PU gecoat grondzeil lekt

Ik heb nu zo'n 12 weken in mijn MSR hubba hubba NX geslapen. De buitentent is in die tijd al een keer onder garantie vervangen omdat hij lekt. Ook het grondzeil blijkt lek. Kun je daar zelf nog wat aan doen?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Je moet het probleem eerst helder krijgen denk ik of het echt te maken heeft met een degradatie van de PU coating of dat het condensatie is tussen bv grondzeil en slaapmat. Bij sommige zeilen met een lage waterkolom sijpelt het vocht erdoor bij hoge druk (bv een knie die op het zeil drukt met daaronder een natte ondergrond.
Is het grondzeil versleten dan is het voor de meesten onder ons onmogelijk om er zelf een nieuw grondzeil in te naaien. Opnieuw coaten lijkt mij bij gebrek aan goede produkten ook een verloren zaak. Een mogelijke oplossing is een extra waterdichte laag waar je binnentent op rust. Dat werkt waarschijnlijk niet bij echt plassen water
De meest lichte oplossing is het kopen van krimpfolie, polycro…of andere benaming voor een produkt zoals

Dat moet hier wel te vinden zijn in de eigen buurt. Anders online ook wel zoals bij https://www.arklight-design.com/

Hou er rekening mee dat dit zeil enigzins krimpt. Maak het net zo groot als je huidige grondzeil dat je wil beschermen zo komt het wel goed. Laat het niet voorbij het buitenzeil komen.

Als je het te groot afsnijdt is de kans groot dat er regendruppels tussen de twee lagen komen.

Afwerking zou je kunnen doen als in (begin) volgende filmpje. Dat kan met materiaal dat je in huis hebt (zoals bv stukje van een petfles als versteviging)

Vind je dergelijke folie niet in de buurt dan kan je volgens mij ook verder met een stuk schildersplastiek waar je op de hoeken een stuk ducktape bevestigd (zie hierboven) en dan evt met elastiek tot aan de afspanpunten van je binnentent zodat je het op kan spannen. Het blijft anders niet zo goed liggen.

(hoewel soms wordt gezegd dat de weekmakers in het plastiek het grondzeil van je binnentent aantasten zou ik mij zelf daar niet al teveel zorgen over maken)
 
Lek uit gaatjes, lek als vochtig klammig over het gehele grondzeil, lek bij de naden, donkere plekken her en der zonder echt vochtproblemen, lek alleen als er druk wordt uitgeoefend? Welk type lek bedoel je, dat maakt nogal wat uit.
 
Aan de kant waar aan de regen tegenaanblaast en spullen liggen echt nat, verder onder de matjes ook nat (er is niet echt ergens "kaal" grondzeil, dan had ik een grotere tent moeten kopen).

Ik zie dat nylon PU gecoat grondzeil niet zoveel kost:

Nylon, PU-beschichtet, 10.000mm, 90g/qm, €7,90​


De vraag is nu, hoe krijg ik de naden weer waterdicht?
 
Ik weet niet hoe de opbouw is van het grondzeil naar de opstaande randen. Bij goede tenten is er een opstaande rand van nylon met PU coating zodat bij slagregen er ook een barriere is. Dat lijkt bij de MSR tent niet het geval te zijn zodat het risico op insijpeling een stuk groter is. Hou er ook rekening mee dat regen een afkoelend effekt heeft met mogelijke condensvorming langs de andere kant. Om je vraag over naden dichten te beantwoorden.
Ik gebruik voor mijn PU grondzeil (ook van bij extremtextil) en de daarbij horende naden seamtape dat ik met een klein strijkijzertje over de naden kleef
Het is dezelfde tape die ook wordt gebruikt bij het dichten van de naden bij tenten met een polyesterzeil
 
Bij deze tent is het polyester met PU coating. Zou dat minder goed werken dan nylon? (Het tentdak is ook polyester).
 
Bij deze tent is het polyester met PU coating. Zou dat minder goed werken dan nylon? (Het tentdak is ook polyester).
Nee, dat materiaal doet niet ter zake hier. De vraag is hoe hoog jouw zogenaamde badkuip reikt, en verhouding tot hoe laag de rand van jouw buitentent boven de grond komt.
 
Tja, lastig, zo'n diagnose op afstand. Ik ga met jouw beschrijvingen vermoeden dat het wel eens degradatie door hydrolyse zou kunnen zijn. Hoe vaak is de tent vochtig de tas ingegaan?
Het grondzeiltje dat je eventueel zelf wil maken is eenvoudig te tapen met speciaal daarvoor bedoelde tape bij bijv. extremtextil. Ook zou je het met iets meer geknoei met seamgrip kunnen doen.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan