Gear List

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Dre, 12 feb 2018.

 1. Dre

  Dre

  Inmiddels heb ik het lichtgewicht virus enigszins te pakken en bezig om dit verder te optimaliseren. Tips, op- of aanmerkingen zijn welkom en ik ben ook uiteraard benieuwd naar wat jullie gebruiken (wellicht kan iedereen die dat ook leuk vindt zijn/haar gear list plaatsen).

  Mijn huidige backpacking gear list is (excl. voedsel, brandstof, kleding):
  Pack: Zpacks Arc Haul Zip + belt & shoulder pouches + top side pockets
  Tent: MSR Elixir
  Mat: Sea to Summit Comfort Light Insulated
  Slaapzak: Lowland Ranger Featherlite
  Kussen: Sea to Summit Aeros
  Zitten: Z-Seat of Helinox Chair Zero
  Hoofdlamp: Olight H1R
  Brander: MSR Pocketrocket 2 of Evernew Titanium alcohol stove
  Vuur: BIC mini + Light my Fire Army
  Kookgerei: Keith Ti non-stick pan, Toaks Ti 750ml pot, Toaks Ti spork lang, zakmes, kunststof bord en (vouwbare) mok
  Opbergen: Sea to Summit dry sacks, Zpacks phone/wallet/passport pouch, Zpacks Travel Zip
  Overig: Smartphone, Anker powerbank, Olight universele USB laadkabel, first aid kit
   
  Laatst bewerkt: 12 feb 2018
 2. Dre

  Dre

  Te laat om te bewerken, maar wat aanvullingen;

  Pack: Zpacks Arc Haul Zip + belt & shoulder pouches + top side pockets
  Tent: MSR Elixir
  Slaapzak: Lowland Ranger Featherlite
  Mat: Sea to Summit Comfort Light Insulated
  Kussen: Sea to Summit Aeros
  Zitten: Z-Seat of Helinox Chair Zero
  Verlichting: Olight H1R
  Water: MSR Trailshot + Evernew 1,5L waterzak + plastic fles
  Brander: MSR Pocketrocket 2 of Evernew Titanium alcohol stove
  Vuur: BIC mini + Light my Fire Army
  Kookgerei: Keith Ti non-stick pan, Toaks Ti 750ml pot, Toaks Ti spork lang, zakmes, kunststof bord en (vouwbare) mok
  Opbergen: Sea to Summit dry sacks, Zpacks phone/wallet/passport pouch, Zpacks Travel Zip
  Navigatie: Smartphone, Recta DC6, (lokale)kaart
  Overig: Anker powerbank, Olight universele USB laadkabel, Victorinox Evolution 14, first aid kit
   
  Laatst bewerkt: 13 feb 2018
 3. Hoi Dre, ziet er al aardig uit. Maar wat wil je horen? Het gaat erom dat jij je comfortabel voelt met deze setup. Heb je de verschillende spullen al gebruikt of vraag je advies op voorhand? En voor welke tochten? Ook je kleding voegt nog gewicht toe aan je basisgewicht. Of is dit je basis waar je zaken aan toegevoegd of weglaat afhankelijk van je tocht? Oftewel, iets meer info zodat we gerichter kunnen reageren. Anders wordt het zo 'fileren'...

  Groet, Roald
   
 4. Dre

  Dre

  Hoi @Roald, de insteek is optimaliseren d.m.v. tips/feedback en inspiratie opdoen van de gear list van anderen en wellicht vinden meer mensen het gewoon leuk om hun gear list te delen.

  Een tip die ik bijvoorbeeld tegen kwam is om een dun titanium rolletje als windscherm te gebruiken (i.p.v. een zwaardere metalen klapscherm) en deze op maat te snijden/knippen zodat het in de pot past.

  De spullen zijn in gebruik en bevallen tot nu toe goed. Over de tent twijfel ik nog om voor ultralight te gaan (Zpacks Duplex), maar dit komt ook met een behoorlijke investering en voor de korte tripjes die ik maak is het op dit moment niet nodig.
  Ik heb er bewust bijgezet excl. kleding/voedsel/brandstof, omdat dit uiteraard per trip kan verschillen. De pack is i.i.g. groot genoeg voor extra kleding/voedsel in geval van een meerdaagse winter hike.
   
 5. Je zou voor een slaapzak nog kunnen denken aan een Quilt. Dat kan best wel wat schelen. Je slaapzak (zo snel even gekeken) gaat tot 0graden (weet niet of het comfort is of extreem). Maar voor temperatuurbereik heb je lichtere Quilts. Tegenwoordig heb je die ook in veel meer soorten en fabrikanten. Ook 'mainstream' (dus niet cottage) producten wagen zich daar nu aan. Even inhakend op hetgeen je noemde qua investering vs prijs, houdt dat vaak in dat dat de prijs vaak wel ten goede komt vanwege de schaalgrootte. Ik zou dan wel gaan voor een Pertex Endurance buitentijk gaan. Dat heb ik nu zelf niet, en achteraf toch een beetje spijt van.

  Voor wat betreft je tent moet je je ook afvragen in welke omstandigheden je het wilt gebruiken. Ga je in naseizoen en afhankelijk van hoogte en streek dan kan je te maken hebben met kou en wind. Bedenk dan wel dat veel Amerikaanse cottage tenten een 'open' constructie hebben. Dat moet je fijn vinden. Ik vind voor dat soort omstandigheden een 'binnentent' (of innernest) toch lekkerder.
   
  Dre vindt dit leuk.
 6. Dre

  Dre

 7. De Quilts van Cumulus zijn prima. Maar ik zou ze aanpassen aan breedte en buitentijk. Ze vallen nogal smal. Ik snap de gedachte erachter natuurlijk wel, maar ik vind een bredere Quilt fijner. Dat komt omdat ik nogal onrustig slaap, en ik wil flexibiliteit om ook extra lagen aan te trekken als omstandigheden 'tegenvallen'. Dat is me wel eens gebeurd. Overdag mooi weer in de bergen, en toen sloeg het weer om. Ik heb altijd standaard een donsbroek mee (en donssloffen), en het was lekker dat ik dat tezamen met een puffy aan kon doen. Anders was het niet grappig geweest.
   
  Dre vindt dit leuk.
 8. Dre

  Dre

  @Golok Mijn voorkeur is ook een ruimere slaapzak (vandaar eerst gekozen voor een deken- i.p.v. mummy model), in een quilt zal ik me verder gaan verdiepen. De Ranger Featherlite is 0 graden comfort volgens de site van de fabrikant Lowland, echter is hij behoorlijk zwaar o.a. door de katoenen binnenkant.
   
  Laatst bewerkt: 13 feb 2018
 9. Je bent jong genoeg om geen stoel nodig te hebben, maar een paar stokken zou je wel kunnen gebruiken zodra er echt hoogtemeters op het programma verschijnen.

  Groeten Boelo
   
 10. hyz

  hyz

  Die heb ik. Er zitten magneetjes in om het mooi rond weg te zetten. Denk er wel aan dat bij een gasbrander het windscherm er niet voor mag zorgen dat de gastank opgewarmd. Niet strak om de pot zetten dus.
   
  Dre vindt dit leuk.
 11. Volgens mij zijn de belangrijkste zaken al aangestipt. Je rugzak is een mooie zoals de meeste spullen van Zpacks. De duplex zal je zeker veel gewicht besparen en is een veel gebruikte en gewaardeerde tent. Je kan ook gaan voor een tarp met een losse binnentent die je eventueel thuis laat. Met wat oefening kan je met een tarp (en wandelstokken) alle kanten uit... Een goede donzen slaapzak (eventueel zonder hood) of een quilt is zeker de investering waard. Gebruik zelf een feathered friends die je als deken en mummy kan gebruiken. Donzen puffy aan of buff met beanie en je gebruikt je spullen voor meer doeleinden. Het stoeltje zou ik thuis laten of op de camping gebruiken. De waterfilter ken ik niet en gebruik zelf een Sawyer mini op een petfles met een opvouwbare waterzak van Platypus of Nalgene. De light my fire gebruik je neem ik aan voor je alcohol stove, anders zou ik die niet meenemen en het titanium windscherm is een aanrader. Kleding noemde ik om een reden omdat je vaak ziet dat mensen daar veel teveel van meenemen, en dan gaat het gewicht en volume ineens hard. Ook de kleine zaken (medkit, deo, zeep, ...) kunnen hard gaan als je kritisch bent. Een exceltabel met al je spullen met gewicht geeft dan een verrassend mooi inzicht. Hoe dan ook, lichtgewicht moet m.i. nooit een doel zijn, het gaat om je eigen hike en jouw gevoel. Het maakt het wandelleven wel een stuk makkelijker! Neem overigens ook mee wat je draagt, zo kan je ook veel bereiken in je schoenen bijvoorbeeld wanneer je zware bergschoenen draagt ipv trailrunners. Succes iig!
   
  Dre vindt dit leuk.
 12. Tent en slaapzak valt zeker wat op te besparen.
  Ook je matje kan je nog zo'n 250 gram besparen.
  Bv. een Neoair Xlite of Xtherm, Exped Synmat HL

  Het MSR filter is een fijn filter maar wel iets zwaarder de katadyn befree is +/- 100 gram lichter.
  Zelf heb ik de Trailshot en een Sawyer Mini, maar de laatste vind ik zeker minder fijn.
  Lage flow en een kl*tezak om te vullen.

  PS: Mocht je nog wat bij Zpacks willen bestellen wil ik de verzendkosten wel delen, aangezien ik ook wel oren naar een Duplex heb. Ook de quilt/slaapzak ziet er wel interessant uit bij hun.
  Maar alles is jammer genoeg zo duur.
   
 13. Dre

  Dre

  Wordt deze in Nederland ook (al) veel gebruikt? Ben benieuwd naar de gebruikerservaringen...

  Wellicht kunnen we allebei een Duplex bestellen tijdens een kortingsactie van Zpacks (een tijdje terug hadden ze een kortingsactie boven een bepaald bedrag).
   
 14. Mocht je dat nog eens tegenkomen dan hoor ik het graag
   
 15. Weinig in Europa maar veel in de VS... Komt omdat i.t.t. bijvoorbeeld HMG de producten niet in Europa worden aangeboden (zover ik weet). Genoeg reviews te vinden op YouTube, deze bijvoorbeeld:

  Let op, IB TAT gebruikt wel veel het f-word...
   
  Dre vindt dit leuk.
 16. Weet niet of Zpacks aan collectiviteitskorting doet als Cumulus... misschien een poging waard met dit forum.
   
 17. Voor 15 duizend euro aan tenten en aan de deur dan importkosten betalen aan de koerier. :oops:
  Ach, ik wil nog wel een actie opzetten als daar behoefte aan is. ;)
   
  lijn en Roald vinden dit leuk.
 18. Dre

  Dre

  Ik heb Zpacks inmiddels gemaild voor een kortingsverzoek
   
  BarendBorrelworst vindt dit leuk.
 19. Niet veel waarschijnlijk. UL blijft een nichemarkt. Maar er zijn er wel:

  https://www.hiking-site.nl/prikbord...unkies-aanbevelingen.8878/page-19#post-111391

  https://www.hiking-site.nl/prikbord/index.php?threads/tka-zpacks-duplex-tent.13224/#post-133526

  https://www.hiking-site.nl/prikbord...aringen-cuben-fiber-tenten.13716/#post-135705

  Wat me weer eens brengt op mijn stokpaardje: gebruik ook eens de zoekfunctie op de site; )

  Ik geef je weinig kans, maar wie weet...
  Op Massdrop heb ik wel eens acties met ZPacks spullen gezien.

  Marla
   
  Dre vindt dit leuk.
 20. Dre

  Dre

  @marla die topics had ik reeds gelezen, maar staat verder los van mijn vraag of ze veel gebruikt worden in Nederland (denk dat veel mensen aanhikken tegen de prijs plus invoerkosten).
   
  BarendBorrelworst vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina