Black Diamond Spot


Goedemorgen

Afgelopen donderdag heeft mijn man een Black Diamond Spot hoofdlamp gekocht. HIj vertelde aan de verkoper dat hij hem gaat gebruiken voor Kennedymarsen en een lange brandduur moet hebben. Volgens de verkoper zou dit op de felste stand 50 a 60 uur moeten zijn, en anders nog langer. De eerste uren ging het prima, maar na een uur of vier kreeg hij er geen licht meer uit.

Heeft iemand ervaring met deze lampen?

MIrjam
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Geen ervaring met de lamp, maar hier heb je een overzichtje van een hele reeks geteste hoofdlampen, voor wat het waard is. De BD Spot staat er ook tussen met een erg lage score voor batterijduur. Je ziet staan in de test dat de 'Measured High Mode Run-time' slechts 3,7uur is terwijl ze op de verpakking 50 uur claimen.

Wat leuk is om te zien, is dat je ook de lichtstraal kunt vergelijken met elkaar.
 
mooi

Melksnor:

Dank je wel voor je info! Meteen uitgeprint, dus eventueel handig als we op jacht gaan naar een andere lamp.

MIrjam
 
Vooral onthouden dat op de hoogste stand, elke hoofdlamp maar een matige batterijduur heeft (<10 uur) op de maximale reikwijdte. Natuurlijk, de lichtstraal op medium van de ene kan even fel zijn als die van een andere op hoge stand. Die 50 uur batterijduur op de verpakking van de Spot, kan kloppen, maar de reikwijdte van het lichtpatroon van de Spot op die stand daalt dan snel en dat vertelt men niet.
 
Laatst bewerkt:
Dergelijke tests zijn natuurlijk altijd met een korrel zout op te nemen want ze zijn nooit 100% wetenschappelijk uitgevoerd. Bij de link die ik heb geplaatst over de lichtstraalsterkte heb je ook een tabje van de batterijduur uitgezet t.o.v. de lichtsterkte, uitgevoerd wanneer het op de hoogste stand staat. Als je met dit tabje een beetje speelt, dan blijkt dat de batterijduur van de Spot minder slecht is dan wanneer je puur naar de cijfer(s) kijkt.
 
Laatst bewerkt:
Het grappige is eigenlijk zelf dat hoewel de HL7 slechter scoort dan de Spot qua batterijduur, de HL7 wel een hogere score krijgt voor batterijduur dan de Spot. :D
 
Het kan ook erg aan de gebruikte batterijen liggen.... ik gebruik op mijn hikes lithium batterijen. Erg duur qua aanschaf, maar gaan erg lang mee. Daarnaast zakken ze niet in bij koudere temperaturen, wat voor mij een 2e pluspunt is. Derde enorm klein puntje is dat ze iets lichter zijn als Alkaline batterijen. Maar dat is alleen bij grammen jagen interessant.

Verstuurd vanaf mijn H30-U10 met Tapatalk
 
batterijen

We hebben de batterijen gebruikt die meeverpakt waren in de blisterverpakking. Hoe lang deze lamp in de winkel lag, weet ik niet. Ik weet dat batterijen voor hoortoestellen snel ontladen; hoe het met deze batterijen zit, weet ik niet.

Iemand een idee voor een andere goede lamp?

Mirjam
 
Gewoon licht niet aandoen en een lamp nemen die ook rood kam schijnen. Met rood licht wordt het nachtzicht niet verpest en kan je dus prima in het donker blijven zien. Moet je wel niemand om je heen hebben die wit licht gebruikt....

Getypt met veegtelefoon
 
De spot kan ook rood licht doen (de mijne althans). En wat die 50 uur betreft... dat zou zomaar eens voor low mode kunnen gelden .... high mode 50 uur uit 3 AAA batterijen met ehm 120 lumen oid dat is niet mogelijk zonder wat natuurwetten stevig te verbuigen.

50 uur low mode.. dat klinkt redelijker, maar zelfs dat heb je voor een Kennedy-mars niet nodig toch (tenzij je er eentje gaat doen in de winter in Lapland op een bewolkte dag).

nevertheless.. als je je opgelicht voelt door de verkoper (of BD) gewoon terug sturen.

Zelf ben ik erg tevreden met de mijne, maar gebruik hem niet heel erg veel. Ik vind het alleen heel fijn dat hij er is ALS ik hem nodig heb al vind ik hem hardlopend over de hei in het aardedonker iets te veel schudden en zou ik het licht liever op navelhoogte hebben dan vanaf mijn hoofd.
 
inderdaad

De hoogste stand gebruikt mijn man ook nauwelijks, en er zijn ook momenten dat hij helemaal geen licht nodig heeft. Rood licht heeft deze lamp inderdaad ook. Mijn man heeft niet persee behoefte aan 50 uur licht, maar hij zou het toch wel een uur of 20 moeten kunenn doen, zodat je stroomverlies van de batterijen tijdens nachtelijke kou ook kunt incalculeren.

We zijn vanmorgen teruggegaan naar de bever en hebben er naar laten kijken. In eerste instantie dachten zowel de verkoper als wij dat de fout bij mijn man lag, omdat hij hem waarschijnlijk per ongeluk "Lock" had geszet. Na hem ontgrendeld te hebben werkte hij echter ook niet goed, waarop de verkoper vroeg: "Meneer, wat wilt u nu?" Mijn man wil het nog eens proberen met een lamp van hetzelfde merk en type en gaat er vanuit dat dit een maandagmorgenexemplaar was.

Dus over een paar weken een nieuwe kans!

Dank voor het meedenken.

MIrjam
 
Laatst bewerkt:
Die 50 uur op de hoogste stand kan wel kloppen, maar dat betekent niet 50 uur aan de maximale output (toen 130 lumen of nu 200 lumen). Voor de Spot is 200 lumen goed tot 80 meter, maar die houdt maar 4 uur of zo vol. Dan daalt het aantal lumen stilletjes tot dat die een dikke 10 uur nog tot 40 meter kan verlichten. Dan hetzelfde tot 20 meter en dat is misschien nog eens goed voor 10 uur. Vanaf dan tot de batterij leeg is, verlicht die weer nog minder en uiteindelijk uiteraard nog 0 meter. En zo kom je dus aan 50 uur.
Nu, dat is zo bij BD, Petzl, PT, ...
Belangrijker vind ik dat zo'n trapsgewijze daling van de curve wijst op de aanwezigheid van bepaalde elektronische circuits die interessant kunnen zijn gezien het soort gebruik (regulated of constant lighting genaamd). Hebben dat zeker al niet:
- bij BD: Cosmo, Gizmo, Ion, Wiz, Sprinter
- bij Petzl: E+ Lite, Tikkina, Tikka, Zipka

EDIT: de Spot zou op de laagste stand tot 200 uur kunnen gaan (volgens BD). Als er dan nog problemen zijn, probeer dan eens met een nieuw stel batterijen want die kunnen inderdaad ook de oorzaak zijn.
 
Laatst bewerkt:
batterijen

WB: Die batterijen heb ik later geprobeerd in de afstandsbediening van de tv en die deden het prima. Ook bij bever hebben ze deze doorgemeten met hetzelfde resultaat. Overigens heeft mijn man bij lange na geen reikwijdt van 80 meter nodig, ik denk zelfs dat hij dat niet fijn vind in de natuur. Een meter of 10 is genoeg. Een lamp die na 4 uur helemaal niet meer werkt is lastig, vooral als je s'nachts door een bos loopt of over een grasdijk, en dat gebeurt best vaak.

Mirjam
 
Mirjam,
dan lijkt het volgens mij inderdaad de lamp zelf.
Trouwens, ik weet niet welke standen de Spot juist allemaal heeft, maar ik vind dat de 'singlepowerLED' op de hoogste stand tot 10 meter ver zou moeten gaan (maar verzwakt dus dan wel constant) en dat de batterijen dan goed zouden zijn voor 17 uur.
Overigens gebruik ik meestal heroplaadbare NiMH-batterijen. Wel duurder in aanschaf, maar in gebruik op termijn goedkoper.
 
Ik heb de oude spot volgens mij, tegenwoordig zijn de spot en storm compleet anders vormgegeven als ik mij niet vergis. De mijne heeft nog de vormgeving zoals de reVolt. Ik vind hem lang meegaan, maar gebruik hem vrijwel nooit lange tijd op het felste. Daarvoor had ik een cosmo (ook oude vormgeving) en daarvoor idem dito. Alleen ligt die nou tussen de rotsen in Torres del Paine. Heb nog een uur staan vissen maar kon er niet meer bij helaas. :D
 
De tip voor oplaadbare batterijen:

Gebruik Eneloop batterijen. Dit zijn de beste oplaadbare batterijen die er zijn met een lage zelfontspanning en een lange levensduur.

Verkijk je niet op de relatief lage capaciteit t.o.v. de bekendere merken, de capaciteit is realistischer en door het (veel!) langer vasthouden van de spanning gaan ze in de praktijk veel langer mee.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan