Donsjas naar Onlinestomerij!


Omdat donsjasje voor ons buitensporters een bijna standaardattribuut zijn, wil ik deze goede ervaring delen.

Ik heb zojuist mijn PHD donsjasje terug van de Onlinestomerij in Haarlem. Geen buitensportzaak in de traditionele betekenis, maar toch de moeite om hier te vermelden.

Superservice van deze stomerij en een mooi resultaat. Voor mij een uitkomst.
De Onlinestomerij hoort bij Stomerij Sassen in Haarlem en afficheert zichzelf als specialist voor donsjassen. Ik vond deze service online toen ik iets zocht voor mijn donsjasje, omdat ik niet zomaar elke stomerij op de hoek vertrouwde voor mijn donsjasje.

Ik vind het een geweldige oplossing en ben erg tevreden over het resultaat. Het enige puntje (en geen fout) was dat hun bevestigingsmail maar niet wilde aankomen. Maar dat was met een telefoontje verholpen.

Hier dus:
http://www.online-stomerij.nl

Marla
 

Bijlagen

  • 20170502_083147_resized.jpg
    20170502_083147_resized.jpg
    411,4 KB · Weergaven: 284
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Is interessant. Is natuurlijk wel iets duurder ivm verzendkosten, maar je bent je slaapzak / jas tenminste niet een maand kwijt zoals bij de bever.
 
Ik heb niet eens prijzen vergeleken, omdat ik persoonlijk vooral voor gemak en kwaliteit ging.

Trouwens, als je niet naast Bever woont ben je ook 'verzendkosten' kwijt, namelijk vervoerskosten van jezelf.

Marla
 
Wordt het alleen gestoomd, dus niet gewassen? Wordt het dan wel schoon, want het vuil wordt niet weggespoeld?

De donsjas was ik zelf. Drogen plat op een wasrek en elke dag een keer opschudden. Is in een week tijd weer helemaal fris en fluffie.

Ervaring met een (lokale) stomerij/wasserette van m'n donzen slaapzak was een mindere. De zak was verre van droog, dus moest die ook zelf drogen/opschudden. Dat lukt met zo'n grote zak een stuk minder dan een jas.
 
Ik vermoed dat bij stomen alleen de buitenkant wordt gereinigd.
Ik was ze altijd zelf. Daarna in de droger met een tennisbal in een nylon zakje erbij om de boel weer lekker op te schudden.
Ben benieuwd naar jouw keuze om te stomen.
 
Ik heb de vraag dus nog per mail gesteld.

Marla

Dit is antwoord van de stomerij:
"Donzen slaapzakken reinigen we met de lanadol wasmethode: dus reinigen in water met speciale donszeep in een aparte machine om de donsveertjes te beschermen. Vervolgens worden de slaapzakken in een speciale droger op milde wijze gedroogd.

Chemisch reinigen (oftewel stomen) is een zeer ontvettende reinigingsmethode. Goed voor vet, olie, smeervlekken e.d! Echter wanneer donzen slaapzakken gestoomd / chemisch gereinigd worden zouden de donsveertjes teveel kunnen ontvetten en daardoor hun natuurlijke warmte verliezen. Met de lanadol wasmethode worden de slaapzakken weer mooi schoon en vol en geeft het geen verlies van warmte
."

Ben benieuwd naar jouw keuze om te stomen.

Ik heb geen wasdroger en geen tennisballen.

Marla
 
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het verschil niet weet tussen reinigen, stomen of wassen van dons.
Naar mijn idee wordt alles wat ik naar de stomerij breng schoon.
Maar getriggerd door jouw post heb ik nu de FAQ gelezen, maar daar word ik ook niet veel wijzer van: http://www.dekbeddenstomen.nl/veelgestelde-vragen#reinigen_stomen

Ik heb de vraag dus nog per mail gesteld.

Marla
Verbaast me niet dat dit onduidelijk is, omdat de informatie op de website op z'n zachtst gezegd verwarrend is, in mijn ogen aangezien ik zelf in een chemische wasserij gewerkt heb.
In de volksmond e.d. wordt een chemische wasserij vaak een stomerij genoemd, omdat daar met behulp van stoom vlekken werden verwijderd. Ook werd stoom gebruikt om wasgoed te strijken danwel persen maar aboluut niet om te wassen.

Wassen doe je in een vloeistof, dwz. water met wasmiddel of een andere vloeistof (PER) met soms wat water erbij omdat PER voor bepaalde verontreiniging wat tekortschiet.
Uitgebreide info kun je vinden op:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stomerij

Bij mijn weten wordt in een chemische wasserij dons gewoon in water gewassen met een speciaal wasprogramma en wasmiddel en niet met stoom of PER
Of ze dat goed doen kun je helaas alleen uit ervaring ondervinden...

Als je wastrommel groot genoeg is, kun je het zelf ook doen, maar dat vraagt wat deskundigheid.
 
Veel succes voor eenieder die zelf wil wassen.
Ik heb een mogelijkheid aangedragen voor al degenen die dat (net als ik) niet willen doen. Meer niet.

Marla
Zelf wassen is inderdaad niet zo simpel, hoewel je er niet per se een wasdroger voor nodig hebt.

De mogelijkheid die jij aangaf, is zeker goed om te weten omdat jij er blijkbaar goede ervaring mee hebt.
Dat hun info op de website en in de e-mail in mijn ogen verwarrend is, geeft alleen aan dat ze blijkbaar beter zijn in reinigen dan in goede informatie geven?
Aan de andere kant klinkt 'stomen' mogelijk beter dan chemisch reinigen, dus mogelijk dat het ook een PR-kwestie is. Zelfs op Wikipedia wordt je doorverwezen naar Stomerij als je chemisch reinigen ingeeft...
 
Nou Marla, je bent niet de enige. Tennisballen zijn nog wel te regelen, maar dan nog: kwetsbare dingen breng ik gewoon naar de stomerij. Als ik een donsjasje zou hebben, dan zou die ook naar de stomerij zijn gegaan. Mijn slaapzak bracht ik altijd naar de Bever.

Mirjam
 
Trouwens, als je niet naast Bever woont ben je ook 'verzendkosten' kwijt, namelijk vervoerskosten van jezelf.

Hey.....iemand die het begrijpt :D. Ik heb regelmatig discussie waarom ik iets niet "effe" in de winkel ophaal. Maar zelfs voor mij binnen de regio Rotterdam kost "effe" naar Bever op-en-neer me iets meer dan 5 euro aan de metro.... En dan heb ik het nog niet over de tijd die het kost. En tijd, cliché, is ook geld.

Dennis
 
Daar staat: Met chemisch reinigen (of stomen in de volksmond) wordt de wol gereinigd in een chemisch reinigingsmiddel dat absoluut veilig is voor de wol.

Ik dacht altijd dat chemisch reinigen dus iets anders is dan stomen. Maar het wordt dus vaak door elkaar gehaald.
Nee, een Chemische wasserij wordt vaak een Stomerij genoemd, waarbij men dan het idee kan krijgen dat kleding gewassen wordt door stomen. Dat is echter niet het geval, hoewel er soms bij het reinigen van bepaalde vlekken ook wel met stoom gewerkt wordt. (Priegelig karweitje dat door specialisten gedaan wordt -- als het goed is...)

Stomen is dus niet hetzelfde als chemisch reinigen, want met chemisch reinigen wordt namelijk bedoeld het wassen in een speciale vloeistof zoals het chemisch reinigingsmiddel PER, zie ook:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stomerij
 
Dons wassen is niet moeilijk, maar kost wel wat moeite om tot een goed resultaat te komen. Bij een wasserij hebben ze een grote machine en die heeft een grote was trommel. Dat is een verschil en vergeet niet dat je wasmaschine vol zit met residu van resten was middelen.

Ik zie wel vaker dat erbij een slaapzak een was-zak wordt geleverd. Ik denk dat dat ook een goede optie is omdat het wassen dan een stuk eenvoudiger wordt, denk ik.

Zelf m'n slaapzak eens gewassen met ruim 900 g dons in een groot bad. Daar kan je wel wat tijd voor uit trekken om die te soppen in het water en om nog maar te zwijgen van het spoelen en het water er weer uit te krijgen. En vervolgens dan 10 dagen neerleggen en elk uur een opschudden en draaien.Dat kan een stomerij beter.
Ik vraag me wel af of het waterafstotende bewerkte dons hetzelfde blijft na het wassen, ook met het beste wasmiddel.
de bergvrienden zeggen: https://www.bergfreunde.de/basislager/daunenprodukte-richtig-waschen-und-trocknen/
 
[...] vergeet niet dat je wasmaschine vol zit met residu van resten was middelen. [...]
Dat hangt er vanaf hoe en waarmee je wast: poeder of vloeibaar wasmiddel en of je wasverzachter gebruikt. Als je twijfelt kun je natuurlijk een korte 90 graden was doen met een lege trommel en wat bleekwasmiddel of azijn.

[...]
Ik vraag me wel af of het waterafstotende bewerkte dons hetzelfde blijft na het wassen, ook met het beste wasmiddel.
[...]
De waterafstotenheid wordt natuurlijk (wat) minder. Zo min mogelijk wassen is dus het devies bij dons, dat scheelt ook slijtage. Aan de andere kant is te weinig wassen ook niet goed, aangezien de functionaliteit van dons enorm kan verbeteren door een goede wasbeurt.
 
je wasmaschine vol zit met residu van resten was middelen.

Je hoort dit wel vaker, maar ik vraag me af of dit wel klopt. Als je niet teveel wasmiddel gebruikt en een normaal werkende machine hebt, zal het gewoon wegspoelen lijkt me.
 
Nou ja, het is residu van resten....dus veel kan het niet zijn [emoji16]
Bij mij blijft in het laatje waar het waspoeder in gaat wel wat achter wat ik altijd schoonmaak als ik bv gore tex jassen ga wassen. Maar in de machine zelf? Ik kan me niet voorstellen dat daar iets achterblijft dat niet is opgelost en weggespoeld....

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Je ziet het niet, omdat het in het binnenwerk zit. Vooral als je vloeibaar wasmiddel gebruikt en veel op lage temperaturen wast. Google maar eens op "vetluis". Op te lossen door af en toe eens een kookwasprogramma (of in ieder geval boven de 60 graden) te draaien. Eventueel daaraan een kopje soda of bijvoorbeeld een vaatwasmachineblokje toe te voegen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan