enquete outdoor barbecue

[...]
Wat betreft mountainbikers, ik ben ze regelmatige tegengekomen met grote rugzakken op omdat ze meerdaagse tochten maken in bv de Jura of Pyreneën.
[...]
Mensen met ATB-fiets op 'ruw' terrein met grote rugzak op, ben ik nog nooit tegengekomen, maar dat ligt dus aan mij. Vraag me wel af of dat niet vreselijk onhandig is voor je balans in dat soort omstandigheden?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Even los van de discipline kun je buitensporten in 2 groepen verdelen; dagtochtjes of meerdaagse tochten.

Dagtochtjes doe je vanuit een (semi) vaste basecamp als huis, camping, auto, hotel, etc en bij meerdaagse tochten is je mobiele kamp onderdeel van je mee te zeulen bagage.

Nagenoeg alle genoemde buitensporten zijn als zodanig te beoefenen. Bij dagtochten ligt het tempo meestal hoger of is de uitdaging groter omdat je lichter bent, geen rekening hoeft te houden met opvolgende dagen van inspanning en ingeval van een ongelukje hulp meestal om de hoek is.

Tevens kunnen alle sporten solo, als duo of met groep beoefend worden waarbij alle smaken wel op z'n tijd voorbij komen (de vraag solo OF groep in dus niet handig).

Hoewel gewicht en volume altijd laag dienen te zijn is dat bij meerdaagse tochten nog belangrijker daar je naast het mobiele kamp (tent, slaapzak, brander, etc) ook voor meerdere dagen eten en brandstof moet meenemen.

Daarnaast is het de vraag hoe handig een BBQ is op een meerdaagse tocht daar dan het te grillen eten een probleem word. Alleen als vissen of jagen een optie is heb je ook daadwerkelijk eten om te grillen (als je het weet te vangen natuurlijk). Buitensporters nemen dan ook meestal zakjes droogvoer mee waar alleen gekookt water bij hoeft, weegt geen drol maar is erg voedzaam.

Camping BBQ's zijn er al genoeg dus ook daar valt weinig toe te voegen.

Dat gezegd hebbende lijkt me een lichtgewicht BBQ die compatible is met meerdere gas/benzine branders wel geinig voor de keren dat je een vis vangt en bv geen open vuur mag maken. Onder de 500 gram zou die mee mogen in de kano....
 
Laatst bewerkt:

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Vraag me wel af of dat niet vreselijk onhandig is voor je balans in dat soort omstandigheden?

Ik vind van wel, dus mij zie je dat dan ook niet doen. Ik schroef dan liever een bagagedragertje op de fiets om daar 2 tassen aan te hangen, da's lager en stabieler. Nadeel is dat lage tassen weer makkelijker achter een rots of struik kunnen blijven hangen. Hoe dan ook, met beide methode kan je de allerruigste paden wel vergeten....maar daar rij ik sowieso niet :)

Groetz,
Dennis
 
Ik zal dan maar gelijk de boel verpesten. Wat je namelijk alleen maar nodig hebt is een rosster achtig iets wat tegen hitte kan. De bak kan je meestal zelf wel maken van stenen of je zet het rooster op hoogte met wat haringen. En in dat licht zou een lichtgewicht opvouwbaar rooster wel lekker makkelijk zijn.:D
 
Ik zal dan maar gelijk de boel verpesten. Wat je namelijk alleen maar nodig hebt is een rosster achtig iets wat tegen hitte kan. De bak kan je meestal zelf wel maken van stenen of je zet het rooster op hoogte met wat haringen. En in dat licht zou een lichtgewicht opvouwbaar rooster wel lekker makkelijk zijn.:D

Hier in Noowegen hebben we de engangsgrill (http://www.stash.no/matogdrikke/artikkel-grilling.php zie bovenste plaatje). Overigens een onding, omdat het afval produceert. Die heeft een roostertje dat na gebruik professorisch opgevouwen kan worden. Er zijn mensen die zo'n roostertje meenemen op hun trektocht en daar hun vissen op grillen.

Ik heb trouwens net zo'n emmervormige grill gekocht om mee te nemen op autokampeervakanties. Of op een dagtochtje in het bos of een bezoek aan het strand. Ik zou geen grill meenemen op een trektocht. Wat ik wel vaak meeneem is een rookzak, waarin je vis kun leggen op de kooltjes van een kampvuur. Dat werkt goed en is erg lichtgewicht.

Linda
 
Dat is van dat dun draadgaas, als je dat op een paar haringen zet en je legt er een flinke vis op dan zakt ie al door. En idd die alu-folie bbq-tjes is echt rotzooi, je ziet ze vaak her en der rondslingeren en worden regelmatig bij benzinepompen aangeboden. Nee ik dacht toch echt meer aan een kek slim inklapbaar (bijvoorbeeld net zo iets als een harmonica-traphekje) roostertje.
 
Leuk hoor, al die opmerkingen over het juist opzetten van een vragenlijst & definities van buitensport, maar hoe helpen die antwoorden het ontwerpproces van een buitensport barbecue verder?

Zelf gebruik ik al jaren de eerder afgebeelde opvouwbare barbecue, erg handig, licht en goedkoop (van 2,5 gulden naar 3,5 euro in >10 jaar).
Goed te (her)gebruiken, zeker met wat aluminium folie erin. Ook te gebruiken als open vuur verboden is, kun je toch op een houtvuurtje roosteren (want dat mag dan meestal wel, laten we die discussie niet starten.....)

Daarnaast heb ik nog een rooster met opklapbare pootjes die je over een houtvuurtje kan zetten. Ook handig & werk prima. (ik kon hem zo niet op internet vinden)

Beide voldoen aan de eisen die ik stel aan een buitensport barbecue:
- eenvoudig (monteren, demonteren, schoonmaken, opbergen, meenemen)
- compact & lichtgewicht
- herbruikbaar, dus geen wegwerp mentaliteit
- betaalbaar
- regelbaar wat warmte betreft
- functie is belangrijker dan hoe de barbecue er uit ziet.

ik zal de vragenlijst nog even invullen..
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan