JongerenHike 2010 (Stichting VakantieKind)

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door Rkoome, 1 sep 2010.

 1. Rkoome

  Rkoome Administrator Medewerker

  Zoals beloofd nog een kort verslag van de JongerenHike. Foto's volgen snel!

  Al enkele jaren steun ik de JongerenHike van Stichting VakantieKind met materiaal zoals t-shirts en buitensportproducten om weg te geven aan de jonge deelnemers. Dit jaar wilde ik echter actiever steun betuigen door als begeleider mee te gaan tijdens een weekje hiken in het Limburgse land. En zo geschiedde dus in de week van 14 t/m 20 augustus 2010.

  Tijdens deze week hebben de deelnemende jongeren laten zien dat ze prima om konden gaan met improvisatie, vermoeidheid, angsten en slecht weer. Zo moest er flink worden geïmproviseerd toen op de tweede dag van de week de regen al met bakken uit de lucht kwam vallen. Zonder al te veel mokken accepteerde de jongeren dat ze nat zouden worden en schroomden niet om toch bijna 15 kilometer af te leggen op die dag, inclusief een bezoek aan erebegraafplaats Margraten.

  De ontstane vermoeidheid verscheen als sneeuw voor de zon toen vervolgens werd besloten om de volgende dag een soort van rustdag in te plannen en met z’n allen Mosaqua, het plaatselijke tropisch zwemparadijs, te bezoeken.
  Maar ook werden er behoorlijk wat grenzen verlegd in deze week. Zo was het voor sommige voor het eerst dan ze zelf hun rugzak moesten dragen, een tent op moesten zetten of zelfs paardrijden. Hoogtevrees werd aan de kant geschoven tijdens een klim- en klauterroute in Valkenburg, met als hoogtepunt het abseilen in een 25 meter diepe put. Niemand wist toen nog dat diezelfde avond bijna iedereen zich van de 30 meter hoge Wilhelminatoren zou storten. Niet zomaar natuurlijk, maar geheel gezekerd naar beneden tokkelend. Ook voor mij, die als fotograaf als eerst mocht/moest, was dit zeker een grens die even verlegd moest worden…

  Het hiken ging iedereen verbazingwekkend goed af. Er werd nauwelijks geklaagd over te zware rugzakken of te korte pauzes, terwijl er wel uit volle borst werd meegezongen met het spontaan gecomponeerde marslied. En samen een tent opzetten en afbreken konden de kinderen aan het eind van de week bijna geheel zonder de hulp van de leiding. Dat er hier en daar een blaar getaped moest worden zal duidelijk zijn, maar verder waren er (op een klein ongelukje in het klimbos na) gelukkig geen noemenswaardige incidenten.
  Tijdens deze week heb ik een stel schitterende jongeren ontmoet, die stuk voor stuk naast hun hikingrugzak ook een behoorlijk zware mentale rugzak met zich meedroegen. De inzet en het doorzettingsvermogen van de jongeren en het simpele feit dat ze van deze week enorm konden genieten hebben mij gesterkt in het gevoel dat de stichting VakantieKind iets fenomenaals doet voor deze en andere kinderen en jongeren. Ik hoop dan ook dat zij dat nog lang kunnen blijven doen.

  Wil je meer weten over Stichting VakantieKind en hun steunen in hun activiteiten, kijk dan op hun website: http://www.vakantiekind.nl/

  Raymond

  PS: Bij aanvang van de week, nog op het station in Eindhoven, kregen alle deelnemers een klein plastic zakje met daarin enkele handige gadgets voor de week zoals t-shirts, zaklampen, sporthanddoek, poncho, cap, opblaasvis, stappenteller en kompas. Na afloop kregen ze allemaal nog eens een rugzak cadeau met daarin nog meer leuke dingen om ook mee naar huis te nemen als aandenken aan deze JongerenHike 2010.

  Dit alles werd geheel belangeloos beschikbaar gesteld door enkele relaties van Hiking-site.nl:
  Bever Zwerfsport
  Careplus
  Carl Denig
  De Greef & Partner
  Jongejans Trading
  Lowa Benelux
  Matterhorn
  Nigornet
  Patagonia/Peak Events
  Robijns BV
  Technolyt
  VAUDE
   
  Laatst bewerkt: 2 sep 2010
 2. Klinkt als een fantastisch en goed bestede week. Heb even op de website gekeken, en zou op zich op termijn daar ooit best aan mee willen doen. Of dat echter ook haalbaar zal zijn weet ik niet. (ik ben zelf een erkend "asperger" wat een vorm van autisme is, die zich bij mij vooral in de sociale omgang uit.)

  Toch mooi dat zulke initiatieven er nog altijd zijn, en gedragen worden door een groep die nog steeds groot genoeg blijkt maar altijd groter mag zijn natuurlijk.
   
 3. Mooi verhaal, Raymond. Goed dat je de kids zo'n mooie tijd kon geven! En de jongeren kunnen erg trots zijn op wat ze hebben volbracht in die week. Knap hoor!
  Goed dat je de gulle gevers nog even hebt genoemd.

  Marla
   
 4. Rkoome

  Rkoome Administrator Medewerker

 5. Ziet er idd uit als een toffe vakantie voor die kids, niet alleen maar lopen maar ook leuke en spannende dingen doen. Goede mix!

  Ik zelf heb weer m'n jaarlijks weekje zeilkamp gedaan. Groep van 24 jongens leeftijd 12 t/m 17 jaar. Was weer een gezellig zeilkamp op de Loosdrechtse plassen (stichting heeft daar een eigen eiland). Overdag veel zeilen, 's middag afwisselen met spel en 's avonds een zeilwedstrijdje als de wind het toelaat anders een ander wedstrijdje en verder veel lol trappen. De maaltijden zijn altijd weer een groot festijn waarin veel lol getrapt wordt. En uiteraard de geeikte punten ontgroening (deze week weer een keer 's nachts gedaan met veel kaarslichtjes langs het water en erop wat een mooie sfeer geeft) en bonte avond (deze week hebben we 'wedden dat' gedaan).
   
 6. Klinkt als een leuke week en met een goed doel.
  Zelf heb ik al twee jaar geen survivalweek meer begeleid en vind dat erg jammer. Vorig jaar heb ik bij Vakantiekind wel begeleidersinformatie aangevraagd, maar toen viel de week precies in mijn eigen vakantie (die we niet zomaar konden verplaatsen). Ook dit jaar lukte het niet (vanwege een nieuwe baan), maar als ik de foto's zie lijkt het me erg leuk om volgend jaar wel weer iets te begeleiden.

  Saskia
   
 7. Echt leuk hoor.

  Maatr eeh die toren was best hoog....
  Knap.
   

Deel Deze Pagina