Advies: welke backpack?

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Sari, 8 mrt 2019.

 1. Hoi allemaal! Ik ben een relevatief nieuwe outdoorfan. Qua hiking heb ik tot nu toe vooral huttentochten van max 2 nachten gedaan in Europa (Duitsland, Oostenrijk, Slovenië) met mijn super goedkope Quechua 35liter rugzak.
  Echter ga ik over een maand naar Chile om daar 2 weken in Patagonië te gaan wandelen (zin in!) Dat zal een combi zijn van slapen in hutten en tentje. Ik moet dus wat meer materiaal mee en ben daarom aan het kijken naar een grotere backpack (ik ben maar 1.62m dus liefst niet >50 liter).

  Ik twijfel nu enorm tussen de volgende 5 tassen, en hoop dat jullie mij advies kunnen geven:
  The North Face Terra 50
  Lowe Alpine Diran 45-55
  Jack Wolfskin Highland Trail XT 50
  Vaude Asymmetric 48+8
  Thule Versant 50

  Ik zou het heel fijn vinden als de tas een rits heeft naar het grote vak, dus niet alleen een toploader. Ook lijkt het me handig als de heupgordels een beetje padded zijn voor comfort, maar ik zie ook veel tassen in deze categorie die dit niet hebben dus misschien is dit niet zo belangrijk? Ik zie ook dat de backpacks best variëren in gewicht: hoe erg is het om bijv een tas van 2kg te hebben (zoals de Lowe Alpine Diran) versus eentje van maar 1,5kg (zoals de Vaude Asymmetric). Tot slot: hebben jullie nog tips voor tassen in deze volume categorie? Eentje waar je echt bij zweert of juist tassen die je niet goed bevallen zijn? Alle tips en advies zijn welkom!
   
 2. Voor het volume zou ik eerder uitgaan van wat erin moet dan van je lengte. Tent, slaapzak, matje, kleding, brander en eten moeten erin passen. Met 50 liter zou het kunnen, maar dat kan ik niet beoordelen.

  Marla
   
  fiederels vindt dit leuk.
 3. Het belangrijkste lijkt mij de combinatie totaalgewicht - draagcomfort. Omdat je al wat ervaring met het lopen met een rugzak hebt, weet je vermoedelijk ook wel bij welk gewicht je je nog prettig voelt. Iets meer totaalgewicht een een groter draagcomfort vanwege een andere rugzak, kan dan een keuze zijn die je wil maken. Patagonië klinkt niet als een gebied waar je vaak boodschappen kunt doen, dus je zult vermoedelijk aardig wat voedsel mee moeten nemen. En dan is een laag basisgewicht belangrijker dan wanneer je 's avonds neerploft op een camping met een kampwinkel waar je even een maaltje scoort.
   
 4. Nu weet ik dus niets over hoe een rugzak in de praktijk bevalt maar even naar aanleiding van wat door Siri gezegd wordt over de padding: ik heb me wat meer verdiept in fototassen indertijd en kwam tot de conclusie, voor mezelf, dat je aan de kwaliteit van de draagriem en de padding op je schouder bijvoorbeeld juist veel kan aflezen over hoe de tas me echt bevalt. Een tas kan nog zo veel mooie vakjes hebben, het draagcomfort bepaalt voor een heel groot deel het plezier dat je beleeft. Bij een rugzak, met meer gewicht erin dan een fototas denk ik dat het niet heel anders is en misschien nog veel belangrijker. De echt goede brengen het gewicht het beste op je rug over. Ieder mens is anders dus passen is het advies, met wat je mee denkt te gaan nemen.

  Ik heb bij de Bever een paar maanden geleden een mooie Fjällräven Långfärd 40L rugzak besteld. Ik ben er nog steeds erg blij mee, hij was behoorlijk afgeprijsd, en ik kreeg ook nog eens goed advies in de winkel bij het afhalen. Ik had hem dus niet eerst gepast :D Maar echt mooi! En tot nog toe heel tevreden bijvoorbeeld over de kwaliteit van dragen. Voor tochten met een tent plus slaapzak plus wandelstokken voor de tent, ik denk niet dat het me lukt om alles daar in te proppen, dus wat dat betreft had ik het misschien niet moeten doen, als ik daar echt aan toe kom moet ik een grotere mee... Weet dus zeker dat alles er in past!
   
 5. hyz

  hyz

  Heb je ze al (met het verwachte gewicht erin) gepast?
   
 6. Waarom specifiek deze vijf tassen: Ga eens op een doordeweekse dag ( maar ook niet vrijdags) naar zwerfkei en pas ALLE tassen van dit volume met het door jouw geplande gewicht er in. Dan pas kun je een goede keuze maken. Zo mis ik ondermeer Osprey, zij maken hele mooie rugzakken, maar er zijn er vast nog meer.

  Mirjam
   
 7. Beetje offtopic, gezien jouw reisplan, veronderstel ik dat je het O-circuit gaat lopen in Torres del Paines.
  Is een tent huren geen optie?
  Scheelt veel gewicht en je tent staat klaar bij asnkomst op de camping.
   
 8. Ik ga inderdaad het O-circuit doen, maar een tent huren (bij de refugios) is erg duur helaas. We nemen dus liever onze eigen lichtgewicht tent mee! Dank voor je suggestie :)
   
 9. Dank voor de reacties! Ik ben inderdaad nu ook van plan om naar De Wit Schijndel (ligt dichter bij mij in de buurt, en volgens mij even groot als Zwerfkei?) te gaan om daar wat tassen te proberen. Ben zelf geen fan van Osprey omdat ik de vorm heel onprettig vindt, maar dat is persoonlijk natuurlijk :)

  Ik hoopte met mijn post meer wat ervaringen te horen van mensen die de bovenstaande tassen gebruiken. Maar uiteindelijk moet ik ze inderdaad gewoon uitproberen natuurlijk!
   
 10. caersbart vindt dit leuk.
 11. In eindhoven is de kampeermarkt, heeft veel keus.
  Pas een rugzak met gewicht erin. Zoek degene die lekker zit, het gewicht is van minder belang dan het draagcomfort.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   

Deel Deze Pagina