Hornstrandir, IJsland

Discussie in 'Discussie: wandelgebieden' gestart door Matthijs1980, 9 jul 2018.

 1. Volgens mij heb ik ergens op het forum wel eens iemand of meerdere mensen horen praten over Hornstrandir. (Zit Debbie van Debbiestochten niet op dit forum?!)
  Ik ben bezig met het plannen van een tocht van 7 a 10 dagen, maar ik kom er niet helemaal uit. Er is erg weinig informatie te vinden over het gebied buiten de 'geijkte' tocht die in Walking and trekking, Iceland van Cicerone staat.
  Onderstaande tekst heb ik geschreven voor een kennis die veel in IJsland heeft gelopen, maar ik dacht, ik zal het hier ook eens proberen.
  Hier mijn punten waar ik niet helemaal uit kom:

  (ja, de spelling van IJslandse namen is moeilijk, maar ik heb mijn best gedaan...)

  Van ongeveer 2/3de van mijn route heb ik genoeg informatie aangezien ik de eerste 5 dagen een route uit een gids(walking and trekking, Iceland van Cicerone) volg. Die route eindigt Op het puntje van de Horn en gaat dan terug via dezelfde weg. (westkust van de Horn) Ik zit te denken om naar het zuiden te lopen via de oostkust tot de vuurtoren Látravik. Hier wil ik dan richting west gaan over de bergpas Kyrskard terug naar Höfn) Ik weet niks over het pad naar het zuiden tot de vuurtoren, maar dat komt denk ik wel goed. Ik vraag me vooral af of die bergpas te doen is. Aan de oostkant gaat hij redelijk gestaag omhoog, maar de westkant lijkt enorm stijl. De hoogtemeters van de pas zijn op de kaart lastig te lezen doordat ze de naam van de pas er precies overheen geplaatst hebben, super handig. Ik weet nu niet precies hoe hoog het is en dus of het misschien hartstikke meevalt allemaal.
  Vanuit het westen van Höfn is het tweede gedeelte waar ik niks over kan vinden. Ik wil vanuit daar naar het zuid/westen lopen naar Meleyri. Over dit stuk heb ik twee vragen. Ten eerste, moet ik me zorgen maken over sneeuw op de Hafnarskard pas begin augustus? Hij is518 meter hoog, maar ik heb geen idee hoe het pad is en of er überhaupt een pad is. De tweede vraag die de kaart in me oproept is een schijnbare zee doorwading ten zuiden van de bergtop Lónhorn, vlak voor Meleyri. De kaart geeft een pad van bijna 1 km lang die vlak voor de kust loopt. Ik ga natuurlijk de "tidal times' bij me hebben, maar vraag me toch af of het te doen is.
  Vanuit Meleyri heb ik twee opties. Of ik ga noord over de Hiöduvikurskard(Spelling?!) pas en maak een westelijk omtrekkende beweging om de bergketen Vatnalautafjöll terug naar Hesteyri, maar het liefst zou ik vanuit Meleyri ongeveer een kilometer naar het westen lopen en dan een pad(?) naar het noorden en dan noord-westen dwars over de Vatnalautafjöll(hoogste punt 618 meter) Dat pad zou vlak onder de Kjaransylkursjard pas uit komen vanwaar ik makkelijk naar Hesteyri terug kan komen. De vraag is natuurlijk of dit een begaanbaar pad is zonder gevaarlijke sneeuwvelden.

  Iemand?!
   
 2. Hoi,

  heb lang gezocht naar mijn IJslandboek van Jolanda Linschoten, maar kan t niet vinden.
  Zeker uitgeleend. Ik herinner me dat ze ook 1 of 2 meerdaagse tochten beschrijft op Hornstrandir. Geen idee dus of dat ook maar ergens overeenkomt met jouw wensen. Maar ws ben je wel bekend met haar boek....of niet. Sucses.
   
 3. hyz

  hyz

  Ik ken dit gedeelte niet. Maar zijn je vragen niet via de kaart te beantwoorden? Hoogtelijnen lopen door, dus ook al staat ergens tekst doorheen, je kan zien hoe groot het uiteindelijke hoogteverschil is. Al ben ik op een "normaal" wandelpad ook wel eens een flink stuk rotsklauteren tegengekomen.
  Bij dat eb-vloed pad, kan je niet stroomopwaarts een alternatief achter de hand bedenken?
  Sneeuwvelden zou ik altijd rekening mee houden in IJsland. Hoeft geen probleem te zijn, als het niet te steil is. Let op de orientatie van de helling.

  Plaats evt. fragmenten van de kaart waar je vraag over gaat. Dan kunnen we iets gerichter helpen.
   
 4. Goed punt. Ik heb vandaag in het daglicht nog eens goed gekeken en dan is het vrij duidelijk dat de eerste bergpas die ik noemde juist een laag punt is in de keten. Dus dat probleem is opgelost.

  Edit: oeps.. foto's op de kop. Even puzzelen.


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk
   
 5. Edit 2: Nog niet goed hehehe
   
 6. De eerste foto betreft de bergketen van mijn laatste vraag en op de tweede foto zie je rechts bovenin de bergpas en richting zuid/west de doorwading waar ik het over heb. [​IMG][​IMG]

  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk
   
 7. Zucht.. Ik ben hier niet zo goed in.....
  Dot is dus de tweede foto en dan niet op de kop.
  Excuus voor de vele posts hahaha[​IMG]

  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk
   
 8. hyz

  hyz

  Als er een pad staat, kan je er langs ;) Zo te zien zit er wel wat rotsklim bij. Ik heb ergens in IJsland gehad dat er een touw hing. Ik ging naar boven, dus het touw was niet echt nodig. Als je hier slecht weer hebt, goed oppassen of een alternatieve route kiezen. Al worden dit soort rotsen vaak niet heel glad. Heb je ervaring met dit soort terrein?

  Die doorwading is een puntje. Alternatief is zo te zien terug omhoog en over de andere kant van de berg (of bergrug) naar beneden. Als het met eb valt te plannen zal het vast goed gaan. Plan het ruim.

  Ik denk dat deze vergelijkbaar is met die van jou:
  touw.jpg

  touw2.jpg
   
 9. Ik heb gelezen dat die vlieger op Hornstrandir niet helemaal op gaat. Vandaar dat ik wat extra research probeer te doen.

  Heb zeker genoeg ervaring met klauteren(fanatiek boulderaar en outdoor klimmer), blokkenvelden en ook met een route kiezen zonder duidelijk pad. Navigeren is ook geen enkel probleem.
  Dit topic was een wilde gok, maar ik hoopte op ervaringsdeskundigen op specifiek dit gedeelte van Hornstrandir voor wat tips.
  De getijdentabel ga ik sowieso bij me hebben, maar ondanks dat zit ik er toch aan te denken om die lange doorwading te omzeilen.
  Mijn grootste zorg is mijn gebrek aan ervaring op ongebaande sneeuwvelden.

  Weet je zo hoe hoog die rotsformatie op je foto was?
  Ik heb nog eens zitten staren naar de kaart en 600 meter valt eigenlijk ook wel mee. Als ik bedenk wat voor klimmen ik op verschrikkelijke blokkenvelden in Schotland heb gedaan moet ik me hier misschien ook gewoon niet teveel zorgen over maken. Wel heb ik van Schotland geleerd dat hoe meer informatie je van te voren kan opzuigen hoe zekerder je loopt en daarmee meer kan genieten. En dat is , ondanks de heftigheid, op de Cape Wrath trail zeker gelukt.
   
 10. Debbie van Debbiestochten is actief op /(mede)oprichtster van Hiking Advisor (zeg maar de Belgische evenknie van dit forum). ook te vinden op FB
   
  caersbart vindt dit leuk.
 11. Hoi Matthijs,

  Specifieke informatie heb ik niet maar in 2016 in 9 dagen van Saebol naar Grunnavik gelopen. Een combinatie van Cicerone en Jolanda van Linschoten. Geweldig gebied. Sommige "paden" zijn inderdaad geen paden. Een op de gps gemarkeerde en met steenmannetjes aangegeven afdaling vonden we te gevaarlijk (Nonfell). Verder was de doorsteek bij Bolungarvikurheidi, met mist door de sneeuw, niet makkelijk. Er stonden staken maar op een cruciaal stukje stonden die er niet. GPS was absoluut noodzakelijk.
  Je kan je verheugen op prachtige kampeerplekken en dagelijks bezoek van poolvosjes. Veel plezier,

  Bas
   
 12. Ahhh.. Dan heb ik haar daar al voorbij zien komen. Thanks!
   
 13. Bedankt voor je reactie!
  Dat klinkt als een ontzetten gave trip! En 9 dagen zou perfect voor mij zijn.
  Heb je toevallig een overzicht of gps van jullie route? Ik kan geen routeomschrijving of gps vinden van Jolanda van Linschooten en ben heel erg benieuwd hoe jullie verder zijn gelopen vanuit, waarschijnlijk, de Horn.
  Hoe lang waren de wandeldagen gemiddeld? Ziet er zo op het eerste oog uit als een flink stuk in 9 dagen
  Zeerrrrrr intressante tocht dus hopelijk kan je me een beetje verder helpen.
  In welke periode van het jaar heb je gelopen?
   
 14. Hoi,

  dit is de tocht die Jolanda v Linschooten heeft gedaan/beschreven.
  Heb je interesse laat maar weten dan kan ik je fotos sturen van de bladzijden uit het boekje van haar. hornstr 1.jpg
   
 15. Cool! Dank je wel. Daar ben ik wel in geïnteresseerd. In ieder geval in de tweede helft vanaf Hornvik. Ik stuur je wel even een PM!
   
 16. hyz

  hyz

  Dat touw op mijn foto was zo'n acht meter lang. Maak je er inderdaad niet teveel zorgen over. Zo te horen heb je voldoende ervaring om dit pad te kiezen. Er kunnen echter onderweg altijd redenen zijn om te draaien of een alternatief te kiezen. Je hebt altijd keus!
   
 17. Met afwijken van het initiële plan heb ik ruim ervaring opgedaan tijdens de Cape Wrath trail haha.. Dus dat is idd geen probleem.
  Ik heb ondertussen wat routeinformatie van Ibbeltje1 gekregen en mijn plan begint vaste vormen aan te nemen.
  Heb online een kaartje gevonden van het hele gebied met alle officiële kampeer locaties dus het intekenen van de basisroute op de landkaart kan gaan beginnen.
   
 18. Hallo Matthijs,
  Ik ben er drie keer geweest en misschien kan ik je helpen.
  Vanaf de Horn Kan je langs de NO kant naar de vuurtoren lopen. Dit pad gaat echter over de hoogste kliffen op en neer. Ik heb dat pad zonder rugzak van de Horn naar de eerste berg naar het NO gelopen. Daarna zag het er wel heeeel serieus uit. Bij mist of slecht weer absoluut niet doen.
  Dan kan je beter bij de kampeerplek van Rinstidalur richting de vuurtoren gaan, maar ook deze is bij regen af te raden of zoals ik vanuit het westen over de pas Kyrsgard. Die pas valt vanuit het westen wel mee. Is goed aangegeven en steil met af en toe wat eerste/tweede graads klimwerk. We deden de pas in zeer slecht weer. Op de overgang een loeiende storm en hagel. Naar de vuurtoren gaat het geleidelijk over een goed gemarkeerd pad omlaag.
  Bij de vuurtoren kan je kamperen of zoals wij binnen in de hut slapen en je troep drogen en een douche nemen ;-)
  Je tweede vraag van Hofn naar Meleyri. Deze route heb ik ook niet gelopen maar wel een paar Fransen gesproken die de route achter een gids met klanten aan liepen. De route is met staken afgezet maar toch raakte de gids de weg kwijt in de mist en was een GPS nodig. De Fransen vonden het erg lastig omdat het lang over de sneeuw ging en steil was. Maar ik weet hun ervaring niet.
  Onder bij het Fjord kan je ook op de boot stappen, is ook een kampeerplek, staat niet op de kaart. Over de doorwading kan ik je geen info verstrekken. Ik heb de toer langs de Oostkust gemaakt. Daarbij zit ook een stukje waarbij je met eb door moet. In ons geval heb ik er vlak voor gekampeerd. Die avond werd het eb en keek ik hoever de zee terug trok en hoelang het duurde. Dat was de info voor de volgende morgen:) Wij startte terwijl de eb begon. De getijden tabel is ook maar een ongeveer tijd. Pin je daar niet op vast. Ook de schipper wist het niet exact.
  Je vervolg is zeer ambitieus. Steil omhoog. Ik zou in ieder geval de route aanhouden. Het kan zo dicht trekken en dan ben je de weg kwijt. Dit pad word niet vaak gelopen. Het pad van Hloduvik naar Hesterie is wel heel goed te zien en te volgen.
  Neem twee extra dagen in je tour op. Voor als je vast komt te zitten. Wij hebben er een keer hevige storm mee gemaakt waardoor alle tenten op Hornvik plat gingen.............
  Een doos met eten hadden wij met de bootorganisatie vooruit gestuurd naar Hornvik. Dan hoef je niet voor 10 dagen mee te sjouwen maar 2 x 5.

  Heb je nog vragen stel ze maar. Altijd leuk om iemand te helpen. Het is zo mooi daar..........
   
 19. Zeer waardevolle informatie. Bedankt!
  Het plan is enigszins gewijzigd. Ik denk er nu over om me te laten droppen op Grunnavik en dan 10 dagen zonder strak plan rond te dwalen en om dan in Hesteyri uit te komen.
  Dagen genoeg om bij slecht weer te blijven waar ik ben en mocht ik de boot dreigen te missen is het gebied rondom Hesteyri redelijk makkelijk om short cuts te nemen.

  Wat waren de kosten voor die dropoff? En moet je dan zelf fysiek aanwezig zijn om het in ontvangst te nemen of werkt hert anders?
   
 20. Zo.. 3,5 week IJsland achter de rug.
  Uiteindelijk heb ik 10 dagen solo gehiked over Hornstrandir. Afgezet in Grunnavik en 10 dagen later opgepikt in Saebol. Alle soorten weer gehad. Van heftige storm waardoor ik vast zat tussen twee rivieren die dreigden te overstromen, dikke mist waardoor ik 15 meter ver kon kijken en dus al mijn navigatie skills uit de kast moest halen en ook een paar prachtig heldere dagen met temperaturen tussen 15 en zelfs 20 graden. Wat een mooi gebied zeg.. Ontelbare Poolvossen van HEEL dichtbij gezien. Uitdagende klimmen en zware kilometers door moerassen. Prachtige uitzichten en vooral heel weinig mensen. De eerste 4 dagen ben ik maar twee keer mensen tegen gekomen.

  Na Hornstrandir heb ik nog 5 dagen de toerist uitgehangen met een leuke dame die ik had ontmoet en hebben we samen vanaf de Westfjords de ringroad gedaan met haar auto. Heerlijk de toerist uitgehangen en toch meer van IJsland kunnen zien dan wat ik van te voren had verwacht.

  Laatste 7 dagen voor het eerst met 3 vrienden gehiked en wel de obligate Laugavegur gevolgd door de fimmvörðuháls. Wat een surrealistische hike is dat zeg.. Wat een geweld van overdaad en pracht. Ondanks de drukte die redelijk te doen was heb ik er heerlijk van genoten om eens een paar vrienden te laten proeven waar ik de laatste jaren mijn leven aan heb gewijd. Zij hebben kunnen proeven aan hiken in alle weersomstandigheden. Eerste dag was prachtig en zonnig kortebroeken weer. Tweede dag zeer koud, met erg harde wind en de hele dag regen en er zat ook een hele mistige dag tussen. Ondanks het afzien hebben ze enorm genoten en hadden het na de laatste dag al gelijk over nieuwe plannen maken voor volgend jaar.

  Wat een top vakantie!!
   
  hyz en Mieke2 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina