koken op houtvuur

Afgelopen zomer heb ik water gekookt boven een vuur, omdat ik het niet zo vertrouwde als drinkwater. Dat smaakte echter heel erg naar rook. Gelukkig was er de volgende ochtend weer een mooi helder beekje om water uit te halen.
En vorige week heb ik brood gebakken (zo'n broodpakket om in een pan te bakken) boven kooltjes, maar ook dat smaakte naar rook. En dat vind ik toch minder lekker.

Voor dat water vind ik dat nog niet zo'n probleem, omdat het eenmalig was en ter voorkoming van ergere klachten, maar dat brood vond ik toch jammer. Ik vond die broodpakketten echt heel handig, maar als het zo smaakt, dan neem ik toch liever crackers mee.
In beide gevallen gebruikte ik pan met deksel, dus daar kan het niet aan gelegen hebben. Wel kwam er wat rook van de kooltjes af. Waarschijnlijk omdat het hout niet kurkdroog was. Kurkdroog hout is ook niet zomaar in een bos te vinden, dus daar is waarschijnlijk ook niet echt veel aan te doen. Ook de keuze voor een ander houttype is zomaar ergens buiten niet altijd mogelijk.

Hebben anderen deze smaakervaring ook bij koken op een houtvuur? En zo ja, wat doen jullie om te voorkomen dat dit gebeurt? Of accepteren jullie die rooksmaak?

Saskia
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Water koken heeft idd bijna altijd die aparte bijsmaak.

Voor wat betreft brood, vlees e.d. heb ik zelf geen 'klachten' qua smaak.

Houtkeuze is ook in een bos meestal wel een beetje te doen. Zo zou ik liever berk kiezen dan spar, liever eik dan berk. Experimenteren dus

Grtz Johan
 
Zelf heb ik redelijk wat ervaring met koken, bakken & roken op houtvuur, maar het is mij nog niet gelukt water naar rook te laten smaken (kan aan mij liggen). Wellicht teveel rookontwikkeling (vochtig hout, te ' zacht' vuur). Neem een fatsoenlijk formaat pan, met deksel, op een heet vuur, dan moet het goed gaan.

Verder als je de keuze hebt dan moet je harshoudende houtsoorten (naaldbomen) vermijden voor het bakken en zeker roken van eten. Dit geeft een scherpe smaak die de meeste mensen niet lekker vinden. Beuk, eik, berk gaan prima. Fruitboom hout geeft extra geur.

Frank
 
kijk of je deksel voldoende afdicht

altijd deksel op de pan en dan op het vuur zetten

brandend hout geeft altijd een reukje,

denk maar aan BBQ-en
 
Dank voor het meedenken.

Ik zal de harshoudende soorten zo veel mogelijk laten liggen, maar zelfs in Finland groeien niet overal berken. De diversiteit in houtsoorten in Nederland is een stuk groter en ik weet inmiddels dat vlier niet echt ideaal is (brand slecht en is vies).

Mijn pan met deksel lijkt goed af te sluiten, maar helemaal luchtdicht zal het niet zijn. Lijkt me ook niet wenselijk ivm het rijzen van brooddeeg, ed.

Misschien toch maar eens proberen om het vuur nog heter te stoken. Het zou best kunnen dat de kooltjes sneller afkoelen dan ik denk. Dan heb ik alleen weer een volgend probleem: aanbakken.

Uit de reacties begrijp ik in elk geval dat het een kwestie van proberen blijft. (Maar nu even niet ivm brandgevaar)

Saskia
 
Zelf vindt ik water koken met een Billycan perfect gaan. Geen problemen met een "smaakje" aan het water. Billy can in het vuur hangen, en als deze "danst" kookt het water. Snel en makkelijk. ( en als je toch een kampvuur hebt.... net zo gezellig, en geen extra brandstof nodig)
 
> Lijkt me ook niet wenselijk ivm het rijzen van brooddeeg, ed.

Als je brood wil bakken op een kampvuur is het beter als je indirecte verwarming gebruikt.
Hier zijn al in eerdere onderwerpen over geschreven.
Neem een grotere pan voor op het open vuur met een laag and erin, zet hierin de pan met het brooddeeg & dek het geheel af. Zo heb je een eenvoudige oven waarin het brooddeeg minder snel zal aanbranden.
 
Rooksmaak

Ik las in een blad van staatsbosbeheer dat je rooksmaak van je maaltijd (dus vast ook bij water koken) te voorkomen is met een verse berkentak. Schors eraf halen en het takje (maat onbekend) laten meekoken. Erg bijzonder en ik heb geen idee of het werkt. Van het voorjaar maar eens proberen!
 
Grappig maar dat rookgeur aan je eten is alleen als je op hout kookt. laat maar weten of het werkt al je op hout kookt.
 
Ik merk er zelf niets van, maar mijn partner viel het op. Aan de andere kant: koken op houtvuur is nu eenmaal anders. Persoonlijk vind ik het geen probleem.
 
Afgelopen zomer heb ik water gekookt boven een vuur, omdat ik het niet zo vertrouwde als drinkwater. Dat smaakte echter heel erg naar rook. Gelukkig was er de volgende ochtend weer een mooi helder beekje om water uit te halen.
En vorige week heb ik brood gebakken (zo'n broodpakket om in een pan te bakken) boven kooltjes, maar ook dat smaakte naar rook. En dat vind ik toch minder lekker.

Voor dat water vind ik dat nog niet zo'n probleem, omdat het eenmalig was en ter voorkoming van ergere klachten, maar dat brood vond ik toch jammer. Ik vond die broodpakketten echt heel handig, maar als het zo smaakt, dan neem ik toch liever crackers mee.
In beide gevallen gebruikte ik pan met deksel, dus daar kan het niet aan gelegen hebben. Wel kwam er wat rook van de kooltjes af. Waarschijnlijk omdat het hout niet kurkdroog was. Kurkdroog hout is ook niet zomaar in een bos te vinden, dus daar is waarschijnlijk ook niet echt veel aan te doen. Ook de keuze voor een ander houttype is zomaar ergens buiten niet altijd mogelijk.

Hebben anderen deze smaakervaring ook bij koken op een houtvuur? En zo ja, wat doen jullie om te voorkomen dat dit gebeurt? Of accepteren jullie die rooksmaak?

Saskia
Je kunt je deksel extra goed afsluiten met aluminium folie. En je kunt wachten met koken tot de vlammen van het vuur zijn verdwenen, zodat je alleen de gloeiende houtskool gebruikt.
 
Ik las in een blad van staatsbosbeheer dat je rooksmaak van je maaltijd (dus vast ook bij water koken) te voorkomen is met een verse berkentak. Schors eraf halen en het takje (maat onbekend) laten meekoken. Erg bijzonder en ik heb geen idee of het werkt. Van het voorjaar maar eens proberen!

Je kunt ook dennenaalden met je water mee laten koken. Dan krijgt je water uiteraard wel een frisse dennenaaldensmaak, maar misschien vind je dat toch prettiger dan een rokerige houtsmaak.

Verder denk ik dat je er niet heel veel aan kunt doen. Zelf heb ik er eigenlijk geen 'last' van; koken op een houtvuur is nu eenmaal anders dan koken op gas.

Nathan
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan