Altijd al iets meer willen weten over vuur maken en er op koken?

Ik ben sinds 2 jaar vrijwilliger op Natuurkampeerterrein Zegenoord in de Veluwse Loenermark. Ik had al iets geschreven dat er een thema weekend op dit terrein georganiseerd zou worden rondom het maken van vuur en daarop koken. Dit is het weekend van 20 t/m 22 april.

Tijdens dit eerste themaweekend ‘stoken, koken, vaardig vuur’ zullen er vuurtjes voldoende zijn om lekker warm te blijven, wanneer je met een tentje te voet of op de fiets komt. Vooral de zaterdag wordt een dag met allerlei stookactiviteiten. Zo zal er een buitenkok aanwezig zijn die een demonstratie geeft, zal er geoefend kunnen worden met vuur maken, het voorbereiden van een houtvuur en onderhoud van bijlen, messen en Dutch ovens.

En als je zelf al lekker vaardig bent met dergelijke activiteiten ben je uiteraard ook van harte welkom. Wellicht kan je anderen dan ook wat leren. Je mag je eigen vuurschaal e.d. meenemen. Zorg wel voor adequate grasmat bescherming en goed eigen brandhout (geen spetterend waaibomenhout of nat hout), sprokkelen mag niet. Zo niet dan mag hij gewoon niet aangestoken worden ;-)

Het is handig om jezelf wel even bij dit natuurkampeerterrein aan te melden dat je dan dat weekend komt kamperen (zie ook groene boekje). Dan weet je in ieder geval zeker dat er plaats is!

Dit is niet echt een commerciële activiteit anders dan meer bekendheid geven aan het natuurkampeerterrein Zegenoord. Er zijn dan ook geen andere kosten dan de normale overnachtingstarieven. Dus hopelijk laat de webmaster dit staan ;-)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi Sander,

vraagje is er al meer bekent over een programma, moeten we nog wat voorbereiden/mee nemen? het lijkt erop dat we die kant op komen op zaterdag

tnx

Bas
 
  • Leuk
Waarderingen: lijn
Ha Base,

Het schema is nog niet helemaal bekend qua aanvangstijden. Maar de workshops zijn in ieder geval op zaterdag: koken met Dutch ovens (buitenkok), brandhout klein maken (van stam naar aanmaakhout), slijpen van messen en bijlen en vuurmaken met vuurslag en/of firesteel. bij veel drukte zullen wellicht sommige workshops op zondagochtend herhaald worden (behalve de buitenkok).

In de avonden (vrijdag en zaterdag) zal in de centrale vuurkuil vertelt worden over het maken van verschillende soorten vuren e.d.

Verder kan je gedurende het weekend lekker rondkijken hoe anderen het doen. Je kan en mag eigen spullen meenemen. Bijlen, messen, dutch ovens, veilige vuurschaal, vuurmaakspullen etc.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
  • Leuk
Waarderingen: lijn
hmm, soms lopen agenda's toch even anders. ik hoop dat het een gezllig en inspirerend evenement is geworden. volgende keer beter.

Bas
 
Allen, komend weekend is het weer zover op Zegenoord (moet ik weer ff kwijt als vrijwilliger op dat terrein).

Ook dit jaar weer een themaweekend met de naam ‘stoken, koken, hout en vuur’. Op het terrein worden dan tijdelijk vuurschalen toegestaan. Het weekend start uiteraard al op vrijdag, maar de thema activiteiten zijn er op zaterdag en zondag. Zo zal er een zaterdag een buitenkok aanwezig zijn waarmee je samen eetwaren die men rondom de koffie, thee en namiddag nuttigt op open vuur kan maken. Ik zal samen met vrienden van me op zaterdag een workshop houthakken (van boomstam tot lucifer) geven en zondag geven wij een workshop messen en bijlen slijpen (ik hobbel wat rond, geef wat tips e.d. want met die schouder van me kom ik toch niet ver). En zo zijn er veel meer activiteiten gepland. Zie vooral ook even hier op deze link: http://www.goedkamp.nl/zegenoord/themaweekenden.

Mocht je interesse hebben dan is het belangrijk om voor deelname aan workshops even een formulier in te vullen (zie link op http://www.goedkamp.nl/zegenoord/themaweekenden)

Indien je met een eigen vuurschaal komt is het wel van belang om voor adequate grasmat bescherming te zorgen (minstens een blusdeken onder de vuurschaal en onderzijde van de vuurhaard in de schaal moet minstens 30 cm van de grond af moet staan) en goed eigen brandhout (geen spetterend waaibomenhout of nat hout) meenemen. Sprokkelen mag niet. Zo niet dan mag je vuurschaal gewoon niet aangestoken worden Verder kan fase 2 nog roet in het eten gooien uiteraard.

Het is handig om jezelf wel even bij dit natuurkampeerterrein aan te melden dat je dan dat weekend komt kamperen. Dan weet je in ieder geval zeker dat er plaats is! http://goedkamp.nl/reserveren.php#verblijf

Dit is niet echt een commerciële activiteit anders dan meer bekendheid geven aan het natuurkampeerterrein Zegenoord. Buiten een bijdrage (10 euro) voor de materialen van de buitenkok als je daar aan mee wilt deelnemen, zijn er dan ook geen andere kosten dan de normale overnachtingstarieven.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan