Polen

Even een tijdje afwezig geweest maar nu weer nieuwe plannen.
Op dit moment ben ik een vakantie aan het plannen in Noord Polen, de provincies west Pommeren en Pommeren.
In principe ga ik fietsen. Maar de fiets is nog niet compleet en in elkaar en mijn vakantie word mei ipv augustus. Dus of dat op tijd klaar is? In maart moet ik uiterlijk de trein boeken.
Daarom kijk in ook naar wandel opties. Als ik wat met deze https://www.routeyou.com/nl-nl/route/planner/0/outdoorrouteplanner route planner zit te spelen en google earth komen er best wel leuke ideeën boven.
Is iemand wel eens in dat gebied op vakantie geweest? Er zijn weinig campings en dus zou ik wild moeten kamperen. Wat ik lees komen er ook wolven en wilde zwijnen voor. Zijn er dingen waar ik dan rekening mee moet houden. Voedsel opslag enz.
Behalve 2 keer in Ierland in heb ik nog nooit wildgekampeerd. En eerlijk gezegd ben ik in de nacht banger voor wild dan mensen. (2 keer een aanvaring met een uil gehad)

Ik weet dat zuid Polen mooi (tatra gebergte)is en dat het een goed wandelen is daar. Maar iedereen gaat daar naar toe. Dus ik niet. Ben wel eerder Polen door gefietst en heb daar van genoten zolang het geen belangrijke toegangsweg naar een stad was.:( dan was het niet fijn fietsen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Hoi, nog nooit geweest, wel in de planning.

Je moet wel heel erg afgelegen gaan wandelen om je druk te maken om wolven. Die zijn doorgaans zo schuw dat je erg je best moet doen om er een te zien, van hele grote afstand. Ze zijn alleen gevaarlijk als ze in groepen zijn en erg veel honger hebben. Dat lijkt me niet van toepassing op jouw situatie. Zwijnen zitten overal, ook hier in Nederland. Nog nooit last mee gehad.

Dat met dat voedsel is een goeie. Het enige wat ik heb meegemaakt, is dat er muizen dwars door mijn tas heen hebben geknaagd op zoek naar wat er zo lekker ruikt :(, en vervolgens overal een hapje van hebben gegeten:mad:. O ja, en hele hordes mieren die over mijn slaapzak liepen, op weg naar eten in mijn rugzak :eek:. Ik was direct klaarwakker. Erg lang bezig geweest alles mier-vrij te maken. Maar ja, dat was in Spanje.

Houd er wel rekening mee dat in mei veel dieren in de weer zijn met nesten en holen en ...jongen. Dan kun je makkelijk wat verstoren, waardoor sommige gebieden misschien niet toegankelijk zijn. Even informeren is misschien wel verstandig.

In Polen moet - volgens de Polen die ik ken - wildbivakkeren verder geen probleem zijn als je gewoon normaal doet. Ik hoef op dit forum vast niet uit te leggen wat dat betekent ;)
 
Dank voor je antwoord.
Tja mieren, muizen, egels, spinnen enz al dat kleine gespuis al eens in de tent gehad. die vind je zelfs op de camping. Zelfs een keer een jonge geit die op mijn tent probeerde te klimmen.
Dat is allemaal hanteerbaar.
Voor de rest moet ik er gewoon voor gaan.
Heb inmiddels wel de site van de poolse staatsbosbeheer http://www.lasy.gov.pl/en gevonden en daar ook wat regels en camping plaatsen.

Met al dat water in de buurt wil ook af en toe even vissen:)

Verder ben ik een heel rustig meisje en neem altijd netjes alles mee.
 
Haha, een geit op je tent. Die heb ik nog niet aan kunnen vinken. Naar die uil ben ik wel nieuwsgierig.

Goed idee om je via de Poolse sites te laten informeren. Weet je ook direct wat er te doen is. Behslve vissen;). Ga je nog langs Gryfino?
 
Tja die uil! Geen idee welke soort het was. We waren in de winter de hond aan het uitlaten in het donker op de hei/bos perceel bij ons in de buurt. 1x kwam ik achter de struiken vandaan en was hij waarschijnlijk op weg naar een muis, rakelings over mijn hoofd. Aan het formaat te zien een bosuil, had later in het jaar een nest. De 2e keer hadden we wel op ruime afstand wat in de boom horen roepen maar liepen van hem weg dus moest geen probleem zijn. Wel dus. Scheert tussen de bomen door vlak over ons hoofd om naast ons op een tak te gaan schreeuwen. Dat was angstig zijn gauw weg gegaan. Later op geluid gegoogled mogelijk een kerkuil geweest. Was in ieder geval groter dan de bosuiltjes.

Ik heb de route nog niet klaar Gryfino kan er dus gewoon op.
 
lang touwtje, enkele meters, voedsel in een zak eraan en in boom hangen, voorkomt voedselzoekers in de tent.
 
Dat in een boom hangen klopt voor veel dieren, zeker de iets grotere zoogdieren, maar mieren vinden toch wel een manier om erbij te kunnen. En eekhoorns schijnen te lachen om dat touwtje, maar dat is niet uit eigen ervaring. Dat met die muizen was best in bewoond gebied. Minder schuw misschien? Dat heb ik verder nergens meegemaakt. Een uilenbezoek heeft daar ook niets mee van doen, tenzij die toevallig achter die ene muis aan zit die net lekker aan je mueslireep zit te knabbelen natuurlijk.

Uilen doen verder niets, maar je schrikt snel van ze, omdat je ze niet hoort aankomen. Maar ja, ten opzichte van hun kroost zijn ze natuurlijk wel erg beschermend, zoals je gemerkt hebt.
 
Belangrijkste van eten buiten je tent bewaren is ten eerste dat beesten niet door je dure spullen (tent e.d.) heen knagen en ten tweede als jeyt het buiten bewaart het ze zp moeilijk mogelijk maakt anders vreten ze het daar op. Maar om nu altijd een bear cansiter mee te sjouwen.... Dus ophangen vind ik tot nu toe nog steeds de beste oplossing.
 
Ik ben zelf helaas niet in Noord Polen geweest. Wel in de Tatra.
En tsja... t zal wel zo zijn dat 'iedereen er heen gaat': het is er ook groot genoeg voor iedereen ;).

De dagtochten vanuit de grotere plekken als bv. Zakopane zijn inderdaad wat drukker. Als je iets verder de Tatra ingaat wordt het al snel stiller... Tip: doe geen dagtochten maar ga stevig trekken. Fantastisch gebied is het dan! :)
 
Kiddo; ik ben ook niet bang om veel mensen tegen te komen, Veel mensen lopen ook in de ardennen en toch kan je er dagen lopen zonder mensen tegen te komen.
Ik vind het gewoon jammer dat als je op fietsen of wandelen in Polen googled je naar het oosten en zuiden word verwezen.
Als je verder door zoekt vind je ook interesante dingen in andere gebieden.
Ik heb 2 jaar terug ook een paar dagen in noord-oost en midden polen gefietst. Moest toen helaas de vakantie afbreken vanwege een ontsteking op het evenwichtorgaan.
Ben toen volledig de route kwijt geraakt maar wel genoten en het smaakt naar meer.

Begin de plannen aardig rond te krijgen. Ik heb besloten om te gaan bikepacken ipv backpacken. Kan ik iets meer van het gebied verkennen.
Ik ga de greenway necklace of the north fietsen die is zo`n 800 km hou ik waarschijnlijk nog een weekje over om weer in Berlijn te komen per fiets.
Er liggen heel veel wandelroutes in het gebied, Volgens routenet en waymarktrails maar dit zijn in hoofdzaak korte routes en bij een gebrek aan goed kaart materiaal heb ik besloten om te gaan fietsen en daar eens rond te kijken naar goede kaarten.
 
Hesta,


Ik heb voor mijn wandelingen in Tsjechië kaarten besteld bij Pied a Terre in Amsterdam. Wellicht hebben die ook kaarten van wandelgebieden in Polen?

Mirjam
 
Hesta,

Bij mijn weten heeft Yonna door heel Polen gefietst. Zij maakt wel heel andere fietstochten dan jij van plan bent maar je kunt haar natuurlijk altijd tips voor Polen vragen?

Yonna maakt extreem ruige solo-tochten met een fatbike en een packraft. Ze weet alles over wildkamperen, bikepacking, bikerafting, winterfietsen en woont al jaren in noord Zweden. :cool:

Hier het draadje met haar posts en mooie foto's, zeer het lezen waard!
 
Hesta,


Ik heb voor mijn wandelingen in Tsjechië kaarten besteld bij Pied a Terre in Amsterdam. Wellicht hebben die ook kaarten van wandelgebieden in Polen?

Mirjam
Ben voor mijn tocht 2 jaar terug bij pied a terre geweest voor kaarten van Noord polen. Hadden weinig, Alleen van de bekenste wandelgebieden. Ging er vaak voor een tocht heen om kaarten te kopen soms fysiek soms via internet.
Zijn sinds kort verhuist en de website is nu heel mager, als ik daarop af moet gaan is hun assortiment erg ingekrompen. En dat zou jammer zijn. Wil ze eerst bellen voor ik er naar toe ga.
Hesta,

Bij mijn weten heeft Yonna door heel Polen gefietst. Zij maakt wel heel andere fietstochten dan jij van plan bent maar je kunt haar natuurlijk altijd tips voor Polen vragen?

Yonna maakt extreem ruige solo-tochten met een fatbike en een packraft. Ze weet alles over wildkamperen, bikepacking, bikerafting, winterfietsen en woont al jaren in noord Zweden. :cool:

Hier het draadje met haar posts en mooie foto's, zeer het lezen waard!
Zal er eens naar kijken. Vind het altijd wel interesant om iemand ervaring te lezen.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan