat is niet voor ieder comfortabel. Een kussen van Klymit pillow x gebruik ik nu, meestal met een fleece of handdoek erover.

een voorbeeld van packlist, zie https://lighterpack.com/r/3ovchx
 
Heb vlug es gegoogeld. En kussen zou niet echt voor mij zijn, moet echt comfortabeler zijn, ik ben een moeilijke slaper
 
Ik maak zoveel tijd vrij ik kan. Maar mijn tijd is nu eenmaal beperkt aangezien ik ook een gezin heb met twee kleine mannekes van 6 en 8.
Ik zou met de tent reizen. Ik heb een Éénpersoonstent die licht is. Mijn matje is van exped. Hoofdkussen zoek ik nog, ik ben een woelige slaper. ik dacht 3xondergoed, 2x t-shirt, 1licht hemdje, voor de tussenlaag heb ik 1shoftshel haglofs, en 1zeer dunne fleece van haglofs, schoenen worden hoogstwaarschijnlijk lowa renegade.
Heb brandertje van campinggaz.
Praktische zaken zoals touw en bestek enz. Ben ik nog aant uitzoeken.

Oh dat is gelukkig al meer informatie.
Ik heb helaas nu geen tijd meer voor een uitgebreide reactie. Maar even kort:
- die schoenen die het waarschijnlijk worden zijn hopelijk toch al wel gekocht en ingelopen?
- een softshell is geen tussenlaag
- een hoofdkussen kun je ook maken van een stuffzak met kleren erin;
- eh ... touw???

Over je kleding geldt altijd niet teveel en niet te weinig. Maar wat dat precies is hangt van je voorkeuren en behoefte af. Ik zou zeker een van de twee t-shirts vervangen door een shirt met lange mouwen. Beter geen katoen omdat dat relatief lang nat blijft. Een merino shirt kun je dagenlang dragen zonder dat het gaat stinken. Daarentegen droogt kunststof weer sneller.

Er staan hier op de HS heel veel grotendeels gelijkluidende adviezen over laagjes en materialen.

Kijk ook naar het forumonderdeel 'Tips voor beginnende hikers'

Nogmaals advies: ga lezen, lezen, lezen. Aan de hand daarvan kun je afwegingen maken en meer toegespitst vragen stellen.
Als je zo weinig tijd hebt dat je zelfs geen adviezen kunt gaan lezen en alleen al 'op papier' (lees: beeldscherm) je eigen afwegingen kunt maken, dan is dat wel erg weinig. En dat met de zeer beperkte praktische ervaring met trektochten en materialen.

Marla
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: QB29
Pieen,
genoeg paklijsten te vinden op internet. Gebruik engelse zoektermen. Probleem blijft dat iedereen een eigen stijl ontwikkelt en daarom kan je niet zomaar een paklijst overnemen. Als je nog kan zou ik je project een jaar uitstellen en zelf begint te experimenteren met materiaal maar niets houd je tegen om nu te vertrekken. Probeer je dan flexibel op te stellen en stuur bij wanneer je merkt dat iets niet werkt. Kussen is voor mijn geest hoogstens een detail. Schoenen daarentegen vind ik belangrijker om goed over na te denken. Laat zwaardere schoenen thuis omdat je toch vooral op verharde wegen zal lopen. Ik weet niet of campingaz een goede keuze is. Misschien moet je als reserve ook een alcoholbrandertje meenemen. deze brandstof is vrij gemakkelijk te vinden in frankrijk. 5 min zoeken op internet voor wat langere tochten
https://whatsdavedoing.com/camino-de-santiago-packing-list/
https://willemvandoorne.wordpress.com/2012/05/26/gearing-up/
https://roosmuylaert.wordpress.com/category/paklijsten/
https://roversmountains.wordpress.com/camino-del-norte-2/
 
  • Leuk
Waarderingen: QB29
En wat betreft de rugzakinhoud...
We weten nu wel iets meer over wat er in moet passen.
Ik zou voor circa 55-60 liter gaan en als het een rolltop is (zoals een Exped Lightning) kun je rustig meer liters kiezen, want met de rolltop kun je zak naar behoefte kleiner en groter maken.

Voor het vinden van een goede rugzak moet je ook echt de tijd nemen om te passen. Kies een goed gesorteerde buitensportwinkel en laat je adviseren bij de maat en hoe je de rugzak moet omdoen etc..
Belangrijk is te passen met hetzelfde volume en gewicht als je verwacht nodig te hebben en daar ook zeker een half uur mee rond te lopen.

Succes!

Marla
 
Mijn excuses maar had niet echt vermeld dat ik al een rugzak heb, Lowe Alpine: is wel nie heel licht, maar zit heel goed op mijn rug, camelbak van 3 liter heb ik ook, alsook hoofdlamp Silva ninox 2.
Maar wat als ontspanning, ik kan toch moeilijk 10zware boeken meedoen?
Ook over het koken kan ik nog veel tips gebruiken. Welk afwasmiddel om alles te wassen? Ook waarmee de kleren kunnen gewassen worden.
 
Ik ben al lid van het Compostellagenootschap,
Maar op de site daar vind ik nie echt iets over rugzakinhoud.
Kan er iemand mij op weg helpen in welk forum ik best terecht kan voor rugzakinhoud?
.

Vind je het gek dat ik dacht dat je iets wilde weten over rugzakinhoud? Maar je bedoelde dus je paklijst.

Koken (behalve water) doe ik zelf nooit, maar dat is persoonlijk. Ik koop eten onderweg en voor in de bergen heb ik vriesdroogmaaltijden. (Maar veel andere rugzaktrekkers houden juist van koken.)
Afwasmiddel gebruik ik daarom zelf nooit. Kleren was ik met water en zo nu en dan komt een camping voorbij met wasmachine. Careplus heeft flesjes wasmiddel die je voor de was of je haar kunt gebruiken.

Ontspanning staat bij mij allemaal op mijn smartphone: ebooks en muziek. Lees je liever papier, dan kun je zgn 'dwarsliggers' (kleine boekjes met dun papier) kopen. En laat je familie zo nu en dan een nieuw boek opsturen. Ga sowieso eens nadenken over de mogelijiheid van 'resupply' tijdens je tocht.

Enfin, ik denk dat je je het komend weekend eens flink moet gaan inlezen zodat je alles zelf goed op een rij krijgt en daarna een beetje gestructureerd met vragen kunt komen.

Wat mij betreft ... ik haak af.

Succes met je voorbereiding en je tocht.

Marla
 
Laatst bewerkt:
wat leesvoer voor het weekend (zie voor meer bij tips en tricks)
http://hikingadvisor.be/2013/03/15/5-tips-om-je-rugzak-lichter-te-maken/
al denk ik dat je meer kennis op zal doen wanneer je bv bij wijze van oefening eens een week erop uit trekt.
Uiteindelijk gaat een pelgrim niet zoveel nodig hebben en verloopt het leven onderweg erg simpel. (zie het voorbeeld waar je je "zorgen" maakt hoe je te ontspannen). Gaandeweg, als het goed zit in het hoofd gaat ook daar de ballast eruit. Overwin de schroom en bel ergens aan wanneer je iets nodig hebt (bv water ed). Ik ga ervan uit dat je gemakkelijk met kaart en kompas overweg kan.
 
De route naar Santiago de Compostella gaat eigenlijk volledig door bewoond gebied. Neem gewoon zo weinig mogelijk mee en koop onderweg de dingen die je nodig hebt. Eten, afwasmiddel, leesvoer, batterijen enz kan je allemaal makkelijk aankomen op het moment dat je het nodig hebt.
 
Oh dat is gelukkig al meer informatie.
Ik heb helaas nu geen tijd meer voor een uitgebreide reactie. Maar even kort:
- die schoenen die het waarschijnlijk worden zijn hopelijk toch al wel gekocht en ingelopen?
- een softshell is geen tussenlaag
- een hoofdkussen kun je ook maken van een stuffzak met kleren erin;
- eh ... touw???

Over je kleding geldt altijd niet teveel en niet te weinig. Maar wat dat precies is hangt van je voorkeuren en behoefte af. Ik zou zeker een van de twee t-shirts vervangen door een shirt met lange mouwen. Beter geen katoen omdat dat relatief lang nat blijft. Een merino shirt kun je dagenlang dragen zonder dat het gaat stinken. Daarentegen droogt kunststof weer sneller.

Er staan hier op de HS heel veel grotendeels gelijkluidende adviezen over laagjes en materialen.

Kijk ook naar het forumonderdeel 'Tips voor beginnende hikers'

Nogmaals advies: ga lezen, lezen, lezen. Aan de hand daarvan kun je afwegingen maken en meer toegespitst vragen stellen.
Als je zo weinig tijd hebt dat je zelfs geen adviezen kunt gaan lezen en alleen al 'op papier' (lees: beeldscherm) je eigen afwegingen kunt maken, dan is dat wel erg weinig. En dat met de zeer beperkte praktische ervaring met trektochten en materialen.

Marla
Ik sluit me bij je aan, maar een dingetje; touw kan heel nuttig zijn hoor, een metertje of 2/3, klein en dun: waslijntje, reserveveters, reserve-bh-bandje, om een open zakje dicht te knopen, om touwfiguren mee te maken voor kinderen (zo leuk, die interactie en verbaasde gezichtjes!), als scheerlijn mocht er iets mee gebeuren ;) Je kan ook een paar reserveveters meenemen en die voor bovenstaande gebruiken. Zie het verder niet als kritiek maar touw gaat bij mij altijd mee.

Mijn tip is ook inderdaad, verdiep je op internet in wat anderen wel en vooral ook NIET meenemen. Afwasmiddel is onzin, ik was vaak af in beekjes met zand en soms steentjes om mee te "krabben", als je een keer per twee weken op een camping / openbare wc bent was ik mn pannetje gewoon met antibacterieel handzeep. Shampoo laat ik ook vaak thuis, de natuur wil ik er niet mee vervuilen en als ik bij mensen thuis of op een camping mag douchen is er altijd wel iemand die zijn shampoo wil uitlenen als je het lief vraagt. Als handdoek volstaat ook een klein handdoekje van theedoekformaat. Ook hier geldt, als je een keertje in een hostel / bij mensen thuis logeert kun je altijd een handdoek lenen.

Kussentje maak ik door mijn fleecetrui in mijn buff op te rollen, heb je het al eens geprobeerd om hier een paar nachten op te slapen? Persoonlijk vind ik het veel comfortabeler dan die opblaasgevallen.

Regenbroek en regenjas heeft mijn voorkeur. Ik heb ze beide ook aangehad tegen kou en wind en ze sluiten beter op je lichaam aan dan een (opwaaiende) poncho.

Qua water is 3l waarschijnlijk wel voldoende en misschien wel teveel. Verdiep je in de tocht. Kom je elke 10 km een huis/cafe/schoon riviertje tegen dan hoef je geen 3l mee te sjouwen. Gewoon aanbellen en vragen om water. Datzelfde geldt voor eten, ik zou geen droogmaaltijden meenemen als je dagelijks langs een supermarkt loopt.

Qua vermaak is het erg persoonlijk. Ik neem vaak een e-reader mee en een klein mp3-spelertje. Je kunt ook dwarsliggers meenemen en die achterlaten ruilen als je ze uithebt. Een pakje mini-kaarten is ook een optie als je van kaartspelletjes houdt.

Misschien kun je een weekend met de mannetjes kamperen? Grotere tent erbij, of gewoon in de tuin kamperen? Laat de kinderen zelf een tent bouwen waar ze overdag in kunnen spelen (evt binnen ivm de koud) en betrek ze bij bijv. koken op een brandertje (voor recepttips: rugzakrecepten.blogspot.nl). Wie weet kun je samen in de sneeuw met ze lunchen of kan mama/opa/oma oppassen (ik weet niet wat je persoonlijke situatie is)

Andere tip: bezoek de fiets en wandelbeurs! Het is wat last-minute, maar je kunt er veel info vinden, onder andere op het kampeerveld van de rugzaklopers / wereldfietsers.

https://www.caminocomfort.com/nl/ is opgezet door leuke enthousiaste mensen en kunnen je ook verder helpen.

Als je vaker een weekendje wilt lopen en kamperen, kun je ook een keertje proeflopen bij www.rugzaklopers.nl Bij over ons - fiets en wandelbeurs - kun je twee relevante powerpoints openen en doorkijken.

Heel veel succes!!
 
Ik zou zeggen niet veel anders dan voor 2 a 3 dagen. Je kledingsysteem moet gewoon slim zijn zodat je altijd wel wat kan wassen en drogen onderweg. Dus minimaal 1 paar extra sokken en onderbroek. Verder afritsbroek (alleen pijpen kunnen wassen) of korte broek en normale broek. 1 set lang thermisch ondergoed kan je ook gewoon in rondlopen als je een ander onderdeel hebt gewassen al dan niet in combinatie met regenkleding etc.

Less is so much more ;-)

En misschien als extra een powerbank van 10.000 tot 20.000 mAH
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Al je zo'n tocht gaat maken vraagt dit zeker om een voorbereiding c.q. training. Heel veel van wat ik vind is hiervoor al gezegd, maar toch: maak tijd vrij om je in te lezen, te trainen, dingen uit te proberen. Mocht je tijd te kort komen dan zal het wellicht voor een volgend jaar zijn. Uit het feit dat je een softshell een tussenlaag noemt, blijkt dat je nog niet heel veel ervaring hebt, en oefenen voor die tijd is minimaal handig en eigenlijk noodzakelijk.
Kussen: Probeer thuis de combinatie buff/fleece eens thuis uit, wie weet ligt het heerlijk. Over de bevolkingsdichtheid op de route weet ik niets, het is altijd goed om de lokale supermarkt, een restaurant of wat dan ook te bezoeken, al was het maar om hun bestaansrecht te bevorderen.. Als back-up altijd een paar vriesdroogmaaltijden meenemen.

Post eens een lijst van alle materialen die je reeds in je bezit hebt.
Dus ja, je hebt de komende tijd aardig wat huiswerk, maar zie dit als voorpret. En dat mag een mama best hebben ;-)

Mirjam
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan