Inlopen nieuwe Hanwag-schoenen

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door AWeijs, 5 jan 2015.

 1. Hoi,

  Een paar dagen geleden heb ik, ter voorbereiding van een hike in Schotland begin mei, nieuwe schoenen gekocht. Voor de hike heb ik categorie B schoenen nodig, dus naar Bever gegaan en daar, na een pas-sessie van ruim een uur, voor de Hanwag Tatra Wide gekozen met Smartwool-sokken en speciale zooltjes om de ruimte op te vullen. Nu ben ik bezig met het inlopen, maar na een halve kilometer beginnen de buitenkanten van mijn voeten enorm pijn te doen. Dit verdwijnt bij ongeveer 1,5 km, maar komt daarna met dezelfde intensiteit terug. Gisteravond begon mijn hele linkervoet pijn te doen. Mijn vraag aan jullie: komt dit omdat ik deze categorie schoenen niet gewend ben (heb altijd op A gelopen), of omdat ik de verkeerde schoenen/zooltjes heb? Kortom: help!

  AWeijs
   
 2. Schoenen

  Op welke ondergrond heb je gelopen? Ik heb ze ook en vond ze vooral in het begin erg stug, zeker als ik daarvoor verscheidenen wandelingen op lichtere schoenen heb gedaan.
  Gelukkig heb je nog een paar maanden..

  Mirjam
   
 3. Kan het zijn dat de zooltjes er voor zorgen dat je voet in een andere vorm gedrukt wordt dan normaal?
  Waar heb je te veel ruimte dat je er speciale zooltjes voor nodig hebt? Ruimte is als je loopt vaak een minder groot probleem, omdat je voeten door het lopen iets uitzetten.
  En hoeveel heb je inmiddels al gelopen?

  Ik zou vooral rustig aan beginnen als je zooltjes gebruikt. Eerst een uurtje in huis lopen, een dag later misschien twee uurtjes. Als je het idee hebt dat het door de zooltjes komt, zou ik de originele zolen er in stoppen en dat eens proberen. Zo heb je de schoenen in eerste instantie waarschijnlijk ook gepast.

  Saskia
   
 4. Ik heb zelf exact hetzelfde model schoenen, ook met speciale zooltjes, en loop ook met smartwool (of falke) sokken.

  Dat gevoel wat jij omschrijft herken ik ook, ik heb dit als ik te lang met deze schoenen op de verharde weg loop.
  Sowieso vond ik de schoenen in het begin vrij stijf, maar dit loop je er na verloop van tijd wel uit. Maar pijnlijke voeten op de verharde weg blijf ik zelf houden.
  Ik ga zelf dit jaar nieuwe zooltjes laten maken met meer demping. Mijn huidige zooltjes zijn eigenlijk gemaakt voor dagelijks schoeisel, de nieuwe worden specifiek aangepast voor wandelschoenen.

  Ik denk dus dat het sowieso wennen voor je is, die zwaardere schoen ten opzichte van je A-schoenen.
  En het ligt eraan wat je ondergrond is. Op de verharde weg trek ik liever andere schoenen aan. Maar onverhard zijn deze schoenen heerlijk om op te lopen. Zowel in het bos als bergwandelingen.
  Ik denk dat je voor Schotland een prima keuze hebt gemaakt voor deze schoenen.

  Angela
   
 5. Ivo

  Ivo

  Ik wil deze draad niet vervuilen maar wilde toch even reageren met mijn gedachten waarna de volgende gewoon over kan gaan naar de oorspronkelijke vraag.
  Ik vraag me echt af of je voor schotland wel een goede keuze hebt gemaakt door over te schakelen naar een gtx B-schoen.
  Ik weet niet welk type A-schoen je hebt maar ik zou niet zijn overgeschakeld naar een B schoen voor schotland.
  Als je enkels gewoon zijn aan het lopen op lage schoenen zou ik eerder overwegen om eens trailrunners te proberen zonder gtx voering .
  Laat jouw voeten nat worden.
  Met een dunne liner en een dikke wollen sok erover zal je doorheen de dag geen kou hebben.
  Eenmaal aan het eind van de dag kan je droge(re) sokken aan doen.
  Ideaal zou zijn als je gtx sokken zou hebben om de sokken droog te houden.
  In het andere geval steek je je voeten in een plastiek zak alvorens ze terug in de schoenen te steken.
  Het nadeel is dat de sokken dan klammig worden door het eigen zweet maar met wat geluk drogen ze terug op als je ze niet gebruikt.
  (daarom zijn twee plastiek zakken idealer waarbij de sok tussen de lagen zit).
  De nacht gebruik je om de huid van de voeten terug goed droog te krijgen anders krijg je op de duur problemen.
  Als je A-schoen een gtx voering heeft is die schoen minder ideaal maar je hebt nog tijd genoeg om te experimenteren of het toch kan werken.
  Zo heb ik mijn schoonbroer kunnen overtuigen om zijn zware schoenen thuis te laten toen we naar Sarek gingen.
  Hij had enkel maar zijn lage gtx schoenen maar heeft geen problemen ondervonden om met natte voeten te lopen.
  Zelfs rivieroversteken, zonder ze uit te doen.
  Ik herhaal, het belangrijkste is dat de huid van je voeten tegen de ochtend terug goed is uitgedroogd voor je de vochtige sokken terug aan doet. Een filmpje als "bewijs"
  http://ivovanmontfort.blogspot.be/2013/09/sarek-van-de-zomer-naar-de-herfsten.html
  Er is nog een filmpje te zien op mijn blog van het lopen op trailrunners in mei en ook in schotland.
  Je hebt geen foute aankoop gedaan want de schoenen die je hebt aangekocht blijven een goede investering voor winterse tochten dus je vraag blijft geldig:
  hoe kan ik ze inlopen?
   
  Laatst bewerkt: 5 jan 2015
  Skadi vindt dit leuk.
 6. Een lastig verhaal om te lezen Ivo, maar als ik het goed begrijp kan ik maar 1 conclusie trekken: iedereen heeft andere voorkeuren!

  Ik moet er niet aan denken om de hele dag met natte voeten te lopen maar toen ik vorig jaar in Torres del Paine aan het hiken was, heb ik een dag gelopen met een Amerikaan die de hele toch (incl John Gardnerpass vol sneeuw) op sandalen liep.

  Ik heb zelf ook de Tatra (niet Wide versie) en kwam van een A/B schoen. Ik heb ook pijn/irritaties gehad, meer aan de buitenkant van mijn rechter voet. Hanwag zegt wel dat inlopen bij een moderne schoen niet meer nodig is, maar niets is minder waar: loop er elke dag een paar uurtjes op en het wordt alsmaar beter en soepeler. Daarnaast moet je de schoenen ook goed onderhouden om het leer soepel te houden.

  Succes! En uit uit nieuwsgierigheid: welke tocht ga je lopen in Schotland?
   
 7. Hoi ivo,

  klinkt vervelend idd! En ik zou niet weten hoe je pijn aan de buitenkanten oplost.

  Zelf heb ik in Nijmegen gewoond en zou ik met deze vraag naar Austria sports in Malden (net ten zuiden van Nijmegen) gaan - de eigenaar weet heel veel van moeilijke voeten. heb geen aandelen hoor, maar ze hebben gewoon goede service. helpen je ook als je daar je schoenen niet gekocht hebt.

  Ik heb vrij smalle voeten, loop op de gewone Tatra's en 1 x een blaar gehad door verkeerde sokken. Ik heb laatst merino sokken van Axant gekocht via internet en die lopen superfijn. Bovendien stinken ze niet zo snel:)

  Succes en ik hoop dat je een oplossing kunt vinden!
  groetjes Marieke
   
 8. Ik weet niet wat het is met die Hanwag Tatra.
  Ik heb altijd gelopen op de Hanwag Lima. Hoef ik niet eens in te lopen; zit als gegoten. De Hanwag Lima ging (tijdelijk?) uit het assortiment. Heb vervolgens de Tatra aangeschaft, die in de winkel redelijk goed leek te passen. Ik heb drie maanden mijn best gedaan om er langere dag afstanden mee te lopen. Maar ik bleef na een paar kilometer pijn krijgen. Vreselijk. Heb vervolgens internet afgestruind na nog een paar Hanwag Lima's. En gevonden. Meteen 2 paar besteld.

  Mieke
   
 9. Misschien veters te strak aangetrokken??
   
 10. Ik heb ook Hanwag Tatra Wide, en vind de hiel wel 'wide', maar niet de voorvoet, waar het me juist om ging.
  De schoenen hebben inderdaad een zeer harde zool.
  Voor de demping heb ik de volgende zolen bij Decathlon gekocht: http://www.decathlon.nl/l300-leer-id_8231272.html
  maar ze hebben er nog meer: http://www.decathlon.nl/Kopen/steunzolen

  Hiermee wordt wel de ruimte voorin nog kleiner (is vrij dikke zool)
  Probleem met de krappe voorvoet heb ik verder opgelost door siliconen tenenkousjes om de twee buitenste tenen aan elke voet, en ik gebruik de onderste oogjes op schoen niet met schoenveteren.

  Succes,
  Mandy
   
 11. hyz

  hyz

  Misschien is het zinvol om eens bij een podotherapeut langs te gaan?

  In relatie tot het verhaal van Ivo. Als je zoiets van plan bent zou ik beginnen met een weekend. Beetje zonde om je (lange) tocht af te moeten breken als blijkt dat dit voor jou niet werkt.
   
 12. Hier nog een tatra wide bezitter.

  Voor mij was deze de enige B schoen die goed zat.

  Ik heb ook zooltjes van de podo.

  Ik moet ok zeggen dat ik het gevoel heb dat de voeten wat naar de buitenkant glijden en ik daardoor daar dus extra druk krijg.
  Maar echt last heb ik er niet van gekregen.

  Ik heb wal last van drukplekken op de hiel. Na goed inlopen wordt dit wel beter, maar ik hebruik nog steeds compeed op die plek. Maar dit is dan voornamelijk op heuvelachtig terrein.


  Ik vind het erg lastig om deze schoenen fijn te strikken. Het is vaak net te los of te strak.
  Maar ondanks dat vind ik ze wel erg lekker lopen.
   
  Laatst bewerkt: 6 jan 2015
 13. Da's inderdaaad een merkwaardig verschijnsel dat ik ook heb bij mijn Tatra Wide's. Echter, mijn vorige schoenen waren van Salomon en dat was nog veel erger: het eerste uur nadat ik ze had aangetrokken moest ik een paar keer de veters losser of strakker maken. Op één of andere manier heb ik dat bij mijn Meindl Borneo's niet....die zitten in 1x goed.

  Andere verschijnselen zoals OP vermeld heb ik niet. Pijn aan de buitenkant van mijn voet heb ik nog nooit gehad bij schoenen. Wel aan wreef, hiel, kleine teen...
  Lijkt me dat pijn aan aan de buitenkant van de voet wordt veroorzaakt doordat de schoen óf te smal is, óf juist te breed wat wordt gecompenseerd door 'm extra strak aan te trekken. Eens proberen of het helpt om de schoen bij de voorvoet (zeg waar de veter door vaste oogjes loopt) wat losser te maken terwijl de schacht nog steeds voldoende strak zit ??

  Groetjes,
  Dennis
   
 14. Stugge zool

  Ik moet zeggen dat ik inderdaad alleen mijn Tatra's gebruik op onverhard terrein. Op verhard terrein gebruik ik ze niet graag. Ik vind de zolen zelfs stugger dan mijn S3 werkschoenen..

  Mirjam
   
 15. Inlopen is echt een verhaal van langere periode , ik heb al jaren steeds dezelfde meindl's , elke keer zelfde type , inlopen tot dat het een sportschoen wordt duurt gewoon twee maanden , bovenwerk moet ingevet worden, binnen werk moet een juiste vochthuishouding hebben gehad om alle buigingen naar je persoonlijke loopje en voetbed te krijgen.
  Gebruiken en niet overbelasten , tijd geeft de oplosssing. heb ook wel eens op nieuwe schoenen de winterhike gelopen, daarna zes weken verplicht op klompen gelopen , was de perfect passende schoen die ik steeds kocht, dacht gaat wel.
   
 16. Hallo beste schoeners..

  als ik zo door de berichten lees, denk ik dat de schoen die knelt naar welke kant dan ook, geen juiste passing heeft.
  het heeft geen betrekking op het soort schoen, maar wel naar een juiste passing van de schoen aan jou voet.


  Ik heb al eens eerder aangegeven, pas de schoenen thuis aan. Houd deze tenminste 1 uur of langer aan. Zit de schoen goed aan je voet, dan ben je al een stap verder.
  Houdt er rekening mee dat je voeten bij warmte uitzetten.
  Loop er dan gewoon mee door je huis.
  Knellen de schoenen etc etc. dan is deze niet goed passend aan je voet.
  Breng ze terug en zoek wat anders.

  Bij de huidige Meindl schoenen krijg je schoenzolen die zich aanpassen aan je voet.
  En ik moet zeggen, het voelt even aan als je op eieren loopt, maar dan is het alleen genieten.

  mijn advies blijft zoals altijd, KOOP GEEN SCHOENEN DIE KNELLEN OF NIET LEKKER ZITTEN!

  Hoe pas je een schoen?
  Bij een schoenen winkel laat je je voet opmeten en
  je vraagt om een aantal schoenen te passen voor jou maat.
  Kijk dan niet naar de kleur of soort of type.
  Een goed passende schoen is de belangrijkste stap naar veel wandel plezier.

  Voor wandelen op harde ondergrond (weg) heb je een andere schoenzool nodig dan voor op een bospad.
  Demping in de hak/zool is een verhoging in je wandel comfort.

  Stugge schoenen moeten inlopen, zou op vandaag niet meer nodig moeten zijn.
  Ik weet, dit is een discussie punt, maar toch.

  Koop een schoen die bij je voet-passing en wandel- of trektocht past.
  Dus kan het zijn dat 1 paar schoenen niet al je wensen kan vervullen.

  Voor de bergsport zijn schoenen nodig die degelijk zijn en stijgijzer vast.
  Maar voor de gewone wandeling zijn deze wat zwaar en stug. Mijn voorkeur zou dan gaan naar een waterdichte en lichte wandelschoen met een stevige zool.

  Veel succes, en denk eraan passen, passen en passen.
  Liever 1 uur teveel dan later spijt van een te dure aankoop….
   
 17. Passen

  Bertus,

  Mee eens. Ik heb juist om die redenen voor het wandelen 2 paar schoenen. Ik pas ze ook altijd met dezelfde sokken die ik met het wandelen draag.

  Mirjam
   
 18. Volgens mij is dat ook precies het probleem waar de topicstarter tegenaan gelopen is.

  In één keer nieuwe schoenen, nieuwe zolen en nieuwe sokken. Dé ingrediënten voor voet problemen.

  Meer praktisch gezien, om de gerezen problemen op te lossen, zou hij eens kunnen proberen om in de nieuwe schoenen oude en ingelopen zolen en met oude sokken aan te gaan lopen.
  Zijn er dan geen problemen, ligt het niet aan de schoenen.

  En zo verder combineren met sokken en zolen om uit te vinden welke van de drie het probleem veroorzaken.
   
 19. Geheel voor mezelf sprekend kan ik zeggen dat het bij mij niet zo werkt. Ik koop ALTIJD schoenen die niet lekker zitten.....want na een week of 2 zitten ze dan namelijk wél lekker.
  Als ik schoenen koop die in de winkel wel lekker zitten zijn ze na een tijdje te ruim....da's onder andere een euvel die ik met de Salomon's gehad heb.
  Mijn huidige Tatra's zaten op de zijkant van mijn grote tenen (die steken bij mij nogal uit) behoorlijk pijnlijk in de winkel....en nu niet meer :)

  Maar goed, ik weet dus uit ervaring waar mijn schoenen in de winkel vervelend mogen zitten zonder daar later last mee te krijgen....

  Groetzels,
  Dennis
   
 20. Ha Dennis, dat is hetzelfde effect als 2 paar sokken aantrekken met passen?
   

Deel Deze Pagina