Cumulus koud :-(

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door mnnijland, 7 feb 2018.

 1. Hallo,

  Bij een inkoop actie voor Cumulus vorig jaar een Panyam 600 gekocht. Aanvankelijk blij mee maar afgelopen weekend weer niet behaaglijk, niet warm met temperaturen rond het vriespunt.
  Ik ben er warm in gegaan ed.

  Dons is niet goed verspreid lijkt het, sommige plekjes zit niks.
  Ik kreeg de tip de slaapzak met tennis ballen in de droger te doen. Maar heeft dat nut met een droge slaapzak? Ik ga liever niet de slaapzak nu wassen met risico dat alles gaat klonteren...

  Tips wat te doen iemand?

  Grt Marike
   
 2. Ivo

  Ivo

  Marike,
  als je er amper in hebt geslapen dan heeft het niets te maken met vervuild en samenklonterend dons en zal opnieuw wassen niet helpen. Het zou het probleem misschien zelfs groter maken. Ik ga ervan uit dat het over een droge slaapzak gaat. Had hij het al vanaf de aankoop? Dat zou best mogelijk zijn. Het zou de eerste slaapzak niet zijn die slecht is afgevuld omdat het rap rap moet gaan om goedkoop te blijven. Daar wordt soms te zeer beknibbeld op de dons (het duurste element van een slaapzak) waardoor de baffles onvoldoende gevuld zijn(vooral de bodem is een probleem en als je dan een zijligger bent krijg je problemen) Verder is de interne constructie soms ook maar half werk waardoor er openingen zijn tussen de verschillende compartimenten waardoor de dons kan migreren. Het probleem bij de cumulus zou mogelijk ook kunnen zitten op de overgang van de bovenkant met de onderkant van de donszak. Zie beschrijving: "Independently filled top and bottom of the sleeping bag" omdat het een complexe plek is om een goede "sideblock baffle" te maken. Zie ook mijn uitleg op http://hikingadvisor.be/forum/topic/probleem-met-wassen-donzen-slaapzak/page/2/#post-21857
  Gewoon wat dons kopen en zelf beginnen bijvullen of de fabrikant aanspreken dat hij onbehoorlijk werk heeft afgeleverd maar ik vrees dat ze gewoon hard lachten en verder niets ondernemen. Laatst nog een reactie gelezen van iemand die vruchteloos had geklaagd.
  Hou hem eens tegen het licht om te zien hoe egaal gevuld. Misschien een foto van maken en opsturen. bv
  https://backpackinglight.com/wp-con...n-hugger-2-sleeping-bag-review-rietveld-8.jpg
   
  Laatst bewerkt: 7 feb 2018
 3. Was je matje wel warm genoeg? Je moet echt een heel warn matje hebben om warm te slapen. Een warme slaapzak alleen is niet voldoende.
   
 4. hyz

  hyz

  Bij de mijne was het dons ook niet goed verdeeld. Je kan het zelf goed opschudden en verdelen. Dat hoeft niet in de droger.
   
 5. tja, met zowel de birdland slaapzakken als de cumulus comforter blijkt dat nadat ik deze uitpak na een dagje fietsen/ lopen treinen etc dat het dosn wat bijelkaar gepropt zit. Ook zijn deze zakken dan altijd wat dunnig. Idem voor de TNF dosnjas.

  Wat ik altijd doe met een dons product als ik deze heb uitgepakt is heel zorgvuldig en langzaam er lucht in wapperen, net als je thuis je dekbed opschud zegmaar. Door dit langzzam te doen zie je feitelijk de comforter of slaapzak langzaam opzwellen. Vervolgens herverdeel ik het dons door err zachtjes tegen aan te duwen en te schudden. in de zomer zit er meer dons aan de zijkant van de comforter, is het wat frisjes dan gaat er meer boven op.

  Met dons heb je geen slaapzak die je uitrolt en er direct in kruipt. je moet echt even kijken naar de vverdeling en de boel netjes opkloppen, maar voor mij is dit wel zeker de moeite waard.

  De meeste dons roducten zijn ook zo licht gebouwd dat je met genoeg tegenlicht precies kunt zien waar je dons zit.

  Succes

  Bas
   
 6. Probeer inderdaad eerst even de slaapzak een tijdje (1 week) buiten de bewaarzak te houden en regelmatig even goed opschudden. Het dons is namelijk zeer fijn en kan makkelijk in elkaar gaan klitten als het een beetje vochtig is geweest.

  Als dit werkt dan is de oorzaak de slaapzak na de tocht niet goed of lang genoeg uitgelegd (en opschudden) te hebben alvorens weer op te bergen.

  Droger heeft geen zin die slaan toch gelijk af omdat de zak droog is.

  Na zo'n week uitgelegd te hebben en regelmatig opgeschud houdt hem dan even tegen een fel licht. Als je dan nog steeds geen egale verdeling hebt dan weet ik het ook ff niet maar dan zeker een foto inclusief verhaal wat je hebt gedaan naar cumulus.

  Ik heb al een aantal cumulus producten en nog nooit problemen gezien maar dat wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren.
   
 7. Dag allen,

  Dank voor jullie reacties en tips.

  Dat wordt dan inderdaad opschudden tot aan de WWH en hopen dat dat voor nu voldoende is. Vrouwe Holle moet ik nu ineens aan denken, dat sprookje van Grimm :).
  Ik denk dat het dons ook wat (meer) is gaan klonteren door condens van eenpersoonstent, in de ochtend vind ik het tijk behoorlijk vochtig.

  Mocht opschudden niet helpen dan idd contact opnemen met Cumulus.

  Groetjes Marike
   
 8. Marike, de slaapzak zou warm genoeg moeten zijn bij tempertuur rond het vriespunt.
  Ik zou aanraden eens de onderlaag na te zien, daar verlies je altijd de meeste warmte!
  En tegen condens helpt alleen ventileren of een kachel.
   
 9. Ik vermoed dat de slaapmat warm zat is, Marike weet dat soort dingen wel (me dunkt met een lidmaatschap sinds 2005 ;) )
   
  mnnijland vindt dit leuk.
 10. Goedkoop is duurkoop. Ga eens kijken bij PHD. Dat zijn topproducten.
   
 11. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb de Hispar 500 en die zou tot -15 moeten gaan maar heb het er op de 1ste nacht WWH 2017 op sneeuw, koud in gehad. Heeft alles te maken met waar je op ligt. Het laagjessysteem geldt ook voor het liggen. Grondzeil -> binnentent -> reddingsdeken (-> isolatiematje) -> matje -> slaapzak -> liner -> pyjama Dan kan je 'goedkoop' heel ver komen.
   
 12. Dat suggereert dat de kwaliteit van Cumulus minderwaardig is aan die van PHD. Daar ben ik het niet mee eens. Ik heb zowel van PHD als van Cumulus spullen. De kwaliteit dons die Cumulus gebruikt is zeer goed en bij wat ik heb gezien de afwerking ook. Ik kan natuurlijk niet beoordelen of er bij Marike is foutgegaan, maar zo generaliseren is wat mij betreft ten onrechte.

  Marla
   
 13. Bij -7 met donsjack aan had ik het ook fris in mijn Cumulus 400. Daarom Carl Denig Nova Zembla 800 aangeschaft, goed warm bij sub zero. Top slaapzak met Toray tijk.
  R-waarde van mijn mat = 4,9.
  Ventilatie is van belang en als je met het voeteneind de binnentent raakt, voorkomt een jack erover dat je slaapzak klam wordt.
   
 14. Da's een beetje appels met peren vergelijken. Ik neem aan dat je met "Cumulus 400" de Cumulus Lite Line 400 bedoeld - die heeft een comforttemperatuur van +2 graden. Niet gek dat je het dan bij -7 koud hebt. De Carl Denig Nova Zembla 800 heeft daarentegen een comforttemperatuur van -18 graden. Inderdaad, goed warm bij temperaturen onder nul. Maar wat bewijst dit dat Cumulusslaapzakken niet aan hun comfortwaardes voldoen? Dat was namelijk het topic...

  Groetzels,
  Dennis
   
 15. mijn winterslaapzak heeft dons genoeg voor -25 graden, maar op een slechte isomat een slechts waarde tot -1 graden!
  Dus beter isoleren van onderen
   
 16. Ben het niet met je eens Viking - heb zelf een lite line 400 en heb daar comfortabel in geslapen bij -2. Matje wat ik gebruik is een Therm a rest neoair Xtherm.

  Het vergelijken van slaapzakken met verschillende comfort waardes qua isolatievermogen vind ik niet juist.
   
 17. hyz

  hyz

  Een vergelijking van verschillende personen in dezelfde slaapzak is even zinvol ;)
   
  babelfish vindt dit leuk.
 18. Ik heb hetzelfde hoor. Ik heb de MYSTERIOUS TRAVELLER 700 en rond het vriespunt moet ik ook al een extra dekentje of kleding pakken.
   
 19. MYSTERIOUS TRAVELLER 700 heeft dons met cuinwaarde 700 en vulgewicht 700 gram. Even voor alle duidelijkheid: Dons met isolatiewaarde van 700 Cuin isoleert veel minder dan dons met een cuinwaarde van 850. Ik geloof dat het verschil niet eens lineair is.... Dus verwacht geen gelijke resultaten met een slaapzak met 700 gram dons van 850+ cuin....

  Uit ervaring weet ik dat 700 cuin dons met 550 gram vulgewicht net aan voldoende is voor vorstgrens en ik ben een warme slaper (niet snel last van koude)... Dus bij 700 vulgewicht kom je inderdaad al verder en cumulus geeft dus netjes -5 aan als comfortwaarde. Maar zoals Hyz al schreef is gevoel voor warmte en koude ook nog eens persoonlijk. Ben je een koude slaper (snel koud) dan doe je er goed aan om in ieder geval minstens 5 graden te overdimensioneren op de comfortwaarde....
   
 20. Ben trouwens benieuwd hoe het nu is gegaan op de WWH met OP en haar slaapzak.
   

Deel Deze Pagina