Brood bakken tijdens Hike ?


ik ben nieuwsgierig naar mogelijkheden om brood te bakken , zelf ben ik actief met Dutch Ovens .
Niet echt het setje voor in je rugzak , maar in een msr pannetje zou het theoretisch ook moet kunnen als je de juiste technieken toepast.
Kampvuurtje en zorgen voor bovenwarmte .

wie heeft ervaring , of andere techniek die ook lichtgewicht hanteerbaar is .

ben nieuwsgierig ?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Er is een Amerikaan die ook taartjes bakt /brood .met een titanium setje . FF nadenken dan vind ik de persoon .https://www.youtube.com/watch?v=0MZeHeNn3N8
 
Ik heb bij Globetrotter een keer een cursus "broodbakken op houtvuur" gedaan. Erg leuk en leerzaam. Heb nog wel ergens de handleiding liggen.

We hebben het toen in een normaal aluminium pannetje gedaan.
 
Gewoon goedkoop aluminium pannetje cupcakes gebakken als activiteit voor de scouts leiding, je moet alleen rekening houden dat de deeg niet direct op de bodem staat, dan wordt het zwart.
Je kan gewoon vuurtje maken en de as gebruiken. een weinig aan de onderzijde en bovenwarmte meer.
Om aanbranden te voorkomen onder in de pan een dun laagje zand en daarop een stukje aluminium folie waarop de cupcakes werden gezet. Niemand die geloofde dat het zou lukken, maar ze zagen na een 15-20 minuten geweldige cakejes uit de pan komen.

Voor brooddeeg zou het op dezelfde manier kunnen.

 
Klopt, ouderwetsch trucje. wij gebruikte bij de scouting een grote braadslede, een klein pannetje op de kop erin met brood/pizza oid en dan een grote pan erover. werkt ook prima. maarja heb ook wel eens een pizza gebakken onder een bouwlamp.

Maar voor een brood zou je ook een bannock recept kunnen opzoeken, werk altijd. of als je een omnia hebt eens hier kijken: https://www.nauticgear.nl/blog/omnia-oven-recepten-recepten-waar-je-van-smult/

Uit de omnia komen ook lekkere cakes en zelfs een fruit taart.... mensen kijken idd wel eens raar op als je met je mini tipi toch ineens van alles kunt bakken op de camping.

Bakze

Bas
 
Zelf maak ik wel eens bannock-bread.
Dan neem ik de ingrediënten kant en klaar mee zodat ik alleen nog water hoef toe te voegen. Dat kun je bakken op een stok, steen of in een pannetje. Verschillende recepten hiervoor genoeg op internet. Mijn favoriet is met suiker en kaneel.
 
bedankt allemaal , veel lees voer en kijkplezier door de linkjes , daarna aantal keren verder geklikt .
Ga het eens proberen als de slagbomen van de bospaden en campings open zijn .
Zal dan verslag doen , bovenwarmte , is denk belangrijk voor mooi resultaat , maat voedzaamheid is het doel .
 
het geheim van broodbakken is ook vuur van boven. in Amerika hebben ze de frybake, een geweldig pannetje waar ik al menige cake op houtvuur heb gebakken. 1:3 onder en bovenhitte.
maar ik heb ook iemand eens met een oud tomatenblikje waar je het label afhaalt gewoon zien klooien naast een houtvuur, steeds draaien en de afstand en hitte in de gaten houden. en daar bollen ze heel leuk bovenop. kan je thuis ook doen in de oven, als je een etentje geeft (wanneer????), ieder zijn eigen blikje brood naast het bord, super cute.
 
Warmte van boven krijg je ook door het brood op een overmaats deksel te leggen, en het pannetje daar omgekeerd bovenop.

IMG_20200409_122253.jpg


Ik lunch vaak met pannekoeken. Het valt me op dat brood veel minder energie lijkt te geven dan pannekoeken met dezelfde ingredienten. Voor pannekoeken heb ik genoeg aan 220 gram meel, voor brood heb ik zeker 300 gram meel nodig voor een lunch. En dat ligt niet aan de hoeveelheid stroop :) ik doe geen beleg op de pannekoeken. Ze zijn uit zichzelf lekker genoeg. Op brood doe ik overigens wel beleg.
 
  • Leuk
Waarderingen: Lein
Warmte van boven krijg je ook door het brood op een overmaats deksel te leggen, en het pannetje daar omgekeerd bovenop.

Bekijk bijlage 20605

Ik lunch vaak met pannekoeken. Het valt me op dat brood veel minder energie lijkt te geven dan pannekoeken met dezelfde ingredienten. Voor pannekoeken heb ik genoeg aan 220 gram meel, voor brood heb ik zeker 300 gram meel nodig voor een lunch. En dat ligt niet aan de hoeveelheid stroop :) ik doe geen beleg op de pannekoeken. Ze zijn uit zichzelf lekker genoeg. Op brood doe ik overigens wel beleg.

Ik ben erg benieuwd: bak je pannenkoeken als je een meerdaagse wandeling loopt? Want 220 gram meel (+ overige ingrediënten) klinkt wel alsof het aan het gewicht is, maar als daar een lekkere lunch of veel energie tegenover staat hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. En gebruik je dan melkpoeder/ei of de 'kant en klaar alleen water' uit de supermarkt? Ik merk dat ik zelf veel denk in gevriesdroogde maaltijden (want hehe, daar ben ik natuurlijk dagelijks mee bezig :) ) maar ik ben wel echt benieuwd naar dit soort alternatieven. Ik kwam ook aan het denken over lunch alternatieven waarbij je niet hoeft te koken, hetzij water of anders. Kon nog niet echt op zinnige ideeën komen.
 
Onderweg wel eens geprobeerd pannenkoeken te bakken, maar dat was geen succes vanwege de tijdsbesteding. Maar dat zal vergelijkbaar zijn met onderweg brood bakken.
Ik neem soms wel pannenkoeken mee die ik thuis heb gebakt. In de winter kan dat tot een week toe prima. De hoeveelheid water erin is beperkt, en het geeft veel voedingswaarde. Dus zwaar kan ik het niet noemen. Ter plekke bakken kost veel brandstof en gewicht van een koekenpan/spatel.

Mijn ingredienten (pannenkoeken / brood): 220 / 300 gram meel (varierend 2 soorten glutenvrij), ?ml / ±250ml water, snufje zout, scheut olie, 1 ei, 1/2 tl bakpoeder / twee tl gist en zaden/gebroken noten, vruchten, kruiden.

Drinkmaaltijden zijn ook handig voor onderweg. Maar dan is een schudbeker/fles wel aan te raden.
 
Bannock is redelijk goed te doen. Brood bakken op een benzine brander vergt pan in pan. De binnenpan op kiezelsteentjes zetten en geen deksel erop. Buitenpan wel een deksel. Benzien brander moet je wel laag kunnen instellen. Het kan en is te doen. Op houtvuur is het nog makkelijker omdat je kooltjes kan scoren uit het vuur. Maar daar ook pan in pan als het om UL spul gaat.
 
Onderweg wel eens geprobeerd pannenkoeken te bakken, maar dat was geen succes vanwege de tijdsbesteding. Maar dat zal vergelijkbaar zijn met onderweg brood bakken.
Ik neem soms wel pannenkoeken mee die ik thuis heb gebakt. In de winter kan dat tot een week toe prima. De hoeveelheid water erin is beperkt, en het geeft veel voedingswaarde. Dus zwaar kan ik het niet noemen. Ter plekke bakken kost veel brandstof en gewicht van een koekenpan/spatel.

Mijn ingredienten (pannenkoeken / brood): 220 / 300 gram meel (varierend 2 soorten glutenvrij), ?ml / ±250ml water, snufje zout, scheut olie, 1 ei, 1/2 tl bakpoeder / twee tl gist en zaden/gebroken noten, vruchten, kruiden.

Drinkmaaltijden zijn ook handig voor onderweg. Maar dan is een schudbeker/fles wel aan te raden.

Pannenkoeken is idd erg bewerkelijk qua tijd ja. Helemaal eens. Brood bakken kan je wel mooi in de avond doen. Maar ik vind het relatief zwaar eten om mee te sjouwen. Dus is meer voor de lol
 
Kwa energiedichtheid is meel redelijk vergelijkbaar met havermout (370 kcal/100gr). De meeste meelsoorten die ik hier heb zijn tussen de 300 en 350 kcal / 100 gram. Met een flinke uitschieter van 470 van chufameel. Maar dat is dan ook een noot. Dus op zich is het geen zwaar eten om mee te sjouwen ;)
 
Ik vind ontbijt al relatief zwaar om dezelfde reden, maar om dan ook nog regulier broodbakspullen mee te sjouwen dat do ik dus niet ;-)
 
Ik vind ontbijt al relatief zwaar om dezelfde reden, maar om dan ook nog regulier broodbakspullen mee te sjouwen dat do ik dus niet ;-)
Jouw reactie begrijp ik , maar die invalshoek was eigenlijk mijn reden van starten van dit topic. Een brander en een pan met deksel is dus genoeg voor je broodbakspullen. creativiteit weegt niets .
 
Wat neem je dan als ontbijt?

Als je een brander gebruikt om brood te bakken, vergeet de extra brandstof dan niet.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wat neem je dan als ontbijt?

Als je een brander gebruikt om brood te bakken, vergeet de extra brandstof dan niet.

Brinta of havermout met volle melkpoeder, gemalen noten, beetje suiker en gedroogd fruit. Is de zwaarste maaltijd van de dag in de rugzak. Ik zou wat anders kunnen verzinnen wat lichter is in de rugzak maar ik loop hier nu eenmaal erg goed op in de ochtend.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan