[BOEKRECENSIE] Chamlang, de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie (Myra de Rooy)

Discussie in 'Discussie: boeken/films' gestart door Rkoome, 24 jul 2017.

 1. Rkoome

  Rkoome Administrator Medewerker

  In mei 1988 ondernamen een groep van 6 Nederlandse vrouwen een klimexpeditie naar de 7290 meter hoge oosttop van de Chamlang. Een unicum in die tijd, want he was de eerste vrouwenexpeditie. Nu, jaren later, besloot Myra e Rooy, één van de deelneemsters van de expeditie, het verhaal van dit avontuur op te schrijven.

  Verleden en heden door elkaar
  Bij het schrijven van het boek wilde Myra duidelijk niet alleen haar eigen verhaal schrijven. Tijdens het schrijven maakt zij regelmatig gebruik van de aantekeningen van alle expeditieleden van die tijd en ook blijkt zij regelmatig met hen te spreken om duidelijkheid te krijgen over bepaalde zaken. Dat resulteert in een boek waarbij verleden en heden door elkaar lopen. Soms lees je over hoe het tijdens de trainingen en op de uiteindelijke expeditie aan toe ging. Dan ben je weer in het heden waarin Myra niet alleen haar eigen gedachten over die momenten deelt, maar ook die van haar tochtgenoten. Het mooie is dat hierdoor een compleet beeld ontstaat, inclusief een duidelijke reflectie op de beslissingen die destijds werden gemaakt.

  Veel foto’s
  Wat ik erg mooi vind aan het boek zijn de vele foto’s. Deze zijn steeds gegroepeerd en genummerd en voorzien van duidelijke titels. De nummers van de foto’s zijn terug te vinden in de kantlijn van het verhaal zelf, zodat je er zelf voor kunt kiezen om af en toe even terug of door te bladeren naar de foto’s als je over een bepaald moment aan het lezen bent. De foto’s geven een goed beeld van de klimexpeditie en zeker klimliefhebber zullen smullen van het feit dat op de foto’s niet alleen aandacht is voor de schitterende uitzichten, maar bijvoorbeeld ook voor het destijds gebruikte materiaal.

  Compleet boek
  Veel boeken die gaan over een bepaalde beklimming of klimexpeditie geven vaak enkel het verhaal van de hoofdpersoon weer. Een beschrijving van hoe de training en vervolgens de uiteindelijke beklimming eraan toe ging. Myra kiest er echter voor om ook de mening van haar tochtgenoten te vragen. Bovendien wordt het boek afgesloten met een reflectie op de reacties van destijds en over hoe de klimwereld in de loop der jaren is veranderd. Naast felicitaties en trots bleken de vrouwen ook ‘verwelkomd’ te worden met afgunst van mannelijke klimmers die in de vrouwenexpeditie een vreemde eend in de bijt zagen die hen wellicht sponsorinkomsten zouden kunnen schelen. Daarnaast haalt Myra aan hoe veel klimmers in de Himalaya lijken te denken dat geld het antwoord op alles is en dat de juiste ervaring en kunde niet nodig zijn. Over hoe sherpa’s worden gezien als ondergeschikt volk dat enkel het materiaal de berg op hoeft te sjouwen. Dat alles maakt dit voor een erg compleet boek. Leuk om te lezen, maar ook om nog eens doorheen te bladeren om de foto’s nog eens te bekijken. Een aanrader dus.

  ISBN: 978-94-6226-093-1
  Uitgeverij: DATO
  Meer informatie:
  http://www.myraderooy.nl/publicaties/boeken/chamlang
  http://lecturis.nl/product/chamlang/
   

  Bijgevoegde bestanden:

Deel Deze Pagina