Route Jotunheimen

Discussie in 'Discussie: wandelgebieden' gestart door Eddy, 11 mei 2018.

 1. Hallo,

  Met 4 vrienden gaan we richting Noorwegen in Juli. Heeft er iemand ervaring met Jotunheimen? Welke route zouden jullie adviseren in Juli?

  Is er hout te vinden? Lees op een aantal Engelse Forums dat er weinig sprokkelhout is voor een Biolite te gebruiken..

  Hopend op reacties,

  Mvg, Eddy
   
 2. Er is afgelopen winter veel sneeuw gevallen dus je zult in Juli op alle hogere plekken nog een goede kans op sneeuw hebben. Dat hoeft geen probleem te zijn als je er een beetje op voorbereid bent.

  Qua route zijn er heel veel mogelijkheden, ik heb er eerder als eens wat mogelijkheden beschreven op de site en anderen ook, zoek die eens op en kom met gerichte vragen dan kunnen mensen beter helpen. Geef dan ook aan hoeveel dagen je zou willen lopen en een indicatie van jullie ervaring.

  Hout voor 1 persoon is met enige moeite wel bij elkaar te sprokkelen (muv van sommige delen, bijv rond Olavsbu is het moeilijk). In de praktijk kies ik zelf ook voor 1 persoon voor gas of alcohol (afh. van de lengte vd tocht). Hout voor 4 personen lijkt me geen doen, daar is er echt te weinig voor. Ik zou met zo’n groep lekker voor twee kleine branders met gasblikjes gaan.
   
 3. Hi Leon,

  Dankjewel voor de reactie. Inmiddels al wat verder met de planning en heb contact met DNT gehad.

  Route: Gjendesheim - Spiterstulen - Leirvassbu - Gjendebu - Gjendesheim.
  +- 75km, 5000hm (stijgen en dalen)

  Dagplanning
  Day 0
  Arrive from Amsterdam at Oslo Gardermoen Lufthavn 20:00
  Drive by car towards Jotunheimen National Park
  Sleep somewhere

  Day 1 (25km)
  06:00
  Gjendesheim - Bessegen - Glitterheim

  Day 2 (15km)
  06:00
  Glitterheim - Glittertind (summit) - Spiterstulen

  Day 3 (18km)
  06:00
  Spiterstulen - Leirvassbu

  Day 4 (18km)
  06:00
  Leirvassbu - Kyrkja - Gjendebu

  Day 5
  Gjendebu - Gjendesheim with Ferry 08:30-9:20
  Drive to Oslo

  We kamperen op de route en maken geen gebruik van de hutten. Zullen zelf alles meenemen +- 16kg pp gear.

  Openstaande vragen:
  - Hoe zwaar is de Glittertind beklimming met 16kg bepakking?
  - Hoeveel tijd zullen we plannen om een geschikte kampeerplek te vinden in Jotunheimen?
  - Wat vinden jullie van de route?
  - Hoeveel extra kleding is er nodig naast je loopoutfit?
   

  Bijgevoegde bestanden:

 4. Dat is een mooie tocht, een vergelijkbaar plan is al eens eerder ter sprake gekomen in dit draadje (let op dat ik in een latere posting een paar correcties op de tekst gepost heb omdat ik twee huttennamen verwisseld had): Voedsel voor een langere trektocht

  Concreet voor jullie plan:
  Dag 0: Hou er rekening mee dat het normaal zo'n 4 uur rijden is (zonder pauze) van Gardermoen naar Gjendesheim. Het grootste deel van de rit zit je op lokale wegen (twee rijbanen, geen middenberm). Als je om 20:00 land ben je op z'n vroegst rond 21:00 met een huurauto op pad, je rijd dan in de schemer met verhoogde kans op elanden (en dus een wat lagere gemiddelde snelheid). Ik denk dat je hier beter twee dagen voor kunt plannen en dan in de namiddag van de tweede dag aan de tocht kunt beginnen (meer daarover later).

  Dag 1: Gjendesheim - Bessegen - Glitterheim
  Dit is een erg (zeg maar gerust "te") optimistisch plan, zeker op de eerste dag met volle rugzak. Het is in totaal ook dichter bij 29km dan 25km... De DNT blijft dit hardnekkig voorstellen als goed te doen, met als gevolg dat veel mensen pas 's avonds om een uur of 22:00 totaal kapot bij Glitterheim aankomen...

  Mijn voorstel zou zijn om op je tweede reisdag te parkeren bij Bessheim en na een korte wandeling (~1uur) te kamperen bij het Bessvatnet.
  De volgende morgen ("Dag 2") via Vesjfjellet en Beseggen naar een kampeerplek langs het Russvatnet (veel mogelijkheden daar, ik probeer meestal voorbij het "schiereiland" te komen zodat je wat avondzon mee kunt pakken), je zit dan op zo'n 15km.

  Dag 3 is dan van Russvatnent naar Glitterheim, waarbij je iets na de hut bij het Nedre Steinbuvatnet kunt kamperen (ook rond de 15km)

  Jullie Dag 2 wordt dan Dag 4: Glitterheim - Glittertind - Spiterstulen
  De beklimming van de Glittertind is eenvoudig vanaf Glitterheim. Op de top van Glittertind zal sneeuw liggen, dat is geen probleem maar iets als grødels kan wel handig zijn (ik neem kathoola microspikes mee, heb ze niet altijd nodig, maar het is niet te voorspellen hoe ijzig het is). De afdaling aan de andere kant, richting Spitterstulen is helaas minder eenvoudig. Het is steil en het pad is onduidelijk (de route is ooit aangepast maar niet alle oude markering is verwijderd waardoor je in de praktijk vaak tussen de twee routes in zit). Een alternatief is de Glittertind op en af vanaf Glitterheim en dan via Veslglupen naar Spitterstulen, maar dat kost je een extra dag, je kunt dan wel een kontsleetje lenen bij Glitterheim wat de afdaling rap maakt...

  Jullie Dag 3 wordt Dag 5: Spiterstulen - Leirvassbu
  geen probleem, je loopt door een lange vallei met verschillende troepen rendieren (meestal aan de andere kant van de rivier maar niet altijd).

  Jullie Dag 4 wordt Dag 6: Leirvassbu - Kyrkja - Gjendebu
  Ik vind de combinatie van Leirvassbu - Gjendebu *en* de beklimming van Kyrkja aan de optimistische kant. Ik zou er zelf voor kiezen om van ieder onderdeel te genieten en deze dus ook in twee dagen te splitsen (of de beklimming van Kyrkja te skippen)

  Dag 7 of 8: boot van Gjendebu naar Gjendesheim en korte wandeling naar Bessheim

  Alternatief met Beseggen aan eind:
  Dag 0/1: transport naar Jotunheimen/Bessheim en kamperen bij oostpunt van Russvatnet
  Dag 2: oostpunt Russvatnet - Glitterheim
  Dag 3: Glitterheim - Glittertind - Spiterstulen
  Dag 4: Spiterstulen - Leirvassbu
  Dag 5: Kyrkja (optie)
  Dag 6: Leirvassbu - Gjendebu
  Dag 7: Boot Gjendebu-Memerubu en wandeling over Besseggen naar Bessheim
  Dag 8: terugreis naar Gardermoen

  Tijd voor vinden kampeerplek: niet veel tijd nodig, ik kampeer op plekken waar het pad een riviertje kruist. Soms duurt het wat langer voor je wat geschikts vindt maar dat gaat dan van de volgende dag af. Met 4 heb je wss wel wat meer plek nodig dan ik alleen...

  Extra kleding (ik wandel meestal in een relatief dunne broek met merino shirt):
  - merino long john + longsleeve shirt als extra laag voor 's avonds/kou en indien nodig in slaapzak
  - regenjas en regenbroek, ook als "windstopper" voor 's avonds
  - nylon zwemshort voor zwemmen/wassen in meer + voetbescherming
  - extra ondergoed, coolmax ondersokken en 1 vervanging van m'n merino t-shirt
  - 1 set reservekleding voor terugreis *die je in de auto achterlaat*
   
  Eddy, Golok en Anna. vinden dit leuk.
 5. Wat een top reactie Leon. Krijg er zó zin in en ik ga niet eens :)
   
  daanbanaaan vindt dit leuk.
 6. Dank Leon. We laten weten hoe het is geweest, ook qua tijden.
  Heb de route op afstandmeten.nl uitgezet incl. gps-coordinaten om het te tracken.


   
 7. Hi Eddy,

  Voor zover ik weet kan ik eea bevestigen wat Leon al zegt. Gjendesheim naar Glitterheim in een dag is een killer (zelf niet gelopen, maar herinner me dat verhaal van een vriend). Lijkt me geen lekker start de dag voor je Glittertind wil pakken.
  Glittertind vanaf Glitterheim heb ik zelf gelopen met een rugzak van een 13tal kilo. Er zal idd sneeuw liggen op de top en veel hangt af van hoeveel sneeuw dat is en hoe ijzig het is (wij hadden geen spikes nodig, maar de laatste paar honderd meter stijgen was wel tot de knieëen in de sneeuw). De afdaling naar Spiterstulen is lang en rotsachtig en vereist wat focus. Een groep die een paar dagen voor ons was gegaan waarschuwde ons de beklimming niet te doen vanwege de sneeuw, zij hadden er 12u over gedaan. Wij hebben het toch gedaan en in 10,5u gelopen (met pauzes) en het was een prachtige tocht. Uiteindelijk is het prima te doen zolang je maar de juiste verwachtingen hebt.

  Wat kamperen betreft. Heel veel grond is extreem rotsachtig en onregelmatig en als je binnen gezichtsafstand van een hut kampeert komen ze je wegjagen of moet je betalen om op hun terrein te staan. Hout ga je er niet vinden.

  Vergeet niet gamaschen mee te nemen want ook in de valleien zal je tot laat in de zomer sneeuwvelden treffen.

  Vanaf de top van Glittertind en bij het eerste stuk afdalen is het uitzicht fenomenaal trouwens. Je ziet er zowat alle pieken van het gebied onder je uitsteken.

  Have fun!
   
  leonmoonen en Eddy vinden dit leuk.
 8. Ik vond Jotunheimen zeer mooi, maar de tijd die DNT voor de afstand tussen de hutten geeft is echt te optimistisch. Volgens mij geldt dit als de tijd voor een fit iemand zonder bepakking, zonder pauze. Dus als hier 6 uur staat kun je er gerust 10 uur over doen...
   
 9. Noren zijn altijd optimistisch :D
   
 10. Route inmiddels ingekort naar 72km (Dag Kyrkja geschrapt).
  Zal een kort verslag + paar foto's uploaden bij terugkomst.
   
 11. Dat is inderdaad min of meer zoals het gedefinieerd is: niet helemaal zonder bepakking maar er van uit gaande dat je in de hutten eet en slaapt en dus eigenlijk alleen maar wat toiletspullen, schoon ondergoed en een lakenzak in aanvulling op de normale inhoud een dagrugzak bij je hebt... en zonder pauzes idd, wat (mij) op een mooie dag ook een uur of twee kost (je komt tenslotte om te genieten).

  grt,
  Leon
   
  Laatst bewerkt: 13 jun 2018

Deel Deze Pagina