Flexibel herfst hiken

Ik wil dit najaar graag nog een dag of vijf ergens in Europa gaan wandelen, maar ik weet nog niet waar. Ik ben op zoek naar een gebied met beboste loofboom valleien, om van de herfstkleuren te genieten en hoge echte bergen, dus rotsen boven de boomgrens, maar geen gedoe met touwen en sneeuw. Het liefste vlieg ik goedkoop vanuit NL of nabije omgeving naar een land waar ik nog nooit ben geweest en loop zo vanaf de bagageband het bos in en de berg op, zodat ik mijn tijd zo efficient mogelijk gebruik.

Iemand een idee?

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
eerste waar ik aandacht was mijn tocht 2 jaar terug in de herfst van lago lugano naar lago di como overt de zwitseres en italiaans grens: hoge bergen herftkleuren en super plekjes voor wildkamperen en lopen over graatjes. Vervoer er naar toe spot goedkoop met de citynightline naar lugano en terug van como. ' ochtends wandel je zo de trein uit de bergen in.
 
Interessant Ekkel. Heb je meer informatie over de route die je hebt gelopen? Op Google maps is het maar een klein stukje van het ene meer naar het andere, maar je hebt vast niet over de autoweg gelopen.

Eins
 
Tx, Ekkel. Heb je PM gelezen. En ga er wat mee doen als ik niet sleep-deprivated in een lounge zit. :D

Roebie, Noord Finland lijkt me echt heel mooi, maar volgens mij kun je daar niet heel erug goedkoop heen reizen en denk is dat er eind Oktober al flink wat sneeuw ligt?

Eins, is best moe.
 
Hoi Eins,

Vanuit het vliegtuig het bos in lopen zal over het algemeen moeilijk zijn, want vliegvelden liggen maar zelden in een mooi natuurgebied, behalve als het om een zanderige landingsstrip in de jungle gaat misschien ;-)

Maar als het gaat om direct vanuit de trein het bos in lopen (bij wijze van spreken dan), dan zou een rondje Karwendel vanuit Scharnitz ook een leuke optie zijn.

En ook vanuit Barcelona kom je met de trein en bus als snel in de Spaanse Pyreneeën. Maar dan ben je in beide gevallen vanaf jouw voordeur toch gauw 1 dag onderweg voor je in de natuur kunt gaat stappen.

Mocht je interesse hebben dan kan ik ook wel meer vertellen, net als Laurens.

Marla
 
Waar het vooral om gaat is dat de reis er naar toe vrij kort is. Ik moet namelijk van mijn overuren vrij gaan nemen. Gelukkig heb ik met 40 overuren per week voldoende overuren, maar die laat ik meestal uitbetalen. Ideaal zou dus zijn om zo min mogelijk tijd te reizen en zoveel mogelijk tijd te wandelen. Liefste zou ik 's ochtends vroeg op resi gaan en 's avonds in mijn bivakzak in het bos slapen. Als ik dus eerst naar bv Charleroi moet treinen, dan naar bv Treviso vliegen en daarna weer naar de bergen treinen, kan ik beide reisdagen niet wandelen.
Wat dat betreft lijk zo'n nachttrein me wel wat, maar dat betekend niet dat ik het vliegtuig uitsluit. Alleen jammer dat die trein niet meer naar Milaan gaat.

Maar first things first: er wacht een business stoel op me in de blauwe zwaan.

Salaam, Eins
 
Wat dat betreft lijk zo'n nachttrein me wel wat, maar dat betekend niet dat ik het vliegtuig uitsluit. Alleen jammer dat die trein niet meer naar Milaan gaat.
Ja dat is balen dat die trein niet meer rijdt. Optie zou wel CNL naar Basel en daar overstappen op de trein naar Lugano, loop je als nog voor het middaguur de bergen in.
 
Voor Karwendel of Wetterstein, wat Peter noemde, geldt wel die mogelijkheid.
Je stapt bijvoorbeeld om 7.28 op in Den Haag en stapt in Scharnitz uit om 18.33 uur. Dan is het wel al nagenoeg donker denk ik, maar het lukt dan wel om nog die avond je bivakzak en jezelf neer te vlijen.

Marla
 
Een goedkoop vluchtje naar Geneve en van daaruit de Jura in wandelen? Ik weet niet precies hoe je vanuit het vliegveld van Geneve naar de voet van de Jura komt maar de afstand is hemelsbreed maar zo'n 25 km.

De Jura moet mooi zijn in herfstkleuren en nog laag genoeg om je over sneeuw niet druk te moeten maken.
 
Laatst bewerkt:
Eindelijk had ik vanavond eens tijd om te kijken naar alle suggesties, waarvoor dank. Zo'n nachttrein lijkt me best ideaal: eerst gewoon werken en dan na het eten de trein in Utrecht pakken, lekker slapen (we nemen natuurlijk wel een bed geen slaapstoel). Ontbijtje in Zurich/Basel of Munchen en dan door naar Garmisch-Partenkirchen of Scharnitz of door naar ergens in Zwitserland. En dan stap ik ruim voor de lunch het bos in. Dan vier nachjes kamperen in de bivi en onder de tarp en dan weer met de trein terug naar huis, ff douchen en na de lunch nog een halve dag werken. Als ik dat zo rond het weekend doe, kost het me maar drie en een halve vrije dag.

Nu heb ik nog een paar vragen:
-Worden GR routes aangegeven op de kaarten van de Karwendel? En op de kaarten van Zwitserland?
-Als ik na een paar dagen wandelen, stinkend als een yak de trein instap, is er dan een douche? Op de site wordt een wasruimte gemeld. Wat moet ik me daarbij voorstellen?
-De website van SBB is niet enorm duidelijk. Als ik besluit naar Zwitserland te gaan zou ik het liefst in Basel dan wel Zurich overstappen op een andere trein en dan zonder weer over te stappen op mijn bestemming aankomen. Wie weet een website waar ik duidelijk de Zwitserse trein trajcten kan bekijken?

Eins
 
De treinplanner van de DB is waarschijnlijk de beste van Europa als het om nationale en internationale planningen gaat
 
De treinplanner van de DB is waarschijnlijk de beste van Europa als het om nationale en internationale planningen gaat
Ja de treinplanner van DB is briljant. Als je weet van waar naar waar je wilt, maar aangezien ik mijn reis wil bepalen aan de hand van de eenvoudigste reis is mijn einddoel nog onbekend. IN NL bv weet ik dat er een traject is van Venlo naar Den Haag; Zwolle naar Rosendaal of Groningen naar Rotterdam. Maar van Zwitserland weet ik dat niet. Natuurlijk kom ik daar door trial and error wel achter, maar ik zou het liefste een kaart van de trein lijnen in Zwitserland hebben. Met wat moeite kan je op de site van DB kaarten vinden van het Duitse net, maar van Zwitserland heb ik dat nog niet kunen vinden.

Eins
 
Probeer het dan eens hier, een uitgebreide kaart(en) van al het spoor in Europa:

http://www.bueker.net/trainspotting/maps.php
Dankzij deze uitmuntende link van Babelfish ben ik er bijna zeker van dat het Zwitserland gaat worden. En na wat stevig geGoogle vanochtend op het balkon, heb ik besloten om een stukje Via Alpina te gaan doen. Ik wil op een donderdagavond in Oktober de CNL pakken naar Bassel en na een ontbijtje doorreizen naar Sargans. Aldaar stap ik de Via Alpina op en ga in vijf dagen over de Foopass, de Richetlipass en de Klausenpass naar Altdorf. Volgens onderstaande website zal dat alles bij elkaar een 100 km en 6500 hoogtemeters zijn, wat voor mijn neerkomt op ongeveer acht uur en een kwartier wandelen per dag. Op dinsdagavond dan weer vanuit Altdorf met trein terug naar Bassel en met de CNL door naar huis.

http://www.wanderland.ch/en/routen_detail.cfm?id=317158&tour=route&art=national

Nu is de hoogste van deze passen 2261 meter. Wie weet of op die hoogte mid Oktober al sneeuw ligt? In Slovenie was op 12 Oktober 2007 de sneeuw zoals op onderstaande foto en dat was toen niet een probleem, maar er moet niet heel veel meer sneeuw liggen.

http://picasaweb.google.nl/prinsmichiel/SlovenskaPlaninskaPot#5290161429017909922

Eins
 
Laatst bewerkt:
Dat is eigenlijk niet goed te voorspellen die sneeuwhoogtes in midden oktober. Soms aan de noordzijde van een flank kan zelfs nog sneeuw liggen van vorige winter. Maar daar dat zal geen probleem op leveren aangezien ze daar 's zomers ook al door heen stiefelden.

Ik liep vroeguh, toen ik geen kids had, ook in die periode door de alpen. M.i. was dat prima doable maar wellicht heb ik altijd mazzel gehad met prima weer. Zorg in ieder geval dat je kleding voor flinke koude bij je hebt. het kan flink afkoelen 's ochtends en in de namiddag. Echte ondoordringbare sneeuwlagen zou ik nog niet echt verwachten in die periode. Maar zeg nooit, nooit.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Je kunt ook de ferry van Rotterdam naar Hull nemen en in noord-Engeland gaan wandelen. Bijv. de Cleveland way. Vroeger was dat een goedkoop alternatief.

Linda
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan