Oorzaak blaren ?

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Marcel-070, 4 jun 2019.

 1. Dit is mijn 1e post hier en ik moet bekennen dat ik hier een aantal maanden te laat mee ben.

  Afgelopen weekend heb ik meegedaan aan een 4 daagse vrienden-wandeltocht op Texel.
  Helaas moest ik na dag 2 opgeven door 3 blaren, waarvan 1 me echt de das om heeft gedaan.
  Om eerlijk te zijn, ik heb totaal niet getraind en mijn schoenen waren nieuw.

  Ik ben naar Bever geweest voor schoenadvies en heb daar de Hanwag Gritstone wide GTX gekocht. Ik heb vorig jaar ook aan de tocht meegedaan en moest toen opgeven door te smalle schoenen waardoor mijn kleine tenen 1 en al bloedblaar was. Met deze wide versie totaal geen last van mijn kleine tenen gehad.
  Waar ik wel last van had ( en eigenlijk altijd last van heb ) zijn natte voeten. Achteraf niet handig met Goretex, maar ja, ik gaf aan dat ik mijn schoenen het hele jaar wil kunnen gebruiken.
  Als sokken heb ik de Falke TK2 cool short gebruikt.

  Dag 1 bestond uit +/- 16 km, welke ik probleemloos heb gelopen. De volgende morgen zaten de schoenen gelijk weer heerlijk, geen pijntje of wat dan ook.

  Dag 2 bestond uit +/- 28 km, waarbij ik halverwege het gevoel kreeg dat er een steentje onder mijn hiel zat. Schoen en sok uit, niks te zien. Schoen weer aan en gelijk hetzelfde gevoel weer terug. Weer gekeken en er zat echt niks. Een paar km verder en er zat een blaar. Later ontwikkelde zich op beide voeten op precies dezelfde plek een blaar bij de aanzet van de teen naast de grote teen.

  De blaar onder mijn hiel heeft er voor gezorgd dat ik dag 3 en 4 niet heb kunnen lopen ( letterlijk )

  Uiteraard besef ik me dat mijn voorbereiding niet goed was, maar daar kan ik nu niks meer aan doen.
  Nu wil ik vooruit kijken en er voor gaan zorgen dat ik deze nieuwe en fijne hobby op een prettige manier kan voortzetten.

  Een lang verhaal, maar ik ben graag duidelijk :)
  Hoe nu verder ?
  De schoenen zitten echt heerlijk en ik heb er echt even voor moeten sparen.
  Ik had verder nergens last van, geen conditie probleem en geen spierpijn. Alleen die blaren verpesten het voor me.

  Liggen mijn problemen nu vooral in het niet getraind zijn en het niet inlopen van de nieuwe schoenen ? Of erger, heb ik toch de verkeerde schoen ?
  Ook heb ik geen idee hoe ik het natte voeten probleem moet oplossen.

  Kleine aanvulling ...
  Dag 2 bestond uit vrij lange stukken asfalt maar bv ook uit lange stukken boven op een dijk door het gras. Ondergrond was dus zeer divers.

  Groet,
  Marcel
   
  Laatst bewerkt: 4 jun 2019
 2. In mijn ervaring horen ze er een beetje bij blaren. Ik heb ze niet altijd, maar vaak zijn ze er wel. Trainen helpt zeker. Experimenteren ook.
  Die Falke sokken van je vind ik zelf erg naar: te veel polyester, warm, zweterig. Voor mij werken zokken met merino wol erin goed. Ca. 50% wol en dan wat synthetische materialen erin.
  Wat verder kan helpen is direct je blaar behandelen wanneer die op komt; met sporttape eventuele schuurplekken afplakken; sommige mensen hebben succes met voetencremes, maar vooral moeten je voeten wennen aan het maken van lange afstanden.
  En natte voeten oplossen? Je voeten worden gegarandeerd nat. Mijn oplossing daarin is dat ik een harloopschoenen loop, die worden ook nat, maar loop je daarna ook heel snel weer droog. In mijn ervaring loop ik op die manier veel vaker met droge voeten dan wanneer ik waterdichte schoenen draag. Maar bij lang aanhoudende netheid loop je dan wel de hele tijd in natte schoenen to soppen.

  Eins
   
 3. Ik loop zelf ook al jaren te zoeken naar goede, lage schoenen die van voren niet te smal en van achter niet te breed zijn. En ze moeten geheel van leer zijn. Zwaar, ik weet het, maar op een of andere manier loop ik schoenen met synthetische binnenkant altijd kapot. Ik heb zelfs weleens geïnformeerd naar maatschoenen, maar die kosten minimaal 1200 euro, dus dat doe ik niet. Ik heb nu een paar Hanwags, die zijn nagenoeg prima, maar niet helemaal. Voorin zouden ze een paar mm breder moeten zijn.

  Goretex in schoenen vind ik een ramp. Neem schoenen zonder Goretex. Verder ken ik jouw voeten en lichaam niet, en weet dus ook niet hoe je huid is. Talkpoeder houdt je voeten ook droger.

  Mirjam
   
 4. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  Grappig, ik zweer bij de Falke sokken en haar die merino dingen. Zo zie je maar dat geen mens hetzelfde is. Het is gewoon een kwestie van uitproberen en je zal inderdaad spullen kopen die minder goed bevallen als dat je verwacht had. Persoonlijk zou ik met de schoenen terug gaan naar Bever en daar je verhaal doen, kans bestaat dat je gewoon de verkeerde schoenen hebt aangemeten gekregen.

  Ik kom net terug van 3 dagen Luxemburg, 60km gelopen op trailrunners en 0 blaren of zelfs maar een begin ervan. Hardloopschoenen lopen nog fijner maar die kan je alleen maar op de weg gebruiken.

  Helaas nog geen ervaring met natte schoenen.
  Succes,
  Jochem
   
 5.  
 6. Tis een beetje van alles....
  Als je meer getraind bent wordt de huid op je voeten steviger en heb je minder snel blaren. Maar ook van schoenen die (nog) niet goed passen krijg je blaren....

  Ik heb jarenlang op Meindls gelopen die me vaste prik de bovenop mijn kleine tenen en op mijn achillespezen blaren gaven. Wat ik overigens oploste door die gewoon te tapen met Leukopor (van die papieren tape) en dat werkte prima.
  Ik heb nu Hanwag Bunnions en eigenlijk bijna geen blaren meer....schoenen maken dus een verschil.

  In het verleden is me wel aangeraden om mijn voeten regelmatig te behandelen met Kamferspriritus omdat dat de huid taaier maakt. Zelf heb ik daar voor mijn gevoel geen positief effect van ondervonden, maar ik ken mensen die zweren dat het helpt.
  Voor het wandelen mijn voeten insmeren met Gehwol voetcreme werkte wel, maar je krijgt er ongelooflijk vieze stinkende sokken van en met warm weer ook behoorlijke zweetvoeten.... maar goed, da's beter dan blaren natuurlijk.

  Natte voeten? Alleen als het erg warm weer is... ik loop op hoge schoenen, leer en geen goretex. Ik zweer bij Bridgedale sokken want in Falke sokken zweet ik meer en bovendien gaan Falke's bij mij lubberen als ze een paar keer gewassen zijn. Hoe dan ook, als we een pauze houden trek ik bij warm weer altijd even mijn schoenen uit. Goed open maken om ze wat te laten luchten/drogen en ook sokken hetzij aan je voet laten drogen of anders uittrekken en in het zonnetje leggen. Als je 10-15 minuten stopt zijn ze vaak al droog.

  Groetzels,
  Dennis
   
 7. +1 voor Merino, en mijn voeten hebben een duidelijke voorkeur voor Smartwool. En dan de dunne sokken, die blijven strakker om de voet zitten, heb ik heb 't idee.

  Met jouw 'natte voeten' denk ik echt dat je moet afstappen van het idee dat je maar 1 paar wandelschoenen hebt voor zomer en winter. Dat gaat duidelijk niet werken. Doe je met je dagelijkse schoenen ook niet, toch? Hardloopschoenen, trail running shoes zijn lekker licht en luchtig, letterlijk een verademing voor je voeten.

  En mocht je dan toch nog blaren lopen: https://www.mesgroningendrenthe.nl/blaren.html,
   
 8. hyz

  hyz

  Bij mij werkt camferspiritus uitstekend. Een week of zes voor de trip elke avond de voeten er mee insmeren. En tijdens de trip ook. Dat werkt meteen ontspannend voor de voeten.

  Voorheen moest ik vanaf pakweg de tweede loopdag m'n voeten intapen om geen blaren te krijgen. Werkt op zich ook aardig, maar je houdt wel pijnlijke voeten. Intapen doe je met sporttape.

  Naast camferspiritus is er ook NOK-creme. Dat ruikt nauwelijks. Heb het nog niet veel gebruikt, maar heb het idee dat het ook uitstekend werkt.

  Voor onderweg heb ik spuitflacons.
  IMG_20190604_185704.jpg
   
 9. Het kan inderdaad van alles een beetje zijn maar persoonlijk zou ik nooit meteen zo ver gaan lopen op schoenen die ik nog niet ingelopen heb. Mijn eerste huttentocht 30 jaar geleden op niet ingelopen schoenen....drama! Heel veel blaren, huid ook helemaal stuk gelopen... pijn!! Het waren wel leren schoenen, dat is ook wel stugger denk ik. Daarna alleen met ingelopen schoenen op pad en zelden blaren....
  Dus er is hoop :)
   
 10. Ik denk dat sowieso het niet gewend zijn aan lopen van die afstanden icm zware tas een rol heeft gespeeld. Verder moeten je schoenen ook goed 'vast' zitten zodat je nulkommanul wrijving hebt...
   
 11. En belangrijk, geen zeep gebruiken voor de voeten.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 12. hyz

  hyz

  Dat lijkt net alsof je zegt dat schoenen heel strak moeten zitten. Lijkt me niet de bedoeling. Ze moeten gewoon goed passen. En wat dat "goed passen" precies inhoudt, verschilt per persoon.

  Sommige schoenen van me (hardloop & trailrunschoenen) zijn ruim een hele maat groter dan verkopers adviseren.

  Ik hoef schoenen niet in te lopen. Ook mijn hoge B-bergschoenen passen gewoon meteen. Ik heb het idee dat inlopen eigenlijk betekent dat je een niet precies passende schoen hebt gekocht.
   
 13. Heel strak zitten is zeker niet wat ik bedoel, goed passen is inderdaad een beter term. Je moet niet gaan schuiven in je schoen...
   
 14. Dank voor alle reacties !
  Er zitten een hoop tips bij waar ik hopelijk wat aan heb.

  Voor zo ver ik het kan achterhalen zit het probleem vooral in het feit dat mijn voeten niet gewend zijn aan lange afstanden. Dus werk aan de winkel. Aangezien ik dag 1 16km probleemloos gelopen heb, wil ik daar op verder gaan. Dus de komende tijd geen meerdaagse tochten.
  Voorlopig wil ik dezelfde sokken en schoenen blijven gebruiken. Heb er net een hoop geld aan uitgegeven en kan me even geen nieuwe veroorloven. Buiten de kosten, ze zitten ook echt heel lekker.
  Voor het natte voeten probleem ga ik misschien eens langs de huisarts. Ik heb er namelijk niet alleen tijdens het wandelen last van, maar bv ook regelmatig als ik mijn werkschoenen draag. Geen groot probleem, maar wel behoorlijk ongemakkelijk.

  Eerst nog even een paar dagen rustig aan ivm de blaar onder mijn hiel. Deze was toch wel flink ...

  groet,
  Marcel
   
 15. hyz

  hyz

  Natte voeten in de zin van zweetvoeten? Heb je begin en eind van de dag (zowel thuis als onderweg) ook altijd je schoenen aan?

  Bij mij is het zweetvoetenprobleem als sneeuw voor de zon verdwenen door binnen m'n schoenen uit te doen. Vroeger liep ik op sokken en/of sloffen, tegenwoordig op blote voeten.
   
  BertusS vindt dit leuk.
 16. Blote voeten voor mij thuis geen optie, want plavuizen, en dan heb ik zo een hielspoor. Maar, op het werk als het heel warm is zoals vorige week zondag, doe ik wel eens 10 minuten mijn schoenen uit, ( dan is er niemand in de buurt, hoewel ook weleens stom toevallig het brandalarm afging, 10 seconden nadat ik mijn schoenen had uitgedaan ;-)). Dat doet wel wonderen.....

  Mirjam
   
 17. Niet schuiven is vooral een kwestie van juiste hiel- en wreefpassing. Tenen moeten altijd vrij zijn zowel in breedte als in de lengte. Vooral in de breedte is lastig zoeken.

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9200 met Tapatalk
   
 18. De schoenen losjes aandoen als je zit op je werk of zorgen voor veiligheidsschoenen met beluchting aan de zijkanten. Ik kocht mijn laatste paar veiligheidsschoenen voor 29€ bij een goedkope winkel. Nooit geen broeiende voeten meer sindsdien.
  Had ik dat maar jaren eerder gedaan. De schoenenpaar van het werk kostte toen ca 100-120€ en daarvoor zat je bij warm weer met pijn aan je voeten voor zulke dure schoenen.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 19. De oorzaken van hielspoor zijn divers, maar vaak heeft het te maken met overbelasting. Ook verkeerd schoeisel kan hier een rol in spelen.
  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 20. Zeker, maar ik onderschrijf het verhaal van Mirjam. Als ik thuis op blote voeten loop heb ik binnen 2-3 weken een hielspoor te pakken. Vandaar dat ik thuis altijd op slippers oid loop met een minimaal voetbed....
  Ik had een paar fijne Birkenstocks, maar die heb ik vorige week ongewild achtergelaten in een hotel in Dresden :(

  Groetzels,
  Dennis
   
  Golok vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina