Ik vind het vervelend hier een soort Forclaz ambassadeur te moeten spelen, temeer daar Wowter (the OP) niet meer van zich laat horen, maar er staan hierboven dingen die toch weerwoord blieven volgens mij.
Allereerst geeft Max in #8 aan dat de kwaliteit prima is, maar het gewicht simpelweg te hoog. Als ik dan aangeef dat het gewicht echt niet hoger is dan het gewicht van vergelijkbare producten van klassieke non UL A-aanbieders (denk rugzak van Lowe Alpine, tent van MSR, etc.) komt in #10 terug dat het toch de kwaliteit is die te wensen over laat. Daarbij wordt gerefereerd aan "uitstekende sportresultaten" die met decathlon niet te behalen zijn. Ik weet echter niet zo goed wat een uitstekend sportresultaat zou moeten zijn bij bijvoorbeeld wildkamperen (heel lang uitslapen ofzo, langer dan ieder ander).
Ook wordt genoemd dat een decathlon tent bij een trekking in de hoge bergen niet aan te raden is. Decathlon verkoopt voor bijna iedere behoefte en heeft met de gevoerde prijzen niet de mogelijkheid om in het beste aanbod heel veel variatie en verschillende modellen te hebben. Zoals gezegd gaat de prijs omhoog, terwijl de afzet waarschijnlijk niet erg veel groter wordt. Maar een tent voor in het hoogebergte wordt gewoon geleverd middels alpien merk Simond (overigens een aangekocht merk, met een pre-decathlon staat van dienst waar je u tegen zegt en met meerdere belangrijke uitvindingen op zijn naam).
Overigens heb ik in mijn oude Quechua Quickhiker UL 2p drie Schotse herfststormen van >110 km/u meegemaakt (not a squeek), wintergekampeerd in de winterse Vogezen bij -17C, en in een Forclaz opvolger ervan een late herfst gletsjerwind van zo'n 80 km/u in Noorwegen (also not a squeek). Ik vertrouw honderd procent op deze producten, niet omdat ik iemand anders geloof, maar omdat ik het meegemaakt heb.
En via het zelf meemaken komen we bij #11, waarin Forclaz wordt afgeserveerd vanwege een ervaring met Perry Sport. Ik vind dat vreemd. Poster Belle geeft aan zelf géén ervaring met producten van Forclaz te hebben, terwijl de Youtuber die aangeleverd wordt via Wowter OP (overigens niet de eerste de beste) zegt al 3 jaar met die tas rond te sjouwen en er géén enkele aanvullende kritiek bij weet te verzinnen. Ook Maarten in #6 geeft iets dergelijks aan.
Dat decathlon veel verschillende producten maakt en dus geen specialisme heeft wordt ook tegengeworpen, maar ook dat vind ik vreemd. Gebrek aan specialisme hoeft geen gebrek aan kwaliteit te zijn. Er zijn ook niet zo heel veel one-issue merken en in feite is het natuurlijk zo dat er niet 20 ontwerpers álle decathlon producten zitten te verzinnen. De diverse merken hebben diverse teams, waarvan ik aanneem dat het per merk ook beoefenaars van de sport zijn. En ontwerpers zijn trouwens net als u en ik: ze veranderen wel eens van werkgever. Uit betrouwbare bron weet ik dat Wedze (decath's skimerk) een ontwerper van Salomon heeft "overgekocht" en dat sommige Wedze ski's simpelweg rebranded Rossignols zijn.
Nou is het verre van mijn bedoeling ambassadeur te spelen, zoals ik al zei, en geen merk is flawless in mijn ogen, maar ik vind het wel opmerkelijk hoeveel negatiefs er her en der (ook buiten dit draadje) over Decathlon gezegd wordt, zonder dat dit per se onderbouwing vanuit ervaring krijgt. Zoiets heet vooroordeel. Ikzelf ben per toeval ooit op Decathlon gestuit. Ik had nog nooit van ze gehoord, ze zaten alleen nog maar in Arena (eerste winkel in NL). Ik zocht een goedkope regenjas en een vriend van me (prof klimmer) verwees me naar decathlon (goed spul, weinig geld). Met de jas was ik blij, maar elke aankoop daarna ging ook gepaard met vooroordelen. Ik wilde van mijn De Waard familietent af, vanwege gewicht en pakmaat (kleine auto), een polyester tent van een ander semi A merk hield het binnen één vakantie al voor gezien (lekkage en gebroken stokken in storm), maar aan een decathlon familietent durfde ik toch niet echt. Met huiver toch een gekocht (prijs versus features en oppervlak was interessant) en al tien jaar (polyester!) blij mee. Van Kroatie, Alpenlanden tot Wales, Schotland en Noorwegen. Schoenen, zelfde verhaal: ouwe Salomons onbruikbaar, Meindls lek: van huiver naar lof bij decathlon. En zo voort.