Geluidloze Regenjas

Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Zeker al wel twaalf jaar loop ik in "geluidloze" jachtjassen, vooral "doordeweeks". Daar ben ik mee begonnen omdat ze vrijwel onverslijtbaar zijn en dus een geweldige prijs/kwaliteitsverhouding hebben. Daar staan ook nadelen tegenover; een jachtjas is vele malen zwaarder dan een goede outdoor-shell, de stof is wel waterdicht maar zuigt het water op in de buitenste laag in plaats van af te parelen. Wanneer je meer dan een uurtje in de regen loopt, merk je dat je jas vele kilo"s meer is gaan wegen. En dat is geen goede combinatie met een ruzak die al het nodige weegt. Behalve meer gewicht, hebben jachtjassen ook veel meer volume, dus niet zo van: die prop ik nog even erbij in mijn rugzak.
Mijn advies is dus: gewoon alle oudoor-jassen die je in handen kan krijgen even testen op hun geluidsproductie. Ik denk dat je behoorlijke verschillen zult ontdekken.

Groeten van Boelo
 
Mogelijk is er toch een positieve uitzondering op het voorgaande. Dat zijn de Flexothane jacht-regenjassen van het merk Baleno. Die heb ik nog nooit in handen gehad.

Groeten van Boelo
 
Ik heb zelf een gewone Resolve, ouder model dus, ik vind het wel een heel goed ademende jas, zelfs met nog een andere jas eronder blijft het aangenaam. Dryvent materiaal. Gekocht bij de Perry in de uitverkoop. Hij is alleen wat kort naar mijn smaak, ik heb liever een wat langere jas als het regent en je zit niet op de fiets, dan blijft je broek beter droog en minder wind komt onder je jas door. Op de fiets worden je benen toch wel nat.

G 1000 jassen maken minder geluid maar zijn niet absoluut waterdicht natuurlijk. Meer als een softshell. Fjällräven heeft ook een meer geluidsloze variant voor de jacht; Silent G-1000. Natuurlijk ook voor dagelijks leven of andere outdoor sportiviteit geschikt.


fjallraven-drev-jacket (plaatje van de Jachtboutique)

Membraan jassen met een drielaags constructie, hoeft volgens mij, de buitenste laag niet waterdicht te zijn, dat doet het membraan tussen de andere twee lagen wel, dus dan hangt het van de keuze van de stof af hoeveel geluid hij produceert.

Loden jassen zijn ook in de winter heel goed bestand tegen wat regen. Zijden regenjassen.

 
Ik zoek wel een licht gewicht regenjas die ik als bovenste laag gebruik tijdens mijn hike tocht. Ik heb nu de Resolve 2 jas en daar mee ervaar ik het dus tijdens het wandelen. Jacht jassen is geen optie.
 
Interessante vraag, had me nooit gerealiseerd dat regenjassen kraken! Maar inderdaad, de tien jassen die we in huis hebben maken allemaal geluid. De stilste lijken de Dermizacs jassen van Bergans. Heb je ook gedacht aan een lichte dunne waterafstotende softshell (die kraken meestal niet) en alleen een lichtgewicht jas als het hard regent? Het gekletter van de regen overstemt dan toch het meeste geluid.
Marieke
 
ik herinner me bij langere wandelingen, dat er mensen waren met die hele dunne goedkope regejasjes. Je kon ze al van verre horen aankomen, rits zoef, rits zoef. Vreselijk geluid en na 10 km wandelen waren de mouwen als los gescheurd.
een goedkope fijne jas, kijk bij de legerdump. Waterdicht en stil tijdens een wandeling
 
lekkere discussie , gisteren onder het lopen naar mijn jas geluisterd (moet niet gekker worden )
ik vind hem geen herrie maken , maar is die echt stil ?
Kreeg wel grappige gedachte , een ui onder je oksel ( net als Rijsburgers) en het wordt ook stiller.
 
In de categorie midlayers die je zou kunnen combineren met de TNF Resolve, zodat je die niet altijd aan hoeft te doen, alleen als extra maatregel bij erg slecht weer, ik zag net van de Bever dat Häglofs nieuw een heel technisch jasje heeft dat denk ik behoorlijk warm is voor het weinige gewicht: slechts 235 g.

Het is niet helemaal nieuw denk ik, bij Bergfreunde hebben ze hem ook en elders vind je nog de QuadFusion variant, die is wat ouder, maar deze heeft Primaloft Aerogel isolatie. De beschrijving bij Bergfreunde is niet helemaal up to date denk ik, Primaloft klopt maar ze noemen het Primaloft Gold, ik dacht dat dat wat anders was. maar ze zijn wel wat goedkoper door een kleine korting. Maar goed het blijft wel veel geld natuurlijk voor een extra jas, maar wel state of the art als je het kan betalen. De buitenkant is nylon dus wel redelijk stil denk ik want glad.
Als je toch de Resolve ook meesleept dan hoeft de midlayer niet waterafstotend en zo te zijn, een mooie trui volstaat ook, of een fleece, dat droogt sneller. Maar dit is wel weer een multifunctioneel hebbeding voor de lichtgewicht hikers.


LIM Barrier.jpg


Herstel: mogelijk klopt de beschrijving toch wel. elders wordt Primaloft Aerogel ook wel Primaloft Aerogel Gold genoemd dus de beschrijving bij Bergfreunde is ook gewoon goed dan.
 
Laatst bewerkt:
Nylon vind ik juist wel herrie maken.
@tjah: waarom geen jacht jas? Vanwege het gewicht of het imago wat er aan kleeft( kan ik trouwens wel begrijpen).

Mirjam
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan