foto
Cursus/Workshop
Trail, trek- en hikers
Bergwandel en meer
Kaart & Kompas
GPS (GNSS)
Groep- en Privécursus
Groepstocht GPS/K&K
www.padvinden.nl

Eigen ervaringen

Mijn eerste GPS-ontvanger was een Eagle Explorer. Deze is eigenlijk hetzelfde als de GlobalNav 12. Het is een goedkope en zeer volledige ontvanger, waarmee ik veel geleerd heb van het gebruik van GPS in de buitensport.

Nu heb ik een Lowrance GlobalMap 100 tot mijn beschikking welke in een duurder segment zit, maar daarmee ook meteen veel meer mogelijkheden biedt. Naast het feit dat deze ontvanger van alles meer (waypoints, events, trackpoints, routes, geluid) heeft, zitten er ook veel meer functies op. Zo heeft de GlobalMap 100 een ingebouwde wereldkaart zodat je ook op de GPS kunt zien waar je je bent ten opzichte van de omgeving. Verder kun je zelf kaarten opladen voor meer detail en zit er dan ook standaard een volledige PC-kit bij. En kun je ook zien wanneer de zon en de maan opkomen en ondergaan. Naast deze zijn er nog veel meer functies en mogelijkheden. Je kunt meer gedetailleerde informatie vinden over de GlobalMap 100 in de GPS Koopgids of op de site van Lowrance zelf.

Ik heb de ontvanger inmiddels gebruikt in de Belgische Ardennen, Luxemburg, Noord Frankrijk, Duite Eifel en in Noord Spanje (Barcelona en omgeving). En telkens weer blijft de ontvanger me verbazen. De nauwkeurigheid en het gebruiksgemak zijn nog steeds zaken die voor mij duidelijk maken dat deze ontvanger zijn geld absoluut waard is. Zeker nadat ik een vergelijking heb gezien met de Garmin GPS III+, welke als vergelijkbare ontvanger in mogelijkheden en prijsklasse kan worden beschouwd.

Ik gebruik bij het plannen van mijn routes altijd goede kaarten en het programma OziExplorer van Des Newman. Dit programma kan worden uitgebreid met OziMC, een programma om zelf kaarten te maken. Op die manier kun je een zeer gedetailleerde kaart maken van het gebied waar je naartoe gaat. Zo heb je weinig tot geen kans om te verdwalen en kun je makkelijker herkenningspunten als berghutten, riviertjes of huizen in je kaart opnemen.

De eerste keer dat ik de GlobalMap 100 gebruikte was in de Belgische Ardennen. Ik liep er een route die ik al eens eerder had gelopen. Toen was het nog met mijn Eagle Explorer. Ik had thuis de waypoints en de route in de ontvanger gezet en kon dus makkelijk de weg vinden. Tijdens de tocht heb ik de GPS eerst continu aan gehad, dit met de Powersave-mode. Dit is een modus waarin de GPS minder energie verbruikt, simpelweg omdat er minder vaak wordt gecheckt of je nog op de route loopt. Juist omdat het eerste stuk van de route door open gebied trok, was het goed te doen om met Powersave aan te lopen.

De ontvanger heeft bijna geen enkele keer tijdens dit eerste stuk het contact met de satellieten onderbroken. Slechts een enkele keer klonk er het piepje van 'position lost', maar deze werd stug gevolgd door de dubbele piep van 'position acquired'.

Tijdens het tweede stuk van de route werd er meer gelopen door de bossen en soms ook tussen rotsvaleien, waardoor het zicht naar de hemel soms bijna volledig werd onttrokken. Het werd als snel duidelijk dat in een dergelijk gebied de optie Powersave moet worden uitgezet (dit staat dan ook in de handleiding). Ik besloot toen dan ook om de GPS alleen nog maar aan te zetten als ik het nodig vond. Hierbij was het goed te zien dat er een krachtige ontvanger in de GlobalMap 100 zit ingebouwd. Telkens als de ontvanger aan werd gezet, duurde het niet langer dan 5 (vijf!) seconden voordat er weer een fix was en het dubbele piepje van 'position acquired' klonk.

Na afloop van die eerste keer heb ik ontvanger aangesloten aan mijn PC om op de ingescande kaart te kijken waar ik allemaal precies was geweest, zodat ik eventueel nog wat extra waypoint kon opslaan op de computer. Ook dit ging vrij makkelijk, hoewel mijn voorkeur hierbij nog steeds uitgaat naar OziExplorer. Het bijgeleverde programma van Lowrance zelf kan namelijk wel overweg met waypoints en routes, maar projecteert dit vervolgens niet op een kaart keuze.

Inmiddels ken ik mijn GlobalMap 100 door en door. Ik heb er kaarten in ingeladen vanaf de bijgeleverde CD-ROM en zelf kaarten gemaakt met behulp van OziMC. En hoe langer ik er over nadenk, des te vreemder vind ik het dat er nog niet of nauwelijks buitensportzaken zijn die Lowrance in hun assortiment van GPS-ontvangers hebben opgenomen. De ontvanger is naar mijn idee ideaal voor hikers en bikers en door zijn waterdichtheid zeker ook geschikt voor kanoërs.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]