GPS ontvangers
Cursus/Workshop
Trail, trek- en hikers
Bergwandel en meer
Kaart & Kompas
GPS (GNSS)
Groep- en Privécursus
Groepstocht GPS/K&K
www.padvinden.nl

GPS-enquete 2003

Bijna elk jaar wordt er op Hiking-site.nl een GPS-enquête gehouden om te zien hoe consumenten tegen (hun) GPS aankijken en waar ze GPS zoal voor gebruiken.

De conclusies van 2003
De conclusies die kunnen worden getrokken uit de enquête van 2003 zijn niet bijzonder verschillend van de conclusies van 2002. Toch zijn de conclusies bijzonder interessant omdat ze duidelijk weergeven dat het gebruik van GPS gestaag toeneemt:

1. Garmin marktleider, aandeel Magellan groeit
Garmin is nog steeds marktleider op handheld GPS-gebied. Magellan lijkt echter terrein te winnen, hoewel dit duidelijk niet ten koste van Garmin gebeurt, maar juist van de minder bekende merken. Van de 10 meest gebruikte ontvangers zijn komen er 6 uit de eTrex-serie. Net als afgelopen jaar is dit dus duidelijk nog steeds de favoriete serie van GPS-gebruikers.
2. Internet belangrijkste informatieverschaffer, verkoper steeds minder belangrijk
De verkoper lijkt steeds meer terrein te verliezen als informatiebron voor GPS-gebruikers. Het gebruik van Internet neemt steeds verder toe, met als gevolg dat steeds meer mensen het Internet gebruiken als voornaamste informatiebron. De productbrochures blijven na Internet een zeer belangrijke plaats innemen.
3. Meerdere gebruikersdoeleinden
Steeds meer mensen zien dat ze hun GPS voor meerdere doeleinden kunnen gebruiken. Hiken, autorijden en fietsen blijven de meest gebruikte toepassingen, terwijl ook motorrijden met een GPS in opkomst is. De sport geocaching wint duidelijk terrein in Nederland.
4. Service steeds minder belangrijk
Geboden service wordt door steeds meer (toekomstige) gebruikers gewoon voor lief genomen. De capaciteit van de ontvanger zelf is nog steeds het belangrijkste criteriumbij aankoop, terwijl ook het merk op het cruciale moment doorslaggevend lijkt te zijn (merk scoort bij mensen die de GPS eenmaal gekocht hebben veel hoger dan bij mensen die aankoop overwegen). De prijs van de ontvanger wordt evenals andere jaren als gegeven gezien en niet echt meegewogen in de uiteindelijke aankoopbeslissing.
5. GPS-ontvanger wordt vaker gebruikt
Er is duidelijk een toename in het gebruik van GPS-ontvangers waar te nemen. Dit sluit dan ook aan bij de conclusie dat mensen de ontvanger voor steeds meer doeleinden gaan gebruiken.
6. Garmin MapSource, OziExplorer en EasyGPS nog steeds meest gebruikte software
Genoemde programma's zijn nog steeds de meest gebruikte programma's, hoewel er duidelijk een tendens richting gratis software zichtbaar is. Meer mensen zijn op zoek naar gratis software (al dan niet legaal), waarbij moet worden opgemerkt dat veel respondenten klagen over de hoge prijzen van goed digitaal kaartmateriaal, accessoires om gebruik van software mogelijk te maken (kabels) en de softwarepakketten van de grootste fabrikanten (Mapsource van Garmin en MapSend van Magellan).

Uitgebreide uitwerking
Een meer uitgebreide uitwerking (9 pagina's in Adobe PDF-formaat) kan voor € 5,- worden besteld bij de beheerder van deze site.

Eerdere uitwerkingen
De samenvattingen van de uitkomsten van vorige jaren zijn nog steeds te bekijken: 1999, 2001 en 2002.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]