foto
Cursus/Workshop
Trail, trek- en hikers
Bergwandel en meer
Kaart & Kompas
GPS (GNSS)
Groep- en Privécursus
Groepstocht GPS/K&K
www.padvinden.nl

OziExplorer

Zoals gezegd gebruik ik voor het uitzetten van routes met mijn GPS het softwarepakket OziExplorer. Dit programma wordt gemaakt door de AustraliŰr Des Newman. Hij is begonnen met het maken van dit programma voor zijn hobby, namelijk het rijden door de Australische wildernis met zijn terreinwagen. Omdat bleek dat meer mensen interesse hadden in zijn programma heeft hij het als sharewarepakket op de markt gebracht. Inmiddels zijn er vele geregistreerde gebruikers van het pakket (waaronder ikzelf). Het programma is bijzonder gebruikersvriendelijk en wordt bijna maandelijks vernieuwd/verbeterd.

Standaard heeft het programma de volgende mogelijkheden:

 • scannen en kalibreren van je eigen kaarten
 • directe ondersteuning voor het downloaden van waypoints en events voor de meest gangbare GPS-ontvangers
 • simulatiescherm voor het geven van het beeld dat zichtbaar zal zijn na het uploaden van de waypoints en de events
 • het markeren van speciale plaatsen op de kaart en deze vervolgens voorzien van commentaar en foto's
 • het downloaden van tracks vanaf de ontvanger
 • het aanmaken van eigen tracks en deze vervolgens uploaden naar de ontvanger
 • het printen van kaarten en waypointlijsten
 • en vele andere extra mogelijkheden.

Daarnaast kan je als geregistreerde gebruiker ook nog gebruik maken van verschillende datums, het UTM-co÷rdinatenstelsel, meer punten om de kaart te kalibreren, samenvoegen van waypoints en events en enkele andere extra mogelijkheden.

Voor het kunnen gebruiken van OziExplorer heb je de volgende zaken nodig:

 • een PC met Windows 95/98/ME/XP/NT4 of 2000
 • een GPS-ontvanger (voor uploaden/downloaden is een verbindingskabel noodzakelijk)
 • kaarten van de te gebruiken omgeving
 • een scanner die je kaarten kan inscannen op BMP of TIFF formaat (TIFF alleen voor geregistreerde gebruikers)
 • een beetje kennis van de Engelse taal, hoewel er tegenwoordig ook een Nederlands-talige versie te downloaden is.

Registratie van het programma kost je $85, maar dat is het dubbel en dwars waard. Je kunt je op het onderstaande adres registeren: http://www.shareit.com/programs/100553.htm

Je kunt de shareware-versie van het programma downloaden op: http://www.oziexplorer.com/. Dat is overigens ook de beste stek om te kijken voor updates, extra informatie en uitleg over het programma.

OziMCOziMC
Des Newman heeft inmiddels meerdere add-ons voor OziExplorer ontwikkeld, een daarvan is OziMC. Met dit programma kun je zelf je kaarten verbeteren en vervolgens de verbeterde versie naar je GPS-ontvanger uploaden als deze dat toestaat. Deze add-on kost je wel wat extra geld (op het moment van schrijven 15 USD), maar dat is het zeker waard als je regelmatig naar dezelfde gebieden gaat.

Oziexplorer 3DOziExplorer 3D
Een andere (erg leuke) add-on is de 3D versie van OziExplorer. Middels dit programma kun je van kaarten die zijn gekalibreerd een soort relief-kaart maken. Op die manier krijg je dus een veel beter idee van hoe een gebied er uit ziet of hoe je hike is verlopen voor wat betreft hoogte-verschillen. Net als voor OziMc dien je voor OziExplorer 3D een extra bedrag te betalen (op het moment van schrijven 25 USD).

Oziexplorer CEOziExplorer CE
Voor de mensen die graag OziExplorer willen gebruiken op hun PDA (draaiend op CE) is er nu ook een CE-versie van OziExplorer. Het is niet direct een route-planningsprogramma, maar puur bedoeld als moving-map programma. Op het moment van schrijven kostte OziExplorer CE 25 USD.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]