Merino wol wassen

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door Andy86, 9 mrt 2019.

 1. Hallo iedereen,

  Ik lees al een tijdje mee om mezelf voor te bereiden voor het Annapurna Circuit in Nepal.
  Nu heb ik daarvoor wat merino wollen sokken, shirtjes en thermo ondergoed aangeschaft.

  Kan ik dit wassen met bio zeep van Care Plus?
  Zou het zonde vinden als hierdoor de kwaliteit achteruit zou gaan.
   
 2. ik was al onze wollen kleding met een wolwasmiddel van de natuurwinkel. en op een wol was programma . ik merk sinds ik dat doe. de kwaliteit beter blijft.
   
 3. Ik was wol ook altijd op het wolwasprogramma op lage temperatuur. Een wolwasprogramma zorgt er in ieder geval voor dat de trommelbewegingen wat minder intensief worden. Als het goed is kan een dergelijk programma ook niet op een hoge temperatuur. Koud wassen is prima, ik was zelf vaak op 20 graden en 30 zou ook nog wel kunnen. Als wasmiddel gebruik ik gewoon Robijn wol & fijn, dat werkt prima. Er zijn ook wolwasmiddelen van nikwaxs en andere outdoormerken, maar volgens mij voldoet elk wolwasmiddel - ze zijn namelijk milder en eiwitvriendelijk (geen enzymen) omdat wol dierlijke eiwitten bevat (i.t.t katoen en synthetisch).

  Kortom: fijn/wol programma, lage temperatuur en een wolwasmiddel, dan komt het goed!
   
 4. Bedankt voor de tips!

  Ik vroeg me eigenlijk af hoe jullie dit onderweg wassen?
  Ik was nl. op zoek naar een biologisch afbreekbaar wolwasmiddel voor onderweg. Die kon ik echter niet vinden, tot de tip van Sylvia. Nu zie ik verschillende wasmiddelen naar boven komen:D
  Ik kijk hier bij de natuurwinkel of ze iets hebben en dan neem ik wel een klein beetje mee voor onderweg!
   
  Sylvia vindt dit leuk.
 5. Niet


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
   
 6. Niet? Nou die drempel moet in nog over hoor! Kijk wel even op het label want sommige wol moet je echt op de handen wassen. En zelfs dan niet te gek door het sop slaan.
   
 7. Plus één.
   
 8. He? Hoe doen jullie dat dan? Ik ga straks ongeveer 14 dagen op pad (Maastricht-Reims), moet toch wel wat 'schoons' aan onderweg? En dan m.n. de kleding die je niet ziet zeg maar '-)
   
 9. Het went. Nu heb je een ‘bevolkte route’ en dan zou het nog kunnen. Maar soms kan het gewoon niet vanwege bijvb het weer en locatie. Ik heb zelf, vanwege werk, maximaal tochten van 10 dagen.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
   
 10. Die zou je misschien inderdaad met de hand kunnen wassen? Shirts kun je namelijk prima 7 dagen aan, 2 shirts mee en klaar!
  Wassen onderweg maakt de vraag wel anders zeg. Ik weet niet of wildernis zeep van sea to summit enzymen heeft, anders zou ik dat gebruiken.
   
 11. O, ok dan sleep ik denk ik teveel mee. Durf dat hier nou natuurlijk niet neer te zetten. Maar kom ik nog weg met het excuus dat ik beginnend ben en als fietser begonnen ben? :p:p:p
   
 12. Deze problemen herken ik wel. Ik loste het op mijn tocht door Lapland als volgt op. Om de 3 dagen waste ik een stel ondergoed en sokken met MSR wasmiddel(duur spul, maar een paar druppels is genoeg) en hing het gewassen spul dan overdag achter op mijn rugzak te drogen in de zon. Meestal was het na 2-3 uur al droog. Dat gaat alleen zo snel bij een merino/kunststof combinatie natuurlijk. En ik ben zo'n Guus Geluk die op een tocht van 21 dagen er een 20 dagen goed weer heeft.

  Groeten Boelo
   
 13. Kijk daar kan ik wat mee. Heeft dat MSR wasmiddel ook een naam? Vindt het niet als ik het google. En wat ook belangrijk is, onschadelijk voor de natuur? Alvast bedankt.
   
 14. Dat zeepje wat ik noemde van sea to summit is een biologisch afbreekbare wildernis zeep met verschillende varianten o.a. Multipurpose of kleding . Ook één druppel genoeg. Ik kan alleen niet vinden of het geschikt is voor wol, maar dat zal de multipurpose wilderness wash sowieso wel zijn ook geschikt voor huid.
   
 15. Ik gebruik het liefst sport-wash, kan je voor alles gebruiken. Lekker fris na een handwasje. Klein scheutje in het water is voldoende.

  Zeep is nooit millieuvriendelijk.

  Wol hoef je inderdaad niet elke dag te wassen. Een uurtje luchten is vaak voldoende.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 16. +3

  Ik doe hooguit een handwasje zonder zeep om mijn sokken te wassen als ze te stijf staan van de modder en het zweet.
  Uit ervaring kan ik zeggen dat je met merino kleding na 3,5 week intensief hiken nog steeds zonder al te veel gene naast een vreemde in het vliegtuig kan zitten.
  Ik neem nooit meer dan 1 'set' kleding(shirt, trui, onderbroek, sokken, broek) mee voor tijdens het lopen en 1 set voor op het bivak en 's nachts.
   
 17. hyz

  hyz

  Tot nu toe alleen tijdens een tocht van 30 dagen onderweg kleding gewassen. (een handwas in een wasbak op de camping reken ik niet mee ;) )

  Ik gebruik vloeibare biologisch afbreekbare zeep. Daar kan je jezelf mee wassen en je kleding ook. Tussenwasjes soms alleen in het water uitspoelen. Kleine wasjes in een Lapland nap L. Grotere wassen met zeep in een stevige waterdichte zak (bv. waar je je slaapzak in meeneemt). Misschien dat ik voor een toekomstige langere tocht nog eens een Scrubba aanschaf. Een scheerlijn voor het drogen is handig. Een elastische gedraaide waslijn is nog veel handiger (vooral bij wind).

  Let erop dat je het zeepwater niet in het meer of beek gooit maar in de grond.

  ijslijn.jpg
   
  BertusS vindt dit leuk.
 18. Ik draag slips zonder katoen. Kunststof dus. Vind merino slips niks. En dat ondergoed: 1 aan, 2 in de tas. Dat gaat wel eens ergens in een wasbakje met een drup sportwash. Ik kan me nog een toilet in een conditorei herinneren... :rolleyes:

  Verder heb ik falke tk1 of tk2, de wool-variant. Evt 1op1 te vervangen door amundsen wollen kniekousen onder de knickerbockers. Voor één tot anderhalve week 1 paar aan, 2 paar in de tas. Voor een dikke twee weken 1 paar extra.

  Kleding was ik niet, lucht ik alleen. Sokken iedere dag wisselen, dan kunnen ze twee dagen luchten. Vanwege het hoge wolgehalte niks aan de hand. Net als met de merinolagen.

  Fris is geen mens na een trekking; wel frisser als je niet vijf kilo extra kleding en wasmiddel hebt meegezeuld ;)
   
 19. Alhoewel ik enorm fan ben van Merinowol, draag ik altijd synthetische onderbroeken. Katoen is trouwens helemaal een nogo omdat het teveel vocht opneemt en vooral kan gaan schuren. Dat laatste is ook vooral de reden waarom ik niet voor merinowol ga als onderbroek. Daarnaast zijn de moisture-wicking eigenschappen van synthetische ononderbroken gewoon veel beter. Een ander aspect is het schuren langs de benen waar ik bovengemiddeld meer last van heb.

  Enig nadeel aan synthetisch is dat het een goede voedingsbodem is voor bacteriën i.t.t. Merinowol ;). Daarom neem ik altijd 2 onderbroeken mee en wissel ik ze elke dag om. Dikwijls was ik ze met 1 theelepel wasmiddel uit zon kleine flacon die ze bij de bever verkopen en hang ze in mijn tent op. Volgens mij zijn deze gewoon biologisch afbreekbaar.

  Hetzelfde doe ik overigens ook met mijn merinowollen baselayers. Ik neem altijd wel iets van een merinowollen polo mee die ik op warmere dagen kan aandoen en dus de baselayers een dagje kunnen drogen. Sokken idem dito.


  Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
   
 20. [​IMG]Kan dit wat zijn? Afbreekbaar en geschikt voor wol zelfs in koud water. Ik heb dus wel wol aangeschaft, ook onderbroeken (goedkoop om te proberen). Denk overigens dat ik voor de eerste laag mijn synthetische hemdjes ga dragen. Vochtafdrijvend, uitspoelen en in een half uurtje weer droog. Katoen werkt niet, neemt vocht op, wordt klam en koud.
   
  BertusS vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina