Oproep tot gebruikers ervaringen cuben fiber tenten.


Hallo allemaal.

Ik heb zojuist de rubriek, tenten/bivakzakken doorgenomen. Het valt me op dat de meeste verslagen al weer van enige jaren geleden zijn. Ik zou graag wat besprekingen lezen van meer recente tenten en ontwikkelingen, bv het gebruik van Cuben Fiber. Op youtube staan wel veel filmpjes maar vaak niet echt goed of objectief. Graag roep ik alle lezers op die een recente tent bezitten voor solo of 2 persoons gebruik hun gebruikers ervaring in te sturen.

Walter
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

. Ik zou graag wat besprekingen lezen van meer recente tenten en ontwikkelingen, bv het gebruik van Cuben Fiber.
...
Graag roep ik alle lezers op die een recente tent bezitten voor solo of 2 persoons gebruik hun gebruikers ervaring in te sturen.

Walter

Ik snap je vraag wel. Het zou natuurlijk best prettig zijn als wij met zijn allen wat vaker de ervaring delen in de betreffende rubriek. In de praktijk wordt die vooral gedeeld via het prikbord.

Als ik voor mezelf spreek: ik heb me een aantal keren voorgenomen om voor mijn materiaal aparte gebruikerservaringen in te dienen. Het komt er gewoon niet van en ik heb teveel materiaal. En echte besprekingen met afwegingen en zo, waag ik me per definitie niet aan.
Van de andere kant ben ik op het prikbord relatief (re)actief bij specifieke vragen waarvan ik denk dat ik er iets zinnigs over kan zeggen.

Ik denk dat je eerder de informatie krijgt die je nodig hebt als je een specifieke geformuleerde oproep doet. Waarbij ik de vraag niet alleen zou richten op "meer recente tenten' en ook niet alleen op het materiaal. Het materiaal Cuben Fiber is maar één ding, maar het ontwerp is weer een ander aspect. De MLD Trailstar is bijvoorbeeld ook in silnylon een hele geliefde lichtgewicht tent. En dan zijn er nog merken als Tarptent en SMD die allemaal (ook) met silnylon werken.

.
Op youtube staan wel veel filmpjes maar vaak niet echt goed of objectief.

Verwacht je die hier wel dan ;) ?
En er zijn wel degelijk ook geschreven recensies te vinden als je goed googlet en gaat lezen (ev. lid wordt) bij Backpackinglight.com of Sectionhiker.com.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Ben meer nieuwsgierig naar langdurig gebruik...

Getypt met veegtelefoon

Ja, langdurig gebruik staat ook bij mij hoog in de belangstelling. Op youtube staan vaak filmpjes waarbij mensen materiaal bespreken dat ze net hebben binnen gekregen, zonder ook maar 1 minuut gebruikt te hebben. Kun je net zo goed afgaan op de informatie die de fabrikant geeft voor aankoop.

Walter
 
Ik heb ooit een Zpacks cuben fibre tentje gezien die gebruikt is op een heel lange hike over een US pad van over de 2000 km. Ik denk de PCT. Dat Cuben fibre zag er maximaal verfrommeld uit en leek dunner dan bij nieuw. Heb helaas niet kunnen vragen of dat nu van invloed was op waterdichtheid en scheurvastheid bij wind e.d. Maar het was impressive dat je zo'n tocht met een UL tentje kan afleggen als je weet dat je meerdere paren schoenen verslijt op zo'n tocht.

Getypt met veegtelefoon
 
Ik denk dat je eerder de informatie krijgt die je nodig hebt als je een specifieke geformuleerde oproep doet.

Marla[/QUOTE]

Ik zal mijn oproep wat specifieker maken. 10 jaar geleden was een solo tent van rond de 1,5 kilo, al superlichtgewicht. Nu zijn er veel fabrikanten die ruim onder 1 kilo komen. Je noemt bv MSR.
Het gebruik van sil nylon en de juiste constructie, en oa gebruik van je trekkingsstokken om deze op te zetten levert al een flinke gewichtsbesparing.

Ik wil zelf graag ruim onder de kilo een nieuwe tent kopen. Maar ben niet vertrouwt met het gebruik van cuben fiber, hoe duurzaam is het, hoe condensatie gevoelig, in welke opzichten verschilt het van sil nylon in gebruik.
Ik heb nu een Arc zip cuben fiber rugzak van Zpacks gekocht, mijn eerste item van cuben. Hij is super licht, maar ik moet hem nog op de proef stellen.
het materiaal oogt kwetsbaarder dan mijn conventionele Deuter. De plekken waar de schouderbanden en heupgordel aan de zak zijn genaaid, zijn deze stevig genoeg of gaat het inscheuren.
Voor mij is een frame dat de rugzak van mijn rug afhoudt essentieel, en Zpacks is de enige fabrikant , van superlicht gewicht die een frame biedt dat je naar wens kunt afspannen om een boog te vormen zodat de rugzak alleen op je heupen en schouders de rug raakt. Maar ook dit oogt allemaal in de praktijk vrij fragiel.
Dus de rugzak van cuben fiber heeft me niet over de streep getrokken om ook een cuben fiber tent bij ze te kopen, maar mijn twijfels vergroot.
Ik ga in juni 3 weken trekken, de levertijd bij zpacks ligt rond de 8 weken, het wordt dus hoog tijd voor mij om de knoop door te hakken, als ik nog een tent bij hun wil kopen.

Walter
 
Ik heb je via de PB een uitgebreide persoonlijke recensie gestuurd, gebaseerd op langdurug gebruik.
En ook gereageerd op je rugzak.

Jouw twijfels over de rugzak gaan trouwens over de constructie. Dat heeft niets met het materiaal te maken. Conclusie extrapoleren naar tenten is dus ook niet terecht.

Ik zie dat je die rugzak hier in dit draadje ook uitgebreid noemt. Als je daar ook gerichte feedback op wilt zou ik daar een apart item van maken.

Enfin, dat is verder aan jou.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Ervaringen Hexamid met Hexanet

Om mijn ervaring met twee ZPacks-tenten breder te delen volgt hieronder de iets herschreven tekst van wat ik Walter had geschreven. Ik zal het in twee 'postings' doen.

Ik heb een Hexamid tarp met 'extended beak' in combinatie met een Hexanet bugshelter. Dat is zelfs al mijn tweede set. En niet omdat de eerste versleten is. De nieuwe Hexanet is nl. langer dan de oorspronkelijke. En ik hou erg van deze set.
Deze combi komt in de buurt van wat je een dubbeldaks tent zou noemen. De 'tent' zet je op net één wandelstok.

Ik heb deze tent tot nu toe gebruikt op de John Muir Trail en een paar keer in de Pyreneeën. Het is uiteraard geen vierseizoenentent, maar ik heb er ook wintertripjes zonder sneeuw mee gedaan. Met een goede winterslaapzak is dat heerlijk.
Ik heb er in regen, hagel en onweer mee gestaan en dat is probleemloos. Ook harde wind(stoten) zijn op zich geen probleem als je goede haringen hebt en deze niet in slappe grond staan (of in dat geval alles fixeert met zware stenen). Alles blijft staan, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dan toch wel een onrustige nacht heb. En het geluid van het klapperende Cuben Fiber draagt daar niet aan bij, maar ik vraag me af of het met een silnylon tarp zoveel beter zou zijn.

Wat ik fijn vind is dat ik de tent zo open kan houden als je wilt. Je kunt zelfs alleen de Hexanet gebruiken bij zwoele nachten waarbij je toch muskietenbescherming wilt. Het andere uiterste is dat je hem vanwege koude wind laag afspant en daarmee het meest dicht zet. Echt dicht is ie dan nog niet, omdat er over de breedte van de 'voorgevel' een brede strook open blijft.
Zonder slecht weer heb ik de 'extended beak' altijd omhoog zodat ik het landschap en de sterren kan blijven zien. Net als bij een gewone tarp dus.

De Hexanet geeft genoeg ruimte om binnenin naast je matje je rugzak te leggen. Wat betreft de lengte denk ik dat je niet veel langer dan 1.85 m moet zijn, omdat je anders steeds van alles raakt en dat is bij condens weer vervelend.
Een ruimtepunt dat ik uit reviews las en wel herken (maar zelf geen last van heb) is ook dat je er misschien niet makkelijk in en uit kruipt.

Wat betreft de condens is er niets bijzonders aan op te merken. Het is een relatief open geheel met voldoende ventilatie. Condens is niet te vermijden en er zijn tal van factoren die de condensvorming in je tent bepalen. Het ontwerp van de tent met de schuine wanden maakt dat bij overvloedige condens (heb ik pas twee keer gehad) het water langs de tent wand naar beneden druipt, i.t.t. bij bijv. tunneltent. Het probleem van druppen ontstaat pas als je zelf ergens tegenaan stoot.

Qua gewicht moet je bij de ZPacks-combi die ik heb, ook rekenen met de 14 (!) haringen die je nodig hebt (zonder de 'tie-outs' 10). En ik bezuinig niet op haringen, juist vanwege de bovengenoemde windomstandigheden.
Zie verder de site van ZPacks voor het netto gewicht excl. haringen (heb ik niet paraat, maar ik dacht 450 gram)

Marla
 
ZPacks Triplex

Ik heb ook ervaring met de ZPacks Triplex als tweepersoonstent. Wat ik schrijf zal (behalve voor de ruimte dan) ook gelden voorp de Solplex en Duplex.

Met de Tripex heb je een zee van ruimte voor twee man. De tent vormt met de 'bathtub floor' één geheel en bevat langs de randen en bij de beide deuren 'mesh' voor de ventilatie. De deuren kun je afhankeijk van regen en wind geheel open en half of helemaal dicht doen. De tent is enkelwandig en heeft dus de condenseigenschappen van enkelwandige tenten, maar de condens kan op het punt dat het vloeibaar wordt, langs de schuine wanden naar beneden lopen en buiten op de grond druppen.

De Triplex heeft een geweldig ruimte/ oppervlakte-gewicht verhouding. Je hebt ook maar 10 haringen nodig (zonder de 'tie-outs' 6). Wel twee wandelstokken natuurlijk.

De tent vinden wij een mooie lichtgewicht oplossing voor twee man. Wij hebben er tot nu toe veel plezier van.

Over de levensduur van Cuben Fiber vergeleken met andere tentmaterialen heeft volgens mij BPL onderzoek gedaan. Ik zoek het nog wel een keer op. Ik heb ervan onthouden dat het bij intensief gebruik inderdaad niet tien jaar zal meegaan, maar als je bedenkt dat het ontwikkeld is voor de wedstrijdzeilsport, dan hoef je je over de sterkte volgens mij weinig zorgen te maken. Het voordeel van Cuben Fuber boven silnylon voir mij is dat het ' s nachts gewoon strak blijft staan. En dat is bij harde wibd misschien ook een nadeel.

Marla

PS Als onze geliefde webmaster vind dat ik dit ook nog bij de materiaalervaringen moet plaatsen, zal ik dat uiteraard doen.
 

Hoi allemaal, en special Marga,bedankt voor de uitvoerige reacties.

De reactie's hebben me nu wel overtuigd van de afdoende kwaliteit van cuben fiber.De link naar de Belgische forum site net eens bekeken. Zpacks gebruikt 0.51oz/yd² cuben fibre voor zijn standaard duplex tent, kan ook tot 0,71. Bij een geschat verblijf van 100 nachten en een prijs na import van 750 euro, kost de tent 7,50 per nacht. Dat is inderdaad duur vergeleken met silnylon tenten. Maar hij bied veel plaats, is extreem licht en een belangrijk argument door Marga aangedragen, hij zakt niet uit door natheid en wind. Dat een tent mooi strak blijft staan is wel een groot pluspunt.
Met 100 nachten kan ik ongeveer 3 tot 4 jaar vooruit. Dit in afweging tegen de rest van de kosten die je op een vakantie maakt valt het geheel nog erg mee en is de meerprijs het denk ik toch wel waard.
Ook de forum discussie die Marga al in 2011 heeft gedaan toen zij voor dezelfde keuze stond als ik nu 5 jaar later laat zien dat als je echt op je gewicht wilt besparen het de juiste keuze is om voor cuben fiber te gaan.


Walter
 
Hoi Walter,
Ik heb een tramplite van Colin Ibbotson en ben er onlangs de eerste keer mee op pad gegaan. Bevalt prima...
Ik heb met hem heel wat mails gewisseld eer ik eruit was of ik voor silnylon of cuben fiber ging kiezen.
Wat hij me heeft verteld: als je elke dag gaat hiken (wat hij dus gedurende meerdere maanden doet) mag je rekenen dat je met een cf ongeveer 6 maand doet eer ze defecten zal beginnen vertonen, terwijl een silnylon versie rond de 18 maanden kan meegaan...maar dit hangt ook af van welk weer je tent te verwerken heeft.
Verder is cf ook lichter maar maakt meer lawaai in de wind of als er regen op valt. Silnylon zakt door bij regen, cf niet.
Maar hij zei ook: als je per jaar zo een cf tent gebruikt gedurende 2-4 weken dan doe je er bijvoorbeeld ook gemakkelijk 6 jaar mee.
Ik moet zeggen dat hij op elk gebied gelijk had...
Ook is het zo dat cf tenten moeilijker op te zetten zijn...
Dat klopt ook vond ik :)
Ik heb ook een trailstar van MLD in cf en die is inderdaad moeilijker 'perfect' staand te krijgen dan een silnylon versie.
Als je wil stuur ik je wel eens onze emailconversatie door als ik ze nog vind...
Dan stuur je maar eens je mailadres door.
Fijn weekend!
 
Hoi Walter,
... ben er onlangs de eerste keer mee op pad gegaan.

...

Ik moet zeggen dat hij op elk gebied gelijk had...

Dat noemen we nog eens een langdurige ervaring om de leveranciersinfo te toetsen ;)

Sorry, kon het niet na laten.

Ook fijn weekend!

Marla
 
Hoi Walter,
Ik heb een tramplite van Colin Ibbotson en ben er onlangs de eerste keer mee op pad gegaan. Bevalt prima...
Ik heb met hem heel wat mails gewisseld eer ik eruit was of ik voor silnylon of cuben fiber ging kiezen.
Wat hij me heeft verteld: als je elke dag gaat hiken (wat hij dus gedurende meerdere maanden doet) mag je rekenen dat je met een cf ongeveer 6 maand doet eer ze defecten zal beginnen vertonen, terwijl een silnylon versie rond de 18 maanden kan meegaan...maar dit hangt ook af van welk weer je tent te verwerken heeft.
Verder is cf ook lichter maar maakt meer lawaai in de wind of als er regen op valt. Silnylon zakt door bij regen, cf niet.
Maar hij zei ook: als je per jaar zo een cf tent gebruikt gedurende 2-4 weken dan doe je er bijvoorbeeld ook gemakkelijk 6 jaar mee.
Ik moet zeggen dat hij op elk gebied gelijk had...
Ook is het zo dat cf tenten moeilijker op te zetten zijn...
Dat klopt ook vond ik :)
Ik heb ook een trailstar van MLD in cf en die is inderdaad moeilijker 'perfect' staand te krijgen dan een silnylon versie.
Als je wil stuur ik je wel eens onze emailconversatie door als ik ze nog vind...
Dan stuur je maar eens je mailadres door.
Fijn weekend!

Hoi, ik zal je een persoonlijk bericht sturen.

Walter
 
Ik heb de HMG Ultamid 2. Tja, wat kan ik zeggen. Al vaak gebruikt en echt een supertent. Overigens, heb ik ook de HMG windrider 4400. Laatst is er een zware tocht door de Grand Canyon gelopen. Beide producten doorstonden de loodzware test met vlag en wimpel. Het verslag kan je via hun site volgen.
Overigens zijn mijn andere favorieten de Terra Nova Solar en Nallo en die zijn gewoon silnylon. Maar de Ultamid komt op de eerste plaats. Ik vind na jaren van gebruik het CF gewoon een goede innovatie. Maar ik ben er ook van overtuigd dat dingen zich blijven ontwikkelen. Er zullen vast varianten komen die nog beter zijn. Maar dat is van alle tijden.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Mijn langste ervaring met CF is mijn Ultralight Bivy van MLD met een .75CF-grondlaag. Ik gebruik de Ultralight Bivy per saldo maar 4 weken per jaar echt, want ik "hang" het liefst in een hammock. Dus uiteindelijk betekent 6 jaar, afgerond 6 maanden gebruik. En let op . . . . ik leg er altijd iets onder (meestal mijn poncho). Want ook 6 jaar geleden waren er de nodige gebruikerservaringen dat CF niet goed voldoet als universele grondlaag.

Gaandeweg meer CF-zaken gekocht. Uiteraard gelet op het CF-type. Maar de kwaliteit van een CF-uitrusting staat of valt met de ervaring van de producent. De montagekwaliteit van bijvoorbeeld YAMA verschilt nog al van die van bijvoorbeeld HMG. En het vraagt best wel wat deskresearch om daar achter te komen, omdat de modellen in NL niet ergens naast elkaar staan ter vergelijking. Maar, begrijp me niet verkeerd; er zijn tegelijkertijd ook gebruikerservaringen dat een YAMA prima voldoet tijdens 6 maanden PCT.

Voorzover mij bekend is er brede consensus bij US-gebruikers dat de volgende producenten zich bewezen hebben met de kwaliteit van hun CF-montage: HMG, MLD en ZPacks. Opvallend is dat de eigenaren van deze 3 ondernemingen allen actieve hikers zijn.

Mijn eigen ervaringen met CF van HMG en MLD zijn goed te noemen. Maar het blijft merkwaardig dat je voor een klein en licht "ding", zoveel geld betaalt. En toen het tijdens een hike vorig jaar in IJsland echt heftig tekeer ging, voelde het als een klein wondertje dat onze (grote) Ultamid-4 weer bleef staan als een huis.

Verder moet je inderdaad wel even leren hoe je sommige CF-shelters opzet. Een CF-Ultamid staat bijvoorbeeld op z'n best als bij een ongelijke bodem de onderzijde van het CF-doek alleen op het hoogste punt de grond raakt en vervolgens de (voor)vorm van het shelter bepaalt wat de afstand is van de rest van het doek tot de grond. Maar bij slecht weer trekken wij een CF-shelter ook helemaal naar de grond en zal een kleine afwijking in vorm ons een zorg zijn.

Verder heb ik de indruk dat als het erop aankomt niet de CF, maar de stok het zwakste punt is van een CF-shelter, ervan uitgaande dat de lijnen en haringen "zwaar" genoeg zijn.

Verder sluit ik mij aan bij de opmerkingen die andere gebruikers al in dit draadje hebben verwoord.
 
Laatst bewerkt:
Bang voor breken van de middenstok? Regel een Carbon stok op maat. Van carbon worden ook aandrijfassen gemaakt.....

Getypt met veegtelefoon
 
Of twee paar stokken[emoji12]. Ik gebruik normaal een pole extender maar heb altijd een reserve strap bij me van HMG zelf. Dus mijn slaapgenoot mag dan ook zijn stokken inleveren[emoji57]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Of twee paar stokken[emoji12]. Ik gebruik normaal een pole extender maar heb altijd een reserve strap bij me van HMG zelf. Dus mijn slaapgenoot mag dan ook zijn stokken inleveren[emoji57]
Ja, dat is het noodscenario dat ik ook achter de hand heb bij samen reizen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De pole extender is dan een stukje pseudo wandelstok die je jan gebruiken door bij 2 wandelstokken de onderste delen eruit te halen en dan de twee 2/3 stokken weer met alkaar te verbinden met de poleextender? Waarom dan niet alleen die strap gebruiken? Of us dat niet zo stabiel?

Getypt met veegtelefoon
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan