richelvrije lange afstands route Noorwegen ivm hoogtevrees

Hallo allemaal,

Mijn vriend en ik willen graag zo´n tien dagen met volle bepakking door Noorwegen trekken. Nou ben ik gek op de bergen, maar stond ik op de Catsspine en de Heljarkambur op de Fimmvörðuháls in IJsland doodsangsten uit. Ik heb hoogtevrees!

Enige hoogte kan ik aan, zoals bergtoppen en wat klauterwerk en een hoge brug lukt ook wel, maar richels vind ik echt helemaal niet leuk. Zodoende hoor ik graag of er richelvrije routes zijn. We dachten aan de Trollheimen traverse. Is die richelvrij? En kun je er onderweg tussen de hutten kamperen?

In IJsland liepen we soms wel over de 30 km, maar was het tot middernacht licht en voelden we de noodzaak door naderend noodweer. Ik weet niet zeker of we 22 km per dag echt steil klimmen en dalen met volledige bepakking voor het donker redden, dus onderweg kunnen kamperen zou ideaal zijn.

Is de Trollheimen traverse wat of zou je wat anders aanraden?

Ik ben reuze benieuwd en hoor graag van jullie,
met hartelijke groet,
Anouk
 
De rallervegen is gegarandeerd richelvrij, maar wellicht te veel aangeharkt omdat het eigenlijk een fietsroute is. Een eenvoudige route is de Jotunheimstien Van Oslo naar Gjendesheim (320km) Maar je kan makkelijk zelf (kortere routes) plannen met https://ut.no/kart#4.43/65.38/19 Richels zijn te vermijden door paden die parallel lopen aan dicht op elkaar staande hoogtelijnen te vermijden.
 
Noorwegen is een trektochtland bij uitstek en de mogelijkheden voor richelvrije routes zijn bijna eindeloos. Je tentje kan je bijna overal, waar het niet te nat of te stenig is, neerzetten. Toch zal je weinig uitgestippelde en beschreven lange afstandspaden vinden. De noren nemen gewoon een kaart en knopen zelf een route aan elkaar. Zoals Babelfish al aangaf kan je via de kaart op ut.no dat zelf prima plannen.

De Hardangervidda lijkt mij een uitstekend gebied om een richelvrije route uit te zetten.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan