Kelly Kettle op WHW?

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Kiekie, 14 jan 2020 om 14:32.

 1. Goedemiddag!

  Eerst maar even voorstellen: mijn naam is Marieke, ik lees stiekem al een hele tijd mee op het forum, maar nog niet eerder iets geplaatst hier. Echter zit ik nu toch wel met een vraag waar ik zo 1, 2, 3 geen antwoord op kan vinden:D

  Over een aantal maanden ga ik de West Highland Way lopen, en vroeg me af of het handig is om mijn oude vertrouwde Kelly Kettle mee te nemen, of toch maar een gasbrander te halen. Voor wie niet bekend is met de Kelly Kettle (volgens mij is ie niet zo populair onder hikers vanwege de grootte); het is een soort waterkoker op hout met een schoorsteen in het midden waar je je brandstof (takjes, dennenappels/naalden, etc.) in kan gooien. Overigens kan je bovenop ook nog een pannetje plaatsen om in te koken. Nat spul is niet zo'n probleem voor de Kelly, dus om nattige brandstof door de regen maak ik me niet zo veel zorgen.

  Nu heb ik het vermoeden dat er in de Schotse highlands niet bijzonder veel bomen staan, en dat het nog best lastig wordt om onderweg brandstof te vinden.
  Heeft iemand hier ervaring mee?

  Hoor graag jullie reactie! :)

  [​IMG]
   
 2. hyz

  hyz

  Welkom Marieke,

  Op de WHW vind je genoeg bomen. Alleen het stuk bij de devil's staircase niet. Als daar boven een overnachting gepland staat, kan je wellicht even wat houtjes meenemen. En als je elke pauze wilt stoken, zal je daar ook rekening mee moeten houden, op diverse stukken route zijn slechts plaatselijk bosjes te vinden. Kan je op de kaart of google maps precies terugvinden.

  Ik kende de Kelly Stove nog niet. Mooi product!
   
 3. Hoi Marieke,
  Leuke ketel en leuk dat je de WHW gaat lopen.
  Tip: Er is een heel actieve groep op Facebook (zoek West Highland Way, groep) waar ik veel aan heb gehad in de voorbereiding en voorpret. Je vindt daar ook veel foto’s zodat je een goed beeld krijgt van de omgeving.
  Grt Marike
   
 4. Hoi Marieke,

  Ik heb met alle plezier de WHW, EHW en Kungsleden gelopen met een biolite campstove, ook op hout en overige biomassa. Daarnaast ook een gasbrander, maar toch geregeld de houtbrander aangehad. Let wel! De laatste keer op de WHW had het de dagen ervoor veel geregend en was er geen droog hout te vinden. De houtbrander kregen we een keer aan voor een kop thee, voor de rest in de tas gebleven. Jammer gewicht bij weinig gebruik, dus bij slecht weer blijft die in het vervolg thuis.

  Veel plezier!
   
 5. hoi Kiekie, welkom bij de hiking site en veel leesplezier.
  De kelly is een mooi product, werkt als andere houtvergassers. Met nat hout erg lastig aan te maken.
   
 6. Bedankt voor jullie reacties!
  Goed om te weten dat er genoeg bomen te vinden zijn onderweg.

  Afgelopen zomer heb ik de Kelly Kettle veel gebruikt in Zweden tijdens het kanoën. Daar heeft het toen toch wel dagelijks geregend, maar het hout brandde nog prima. Maar ik kan me zo voorstellen dat er in Schotland toch wel andere hoeveelheden water uit de lucht komen vallen :) Ik ga in elk geval het weerbericht in de gaten houden in de weken voordat ik vertrek!
   
 7. hyz

  hyz

  Er is in de bossen voldoende staand dood hout te vinden. Sommige bossen willen wel ontsnappen, dus er staat een hek omheen :rolleyes:

  Hier heb je een indruk van (de tweede helft van) de route.
   
  Gotzen vindt dit leuk.
 8. Mijn tactiek als ik met een houtbrander loop is altijd als volgt:
  Ik neem vanuit thuis een plastic tasje mee met droge houtjes. In die tas zit een tweede plastic tasje (dan nog leeg). In die tweede tas gooi ik de houtjes die ik onderweg verzamel als het droog is. Ik brand zoveel mogelijk uit die tweede tas. Dus ieder keer dat ik kook verzamel ik ook houtjes mits beschikbaar en die gaan dus in die 2e tas. Is het nat en als de voorraad in de 2e tas op is gaan we uit de hoofdtas stoken. Zo hebben we altijd droog (hoofdtas) of redelijk droog (tweede tas) hout beschikbaar. Mijn hoofdtas is eigenlijk nog nimmer leeg geraakt op deze wijze. De totale gevulde tas met tweede tas weegt eigenlijk niet meer dan ongeveer een ruime halve kilo.

  Qua hout verzamelen verzamel zoveel mogelijk dood hout dat niet op de grond ligt maar minstens een cm of 20 van de grond ligt. Aan stammen van naaldbomen hangen vaak dunne droge twijgjes (ook als het regent) die zijn fijn om mee te starten. Ook berkenbast is erg fijn. Dat soort spul droog je vrij snel door het even in de binnenzak van je jas of in een zak in je kleding te doen.
   

Deel Deze Pagina