Donsjas verliest erg veel veren

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Nelis, 11 mrt 2018.

 1. Afgelopen jaar heb ik op IJsland een donsjas gekocht. Was niet heel duur, dus op zich te verwachten dat de kwaliteit niet geweldig was, maar hij bevalt erg goed. Zit prettig en is lekker warm, maar het nadeel is dat hij erg veel donsveertjes verliest. Ik weet dat het normaal is dat donsjassen of slaapzakken wel eens een veertje loslaten, maar bij deze is het wel heel erg. Overal vind ik die donsveertjes terug, en als ik hem een tijdje heb aangehad lijkt het wel alsof ik zelf veren heb.

  Is daar iets aan te doen? Laten wassen met een bepaald middel, naden behandelen met iets, of zal ik het er gewoon mee moeten doen? Terug naar de winkel is in ieder geval iets te ver weg:D

  Het gaat trouwens om deze jas: https://www.icewear.is/en/bjarke-down-jacket-with-hood
   
 2. Mwoah dan moet je een lekkage ergens hebben zeker als je er als een geplukte kip uitziet na het dragen (waarschijnlijk zit het lek aan de binnenzijde dan)
   
 3. Ik denk dat je er niet veel tegen kunt doen. Als je de binnenste laag minder doorlatend zou kunnen maken, ademt de jas niet meer goed. Ik heb maar één donsjas ooit gekocht, en die had dat ook. De buitenkant (het was 2 in 1) is een soort Zuidwester en dat levert al druk op die veren, door de voering heen, naar buiten kan drukken. De punt van de veertjes was heel scherp en ik had er nog een dikke wollen trui onder. Veertjes haken in de wol en worden er door de trui uitgetrokken. Maar ik moet zeggen, ik had hem een paar jaar niet aangehad omdat de combinatie wel heel erg warm was, en daarna gewoon de donsjas die losgeritst kon worden als een isolatie jas gebruikt. Doordat de veren een aantal jaren op een hangertje rustig op elkaar hebben gezeten is er best kans dat ze in elkaar gaan zitten. Maar dat is maar een aanname van mij. De laatste keren geen last van veren en de donsjas is nog dik genoeg. De Zuidwester moet ik nog een keer proberen.
   
  Laatst bewerkt: 12 mrt 2018
 4. Ik heb hem goed bekeken, maar niks kunnen ontdekken helaas. Ben bang dat ik het ermee zal moeten doen.
   
 5. Infrieur nylon dan (niet echt goed donsdicht, misschien het einde van een rol nylon of B kwaliteit)  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 6. Het enige wat je kan doen is kijken of het dons door de tijk naar buiten komt of door de naden.
  Goedkope donsjassen hebben een mix van dons en veerjes. Deze zijn wat stugger en gaan gemakkelijker door de tijk heen maar dat is niet te voorkomen.
   
 7. hyz

  hyz

  Het voordeel is dat je de veertjes kwijt raakt en het dons overhoudt. De kwaliteit wordt dus beter :D
   
 8. Zelfs bij duurdere donsproducten heb je weleens veertjes die door het tijk heenkomen. Mijn Bever Fitzroy ,met een comfortwaarde van -10 liet ook weleens wat achter. Werden die slaapzakken van het eigen merk van Bever niet door Tatteljee gemaakt, of vergis ik me? Was toch ook een gerenommeerd merk.

  Mirjam
   
 9. Maar er zit wel een verschil tussen, wel eens een veertje doorlaten, of er na dragen van de jas uitzien als een kip:D Dat is dan natuurlijk wel weer iets overdreven, maar het laat in ieder geval een stuk meer door dan dat ik van andere producten die ik heb gewend ben. Het zijn ook niet alleen de stugge veertjes, maar ook echt het fijne dons.

  Bij nadere bestudering blijkt het toch voornamelijk via de naden te komen, en dan vooral door de stikgaatjes. Ik zal eens even in de gaten houden of het er steeds op dezelfde plek uitkomt, en dan misschien even met een heel klein drupje lijm proberen om het een beetje af te dichten.
   
 10. Nope door Birdland cq thans Lowlands

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 11. Kijk we beginnen ergens bij de echte oorzaak te komen!

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 12. @babelfish: ik geloof je blind, jij en veel anderen hebben meer verstand van dit soort zaken dan ik. Ik heb een enkele keer een donsveertje betrapt toen deze zich door het tijk heen werkte. Via de naden heb ik nooit gezien bij mij, maar vind ik toch geloofwaardig.

  Mirjam
   
 13. Dan zou ik kijken om de naden te dichten met een drupje lijm. Als je weet waar de donslek zit.
  Ik denk dat de jas enkel gestikt is, dan is de kans inderdaad groot dat de dons erdoor piept. Aan het dons zitten een soort weerhaakjes en door de beweging van de jas kruipen deze eruit. Misschien een keer een stiksel erbij maken met de naaimachine.
   
 14. Ik ben niet echt handig met de naaimachine denk ik... Misschien ook wel, nog nooit zo'n ding aangeraakt eigenlijk. Ik ga eerst eens kijken of ik de naden met een drupje lijm kan dichten.

  Bedankt voor het meedenken allemaal!
   

Deel Deze Pagina