Happy International Mountains Day!

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Hoi allemaal,

vanddaag, 11 december, is het International Mountain Day (https://www.un.org/en/observances/mountain-day). En hoewel we deze tijd helaas maar weinig kans krijgen om de zo geliefde bergen te bezoeken, toch een hommage aan deze spectaculaire natuurverschijnselen die onze hikes zo mooi maken en ons soms met de meest adembenemende uitzichten verrassen.

Daarom een uitnodiging om aan te geven welke berg voor jou bijzonder is en waarom.

Voor mij is dat de Pedraforca, hier in Catalonië (Spanje). Deze berg die bestaat uit pieken en een steile puinhelling was voor mij één van de eerste bergen die ik beklom nadat ik emigreerde naar Spanje. De beklimming deed ik met twee vrienden uit Nederland, nadat ik er over had gelezen in één van de vele gidsen van Ton Joosten. De beklimming was veel zwaarder dan verwacht, maar het uitzicht spectaculair. Sindsdien heb ik de berg al redelijk vaak beklommen, zelfs een jaar met een groep van Club Hiking-site.nl. Maar staat nog steeds in de planning om hem een keer met mijn beide zonen te beklimmen, zodra de toestand in de wereld het eindelijk weer toelaat.

Welke berg is voor jou bijzonder en waarom??

Raymond
 

Bijlagen

  • Saldes - Pedraforca - Foto 2 -.jpg
    Saldes - Pedraforca - Foto 2 -.jpg
    1,2 MB · Weergaven: 60
  • pedraforca_raymond.jpg
    pedraforca_raymond.jpg
    83,2 KB · Weergaven: 63
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Leuk! Ik doe mee.

Ik heb veel favoriete bergen dus ik heb er even over moeten nadenken. Ik denk dat de Breiter Griesskogl deze titel het meest verdiend.
Breiter.jpg


Op zich een makkelijk te beklimmen en redelijk onbeduidende berg maar toen ik in 1984 mijn eerste Jeugd-cursus bergbeklimmen deed bij de NBV was dit de eerste berg die we beklommen hebben. Mijn eertste top met sneeuw en ijs erop. Het heeft behoorlijk indruk op mij gemaakt. Later heb ik hem nog 2 maal beklommen. 1 x met wat vrienden en 1x samen met mijn vader.

De mooiste berg is een andere. Die titel gaat naar de Rakaposhi in Pakistan. Hoe die zo'n 6000 meter boven de Hunza vallei uittorend is redelijk indrukwekkend.
rakaposhi.jpg
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Ik kan niet kiezen .... maar dat komt ook door de verschillende takken van sport....ik hou er dus 2 over.

1) De Pico Veleta. Het voelt haast als een vorig leven dat ik daar vanaf de (onverharde) zuidkant met een fiets vol bagage tegenop ben gefietst. Maar ik herinner het me nog goed. Ik heb er zelfs nog een schrijfblokverhaal over geschreven hier op hiking-site, dus voor wie geinteresseerd is:


2) De Matagalls, bij Raymond om de hoek. De eerste berg in de geschiedenis van Dennis-te-voet (volgend op de jaren Dennis-te-fiets) waar ik met rugzak op boven ben gekomen. Hij is niet hoog en hij is niet moeilijk....maar daar is het begonnen en nu jaren later ploeg ik mij met een rugzak op door de Vanoise over de GR5.....wie had dat ooit gedacht.

Groetzels,
Dennis
 
Wat leuk om hier bij stil te staan!

Ik kies voor mijn eerste echte berg, de Puig des Teix op Mallorca. Hoogtepunt op de mooiste klassieke rondwandeling van het eiland. Daarna ben ik er nog vaak geweest, uit verschillende hoeken en via allerlei onbekende routes waar niemand kwam.

Ik heb daar de smaak te pakken gekregen, van Mallorca (nog steeds gek op), van bergen en daarna van meerdaagse en nog langere trektochten in de bergen.

Bijgaande foto is trouwens niet van mezelf.

Marla
10696_cp9nij7fy4oe6vh5.jpg
 
Oef, dan kan ik toch niet om Liathach heen, puur omdat die berg (zij het voor de helft) mijn pseudoniem hier verklaart.
De NP's zijn boven de sneeuwpatches op de achtergrond te zien. Een zware, maar mooie en zeker onbevolkte route de berg op.
Foto ook niet van mij trouwens. Ook ben ik niet de persoon op de voorgrond.

1607718475067.png


Leuk, ben benieuwd naar meer inzendingen!
 
Ik noem de Sgurr Alasdair. Met 992m niet dramatisch hoog (al ga je er wel vanaf zeeniveau naar toe), maar wel uitdagend en in mijn geval confronterend. Zeker in de omstandigheden die ik had, mist, regen en zo harde wind dat ik het laatste stukje naar de top op handen en voeten gedaan heb. Enig "bewijs" dat ik de top gehaald heb was de aanduiding op de GPS, er was nog geen 10m zicht.

Mijn bedoeling was om het bergmassief over te steken, maar door het gebrek aan zicht, er ter plekke geen pad zichtbaar was en het kompas en kaart nauwelijks bruikbaar waren, heb ik terug moeten keren. Leermoment dat omdraaien altijd een optie en soms noodzakelijk is.

skye1k.jpg
 
De Bernia in Alicante (om en nabij 1200m hoog), bij Javea/Altea een steenworp het binnenland in. Sierra de Bernia, route pr cv7 een stukje gedaan. We gingen met de auto naar een restaurant in de buurt voor het mooie uitzicht. In de buurt, want ik woonde in een dorp verderop. Van daaruit liep een pad naar de route. Uit nieuwsgierigheid een stukje omhoog gelopen, samen met mijn broer. We draaiden ons om en konden vanaf boven ons huis zien liggen in het dal terwijl wij daar boven in namiddagzon stonden. Het was al laat, dus we zijn ruim op tijd weer teruggegaan. Het was de eerste keer dat ik in de bergen ben gaan lopen. Toen woonde ik nog in Spanje, dus ging ik vaker. Die bergen waren toch om de hoek. Nu kies ik vaker voor heuvelachtige bossen dan bergen, omdat het toegankelijker is (minder voorbereiding, minder kosten, dichterbij, makkelijker in geval van medisch noodgeval etc.), maar die berg blijft voor mij speciaal, omdat ik door dat uitstapje wat meer over mezelf ontdekt heb.
 
@Naomi008: heb je er een foto bij?

Mijn Skye avontuur was trouwens in 2013. Heb de skye trail gelopen in 3 weken tijd, met allerlei mooie uitstapjes tussendoor.
 
Ik vraag me dan weer af hoeveel inter nationale bergen er dan zijn. Het merendeel van de bergen in natuurlijk mono nationaal, maar omdat een bergrug natuurlijk ook een mooie grens is zijn er ook vele bergen die echt internationaal zijn. Inter continentale bergen zijn pas echt een uitdaging om te vinden.
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Ik vraag me dan weer af hoeveel inter nationale bergen er dan zijn. Het merendeel van de bergen in natuurlijk mono nationaal, maar omdat een bergrug natuurlijk ook een mooie grens is zijn er ook vele bergen die echt internationaal zijn. Inter continentale bergen zijn pas echt een uitdaging om te vinden.
Het mooie van Engels is dat de uitdrukking "International Mountains Day" volkomen in het midden laat of het de bergen of de dag is die internationaal is ..... Iets wat je in het Nederlands of bv Spaans niet kan doen, "Internationale bergendag" is per definitie de dag die internationaal is .... wil je de berg internationaal laten zijn kan dat als "internationale-bergendag" (met streepje) of als "de dag van de internationale berg" ....
Spaans is nog duidelijker: "dia internacional de las montañas" (de dag is internationaal) of "dia de las montañas internacionales" (de bergen zijn internationaal).

Als je ooit in San Francisco komt, of ergens in de Bay Area, en je neemt de BART (de metro zeg maar) dan zie je hier een mooi voorbeeld van en hoe het fout vertaald is. De deuren van de BART gaan namelijk automatisch open zonder dat je op een knopje hoeft te drukken, maar er zit wel een noodhendel naast met de tekst "emergency door handle" ... nou kan dat in het engels betekenen dat het de hendel is van de nooddeur, of de noodhendel van de deur. Dat laatste is overigens het geval: er is geen nooddeur, het is de hendel om de gewone deur in geval van nood te openen.
Nou is de Bay area meer spaanstalig tegenwoordig dan engelstalig, dus is de tekst ook in het Spaans vertaald als "Manija de puerta de emergencia" .... precies verkeerd dus. Het had moeten zijn "Manija de emergencia de puerta" Het is een noodhendel, geen nooddeur.
Afijn, dat valt mij dus op, zelfs na een 12 uurs vlucht Amsterdam - San Francisco :D.


Groetzels,
Dennis
 
Rappenspitze, Karwendel uit het gipfelbuch:

Die berge steige ich hinan
Sehe mir die welt von oben an
hierauf erreicht kein erdenleid
hier vindet sich zeit und ewigkeit
und blinken goldene sternen
 
Wat is dit ontzettend leuk! Ik begrijp dat ik misschien wat laat ben maar ik kom deze post nu pas tegen en zou toch graag nog mijn favoriete berg willen delen!

Dat is namelijk Ponta do Pico op het eiland Pico op de Azoren! Via deze blog zijn mijn vrouw en ik op deze plek gekomen: Pico Azoren. Ponta do Pico is een slapende vulkaan met een piek op 2351 meter hoogte. Het is het hoogste punt van de Azoren en op een heldere dag kun je zelfs de verder gelegen eilanden van de Azoren zien liggen!

Om aan de hike te beginnen moet je je melden bij Casa da Montanha. Hier krijg je namelijk een GPS zodat je locatie ten allen tijden getracked kan worden. De weg naar de top is zo'n 5 kilometer en behoorlijk intensief. Je kan via de gemarkeerde trails (wat mijn vrouw en ik hebben gedaan). Maar ervaren klimmers mogen ook zelf hun weg naar boven vinden. Je kan eventueel ook met een gids! Vrienden van ons hebben dat gedaan en ze vonden het geweldig. De gids wist hun van alles te vertellen over het eiland en de natuur.

Wij kunnen de Azoren sowieso aanraden! De natuur is er echt prachtig en er zijn op de verschillende eilanden allerlei wandelroutes en hikes te vinden. Ik zal even kijken of wij nog ergens foto's hebben! Dan zal ik die later toevoegen
 
Oef... dat zijn er nogal wat om uit te kiezen :).

Persoonlijk meest bijzondere bergen zijn voor mij de Wildspitze (eerste alpiene klim) en Grossglocker via de Studlgraat (leukste uitdagende klim).

Mooiste berg is Laila Peak in Pakistan. Nooit zelf gezien, maar een gids waar ik van heb leren klimmen was daar helemaal weg van en wil er nog eens vanaf skiën (ik denk niet dat mijn uitvaartverzekeraar dat dekt...). Bloedstollend ding, net een soort racebaan. Ergens verwacht je onderaan een skischans :).
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Wij kunnen de Azoren sowieso aanraden! De natuur is er echt prachtig en er zijn op de verschillende eilanden allerlei wandelroutes en hikes te vinden. Ik zal even kijken of wij nog ergens foto's hebben! Dan zal ik die later toevoegen

De Azoren staan al jaren op ons wensenlijstje, maar op één of andere manier is het nog niet verder gekomen dan dat. Goed om af en toe verhalen als die van jou te lezen zodat we er weer aan herinnerd worden dat we daar nog steeds heen "moeten".

Groetzels,
Dennis
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan