4 seizoens, stormproof, 4 personen tent


Hello,

Ben opzoek naar een tent waarin ik hout kan stoken en waarin ik in kan koken. Het moet 4 seizoens zijn, het moet tegen hele harde windstoten kunnen, het moet erg ruim zijn en ik moet er het hele jaar door in kunnen slapen. Mijn budget is; 2.000euro. Het mag eventueel ook iets duurder zijn en goedkoper mag ook. Zat zelf te denken aan de de Tundra eenstok-lavvo van de Dutch Lavvo Center, maar ik weet niet of je daarmee ook een storm overleefd. Lees hier en daar weleens dat tipi achtige tenten de neiging hebben om af te breken als er heel veel wind tegen aan komt. Geen zin dat die paal afbreekt en ik middenin de nacht ergens in het buitenland alleen zit...Wat ook belangrijk is, is dat ik in de tent kan staan. Ik ben 2meter lang, dus het moet een lange tent zijn. En nog een belangrijk punt: het mag niet meer dan 20kg wegen. Ideaal zou zijn een gewicht van 15kg. Verder moet de tent makkelijk te onderhouden zijn, wil ik niet wakker worden in een vochtige tent met overal condens, ik wil geen last hebben van muggen, hij moet stevige regenbuien kunnen overleven en hij moet makkelijk opgezet kunnen worden door één persoon.

Veel eisen. Ik weet het, maar in de toekomst kan het zo maar zijn dat ik in het buitenland een jaar lang in mijn tent ga wonen. Het moet dus echt een hele goede tent zijn. Wie kan mij helpen?

Samenvattend: 4 seizoenen, stormproof, makkelijk opzetbaar door 1 persoon, niet meer dan 20kg wegend, je moet in de tent kunnen stoken en koken, moet niet duurder zijn dan 2.000euro, schimmelproof, vrij van condens, veel ruimte, insectenvrij, het hele jaar bruikbaar...
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Helsport Valhall met kachel, binnententen en grondzeil voldoet denk ik aan al je wensen. Althans, ik gebruik 'm als familietent voor 5 personen en 2 grote honden, en ben er zeer tevreden over. Destijds bij Bever gekocht met wat korting omdat ik een complete setup kocht. Maar er zijn ook andere aanbieders...
 

Bijlagen

  • Valhall.jpg
    Valhall.jpg
    999,2 KB · Weergaven: 256
  • Kachel.jpg
    Kachel.jpg
    824,7 KB · Weergaven: 242
Laatst bewerkt:
Das een goeie Roald. Je kan daar in stoken, en dat is een voordeel. Kan alleen niet overal in staan. En ik lees hier en daar dat een tunneltent niet erg stormproof is. Klopt dat?
 
Das een goeie Roald. Je kan daar in stoken, en dat is een voordeel. Kan alleen niet overal in staan. En ik lees hier en daar dat een tunneltent niet erg stormproof is. Klopt dat?
Overal in staan lukt niet, maar ik kan met mijn 1,80 goed staan in het middendeel tussen de binnententen. Met 2,00 meter moet het volgens mij ook net lukken... Ik wil het graag opmeten maar ik denk dat het nog even duurt voordat ik 'm uit de opslag haal. Je kan eventueel Helsport een bericht sturen of ze iets meer kunnen zeggen over de stahoogte en de stabiliteit bij storm. Ik heb geen ervaring met zeer zware winden, maar in alle andere gevallen staat hij als een huis met de extra scheerlijnen. Je moet alleen rekening houden met het opzetten dat er geen water naar binnen kan stromen (leermomentje), maar dat kan je ook op andere manieren oplossen. Ik heb overigens later nog twee lange MSR tentstokken gekocht om één van de openingen als een luifel open te kunnen houden omdat het anders naar binnen kan regenen wanneer je in en uit de tent gaat.
 
Ik heb de Helsport Varanger, met kachel. Prima tent. Met de binnentent is het echt een comfortabele tent. En met je 2.0 meter kan je zeker staan.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Lucas,

Hoogte, stormvast, budget etc. Dat lukt allemaal wel. Een Helsport Finmark http://www.helsport.no/finnmark voldoet aan al je eisen, op 1 na denk ik. Als je er een jaar in gaat wonen.

Ik heb eens een onderzoeker gesproken die in Afrika werkte, en inderdaad jaren in een tent leefde. Hij kocht steevast dezelfde tent voor dat doel, ook een Helsport. Maar ook vaker dan 1 x per jaar. Simpelweg omdat de UV straling het doek / de coating kraakte. Na ruim een half jaar volgens hem. Dat was 15 jaar terug. Misschien dat de coatings beter zijn geworden ondertussen?
Als dat heel belangrijk is moet je dus op zoek naar UV-bestendiger (en veel zwaarder) materiaal.

groet,Joop
 
Interessante reacties! Veel Helsport tenten raden jullie aan. Vraag mij af of de Tentipi's van Moosecamp misschien ook heel goed zijn. Ik lees ook dat er niet zoiets bestaat als de Beste tent. Ik zal eens kijken naar een stevige tent met een uv-bestendig materiaal...

Roald: bespaar je de moeite. Toch bedankt! Voordat ik een tent koop ga ik hem eerst uittesten in de winkel. En daar kan ik kijken of ik erin kan staan.
 
Daar zal doorheen de tijd niet zoveel verbetering zijn mbt UV schade. Hoe donkerder de kleur hoe beter. Geregeld behandelen met verdunde siliconen zal ook helpen om de afbraak te vertragen. Nog beter is om een ander doek (katoen?) over de tent te gooien wanneer hij in volle zon staat. Veel zal eraan liggen in welk land de tent staat opgesteld (mbt uren zonlicht/hoogte.../stormgevoelgheid....) zie ook volgende (en de berichten daarboven https://backpackinglight.com/forums/topic/58954/page/4/#post-1842417
Wat moet ik verstaan onder storm? Tenten waarin je kan rechtstaan hebben een flink oppervlak .
Mij lijkt dat je best een klein tentje achter de hand houdt zodat je de andere tent neer kan halen wanneer het buiten echt uit de hand loopt.
 
Is een zonneschermdoek misschien ook een idee? Of iets wat tegen uv-straling kan? Gebruiken ze in de ruimtevaart niet van die vuilniszak achtige materiaal om zichzelf te beschermen tegen uv-straling?
 
Bij het overzicht mis ik de tipi-tenten van de Outback-serie van Robens. Ze zijn veelal in polyester of polycotton uitgevoerd, dus duurzaam. Verkrijgbaar bij Bushcraftshop uit Middelburg of Kampeermarkt uit Eindhoven. Er zijn ook een paar kleinere en lichtere modellen in polyester.

Boelo
 
Euh aangezien de Bison Tundra je al interessant bleek even het volgende:

Ik heb een Bison Tundra 8. Ik heb al een aantal storm en harde wind sitiuaties meegemaakt (ook met groepen met vele andere soorten tipi's). Mijn ervaring is dat de Bison Tundra het dan in ieder geval beter doet dan Helsport en Tentipi's met die alu middenpalen. Die alu middenpalen zijn namelijk de achilleshiel. De bison Tundra heeft standaard een dikke stalen stok en is dus steviger (maar er zijn meer merken die met een stalen middenstok werken). Na zo'n vijf a zes jaar is de mijne nu wel behoorlijk krom aan het worden (maar nimmer geknakt).

Bovendien kan je ook desgewenst de bijgeleverde middenstok vervangen voor een dunne diameter steigerpijp (die van 33,7 mm diameter passen nog wel en hebben een wanddikte van 3,25mm). Mijn paal ga ik daarmee vervangen (nieuwe paal moet in Noorwegen bestellen en kost een vermogen om hier naar toe te krijgen) Hoewel ik waarschijnlijk bij Obelink ook zo'n zelfde paal als bij de Tundra los kan krijgen....

Van een merk weet ik heel zeker dat die nimmer een gebroken middenpaal kan krijgen. Dat is de ProTipi met een schoorstok die tevens als schoorsteen dient voor een kachel. Met jouw budget en voor wat je wil moet je zeker even met Jan van protipi gaan praten!

En als je naar Helsport Varangers kijkt dan kan je ook naar de Frisport Extreme Lavvu kijken.

Over kamperen in de winter. Een kunststof tipi is wel veel warmer te maken en blijft ook wat langer warm dan een katoenen/polyster tipi doordat je daar vaak een binnentent in kan toepassen. In de Bison Tundra of soortgelijke tipi's zal je dus zelf een dubbele wand moeten maken. Die kan je niet zomaar erbij kopen.

Robens heeft ook billige polyseter/katoenen tipi's maar die middenpalen vind ik weer wat minder. Daar moet je dan even weer iets anders voor verzinnen.

Er is wat dat betreft geen alles in 1 oplossing behalve de protipi maar die is weer zwaarder dan wat je eigenlijk wil. Oh ships die heeft weer geen binnententen. daar moet je ok zelf een liner voor maken. Hij heeft wel de mogelijkheid om een extra buitentent om de buitentent te installeren wat een zelfde effect heeft maar het gewicht verdubbeld.......
 
Interessant Babelfish. Wat jammer dat er geen oplossing voor alles is. Want ik ben niet handig en zie mijzelf geen dubbele wand of een liner te maken...Is dat moeilijk?

edit: en swinters kamperen in de tundra 8, kan toch makkelijk met een houtkachel en een warme slaapzak?
 
Ja winterkamperen in een Tundra met een goede kachel en goede slaapspullen gaat prima hoor.

De aanpassingen zijn alleen nodig om nog meer comfort te creëren.

Half hoge liner is fijn om de rug wat warmer te houden zeg maar. Dat is nog wel zelf te maken (ik heb een patroon voor de Tundra 8 en wellicht gelijksoortige obelink tipi).

Echt waterdicht grondzeil (bisonyl of EPDM) maakt het mogelijk om dierenvellen of wollendekens op de grond te leggen. Dergelijke grondzeilen zal je bij de Tundra ook zelf moeten maken. En bij veel andere merken idemdito. (Vaak doek met een beperktere waterkolom).

Complete binnentent cq. Hoge liner verhoogt de warmte retentie enorm. Misschien dat ik dat nog wel eens met de Tundra ga proberen. Maar het kan ook zijn dat we naar volledig kunststof gaan (lager gewicht en nog makkelijker comfortabel te maken voor winter). De Tundra uiteraard houden voor de zomers ;-)

Een kunststof buitentent met binnentent en houtkachel kan je opstoken tot sauna. Enorme warmte retentie....



Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Punt bij kunststof tipi’s is zeker de hitte. Ik heb 3 maanden in een tent geslapen, waaronder in een tipi (Moskoselkåtan, tegenwoordig Tentipi). Dat was in april t/m juni. In juni was het soms echt bloedheet. Laat staan in juli/augustus...

Bij een serie nachtdiensten kwam ik dan weer moe op het werk, want overdag bijna niet kunnen slapen. Bij diensten overdag duurt het ook lang voordat de temperatuur ‘s avonds weer wat draaglijk is.
 
Uiteraard is er niet één tent die aan al jouw eisen voldoet. Daarom hebben veel kampeerders er ook meerdere :D

In mijn tipi zet ik de deur en hoedje open, dan koelt het 's avonds snel weer af. Voordeel van geen isolatie is dat het even snel afkoelt als opwarmt.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan