gps/kompas/kaart

Heerlijk, dat pasen. Verplichte vrije dagen en je dan niet helemaal top voelen. Dan kruip je achter je laptop, doet wat achterstallig roosterwerk, haalt de laatste routes uit je etrex en bedenkt je dan, dat je er misschien ook maar weer wat moet gaan inzetten voor komende tippel.

Dilemma: ga ik dat eigenlijk wel doen? Ga ik die gps meenemen? Plus die extra batterijen natuurlijk? Of alleen de 1:50.000 overzichtskaart met kompas? Of zonder kompas? Of alledrie? Zo moeilijk lijkt me die Höga Kustenleden nou ook weer niet en ik zeul al voor een weeshuis aan eten mee, dus ik wil ieder overbodig dingetje eigenlijk thuislaten.

Kompas gebruik ik eigenlijk alleen voor een kruispeiling (en dan liefst met een kleinere schaal dan 50.000). Batterijen altijd alkaline en niet oplaadbaar, aangezien ik geen lader meeneem. Kaart gaat iig wel mee.

Keuzes, keuzes...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Anna,

Ik sleep ook altijd mijn kompas mee. Helaas door zeldzame gebruik vergeet ik hoe je die moet gebruiken. En dan volg ik weer een cursus om vervolgens weer te vergeten. Gps heb ik niet, nooit gehad. Ik gebruik mijn telefoon om km en route te berekenen en daarna doe ik nooit iets mee. En ik wandel bijna altijd gemarkeerde route. In Cuba had ik een "verplichte gids". (Gelukkig maar ook[emoji16])

Lijkt mij een leuke tocht wat je gaat doen. Als ik het zo leest moet een kaart en kompas voldoende zijn.
Laat weten hoe is geweest.

Gr. QB29

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk
 
Als je gps ze accepteert kan je nog voor lithium batterijen gaan.
Deze gaan langer mee, groter temperatuur bereik maar belangrijker nog, zijn veel lichter!
 
Als je gps ze accepteert kan je nog voor lithium batterijen gaan.
Deze gaan langer mee, groter temperatuur bereik maar belangrijker nog, zijn veel lichter!

Ik lag eerst in een deuk, tot ik bedacht dat het vandaag de tweede is ipv 1 april.

Wist ik helemaal niet wat je daar zegt! En stiekem is het wel weer leuk om thuis na te kijken wat je nou eigenlijk deed per dag. En met zo'n enorm gewichtsverschil ;) qua batterijen, ga ik t ding gewoon meenemen. Volgens mij zit ik de tweede helft van april dit keer zo ongeveer tussen de -5 en +10 graden, dus dan is lithium ook beter (heb ik net ff opgezocht hoor).

Dan gaat de kaart mee (tyvek, licht en mag klam worden) voor t overzicht 's avonds bij t hoofdlampie en de thee. En de gps voor de zekerheid. Eens zien of ik toekom met 2x2 batterijen.
 
Ik sleep ook altijd mijn kompas mee. Helaas door zeldzame gebruik vergeet ik hoe je die moet gebruiken.

Hahahaha, dat heb ik nou elke keer met mn gps. Met 1 bepaald onderdeel iig: het nieuw invoeren van de openstreetmap-kaart die ik heb gedownd van het gebied waar ik dan weer heen ga. Wat een gevloek iedere keer...

:(:mad::oops:
 
  • Leuk
Waarderingen: QB29
Wat een gevloek iedere keer...
Eén keer in het pre-GPS tijdperk zijn we serieus verdwaald in de mist in de Pyreneeën, onze topografische kaart en kompas boden daarbij weinig hulp. Ik weet nog goed hoe ik me die dag, de nacht en tot laat in de middag de volgende dag voelde; ik ga nu niet meer zonder GPS.
Maar een apparaat meeslepen waarvan je niet goed weet hoe het werkt en daardoor vooral gevloek oplevert, is natuurlijk zonde van het nutteloze gewicht :cool:.
(Gelukkig kan ik op de mijne simpel in het menu ('Kaart') kiezen of ik de Worldmap, de OpenStreetmap of de Topopirineosmap wil gebruiken :)).
 
Ik zou zeggen alle drie meenemen. De GPS voor de log en backup als je er echt niet uitkomt. In de logstand (scherm uit, in hoofdmenu zetten) is de Etrex mega zuinig.

De kaart en kompas gebruiken voor navi.

Kan ook andersom GPS als navi en kaart kompas als backup. Maar dan heb je meer batterij nodig reken op 2 AA per 3 dagen op navi (alkaline en tijdig uitzetten dat ding). Voordeel is dat GPS makkelijker navigeert en je dus niet op de kaart hoeft te turen tijdens wandelen.

Kaart turen is leuk voor in de avond of ochtend bij de tent (overzicht, planning).

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Misschien is er iemand die jou zijn Garmin Zwedentopo op SD wil lenen?
Helaas kan ik je er niet mee helpen. Maar mocht je nog willen switchen naar Spanje ... ;)

Marla
 
Marla, als je geen GPS nodig hebt, thuis laten. Kaart en kompas werkt prima.
voor degene die niet weten waar je een kompas voor nodig hebt; je kan het kompas naar het noorden leggen en dat op je kaart. Zo heb je de juiste N-richting van de kaart en dat is belangrijk om de juiste weg en richting te vinden.

Inderdaad zijn li batterijen beter voor je apparatuur, lekken niet, houden de lading langer vast dan de gewone batterij, zijn duurder en blijven bij een lagere temperatuur gewoon werken.
Als je ze zoek vindt je niet snel deze batterijen, daarom koop ik voor mijn zaklampen deze bij batterijenhuis. een citaat van hun site;

De AA lithium batterijen gaan 5 tot 7 keer langer mee dan alkaline batterijen.
En kunnen erg lang bewaard worden.
En AA lithium batterijen blijven goed werken bij extreme temperaturen, deze blijven goed werken bij temperaturen van -20 tot +70° Celcius.
 
J

JeroenBouman

Guest
Goed om rekening mee te houden: lithiumbatterijen mogen NIET als ruimbagage in het vliegtuig, WEL als handbagage. Wegens brandgevaar.
 
Jawel, lithiumbatterijen in het apparaat mag wel in de ruimbagage. Alleen reservebatterijen moeten in de handbagage en dan zo dat ze onderling geen contact kunnen maken.

Marla
 
Ik neem zelfs twee kompassen mee, de belangrijkste zit in de kaarthoes en is het Roos-gedeelte van een plaatkompas. De andere een recta-in-een-doosje om een markant punt te kunnen schieten. Maar dat laatste doe ik zelden. Meestal is globaal kijken waar het noorden is voldoende. Het eerste kompas weegt een paar gram.

GPS vind ik nog steeds voor de meeste trips overbodig. Ik onthoud/noteer zelf mijn dagafstanden. Of log het met een ander apparaat (zoals een spot). En verdwalen is eigenlijk alleen tijdelijk niet weten waar je bent. Het apparaat is voor mij alleen nuttig op wintertrips om tijdens een whiteout nog veilig te kunnen lopen.

Op kaart je positie terugvinden heeft je nog meer het gevoel van terug naar de basis en controle.
 
Jawel, lithiumbatterijen in het apparaat mag wel in de ruimbagage. Alleen reservebatterijen moeten in de handbagage en dan zo dat ze onderling geen contact kunnen maken.

Marla

had toch even gelezen bij de vliegermaatschappijen en de li-batterij mag alleen in handbagage. Ik heb eenvoudige doosjes waarin de losse batterijen precies passen. En die zijn toch in de bagage meegegaan.

de lezing geeft meer het verbod naar de litium batterijen maar eigenlijk is het gevaar de oplaaders met lithium accu's. Technisch een verschil. Kijk maar naar de telefoonaccu's van de samsung die in de hens gingen. Een ingebouwde accu is niet per definitie brand ongevaarlijk.

weer wat wijzer, bedankt
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan