GPS ontvangers
Cursus/Workshop
Trail, trek- en hikers
Bergwandel en meer
Kaart & Kompas
GPS (GNSS)
Groep- en Privécursus
Groepstocht GPS/K&K
www.padvinden.nl

GPS-enquête 2002

Net als in voorgaande jaren werd er ook in juli/augustus 2002 een enquête gehouden onder de bezoekers van de site met betrekking tot (het gebruik van) handheld GPS. Veel bezoekers gaven gehoor aan de oproep en stuurden een ingevuld enquête formulier terug. Hieronder beknopt de resultaten van deze enquête:

1. Garmin marktleider
Zeer duidelijk marktleider op dit gebied is Garmin. Met ruime voorsprong op de anderen steekt dit merk er qua gebruikers ver boven de andere merken uit. Binnen het assortiment van Garmin is er een duidelijke voorkeur voor de eTrex-serie.
2. Internet belangrijkste informatieverschaffer, verkoper minst belangrijk
Zowel bij mensen die al een GPS in bezit hebben als zij die er nog een willen kopen is het duidelijk dat Internet de belangrijkste informatieverschaffer is. Gezien het feit dat de enquête is gehouden op Internet kan dit beeld ietwat vertekend zijn. Veel opvallender wellicht is het feit dat de verkoper als minst belangrijke bron van informatie wordt gezien. Niet alleen wanneer het gaat om aanschafadviezen, maar ook voor wat betreft informatie over het gebruik van GPS. Dit is extra opvallend, omdat de verkoper vorig jaar juist nog wel vrij hoog scoorde als informatiebron.
3. Steeds meer GPS voor in de auto
Nu het gebruik van digitale kaarten steeds meer gewoon wordt, wordt ook de GPS steeds vaker in de auto gebruikt. Onder de respondenten bleek de GPS zelfs vaker te worden gebruikt in de auto dan voor hiking.
4. Merk bij uiteindelijke aankoop wel belangrijk
Net als vorig jaar bestaat er ook nu een duidelijk verschil in aankoopcriteria tussen mensen die reeds een GPS-ontvanger hebben en de mensen die er nog een willen aanschaffen. Mensen die reeds een GPS hebben zeggen daarbij in vrij grote mate te hebben gekeken naar het merk van de ontvanger. Dit terwijl mensen die nog een ontvanger gaan aanschaffen zeggen hier juist veel minder op te letten. Schijnbaar is het merk dus bij de daadwerkelijke aankoop (onderbewust?) veel belangrijker dan men vooruit wil toegeven.
5. GPS-ontvanger wordt meestal enkele keren per maand gebruikt
Net als vorig jaar is ook nu duidelijk te zien dat een GPS-ontvanger over het algemeen meerdere keren per maand wordt gebruikt. Het aantal mensen dat de ontvanger meerdere keren per dag gebruikt is beduidend minder dan vorige jaar.
6. Garmin MapSource, OziExplorer en EasyGPS meest gebruikte software
Het aantal mensen dat de GPS aan de PC/PDA koppelt is ten opzichte van vorig jaar gestegen. Dit zal mede verband houden met het feit dat er meer ontvanger zijn die deze mogelijkheid ook daadwerkelijk bieden. De meest gebruikte softwareprogramma's zijn Garmin MapSource (mede dankzij hun positie als marktleider voor ontvangers), OziExplorer en het gratis te downloaden EasyGPS.
7. Informatiebehoefte
Veel gebruikers (en toekomstige gebruikers) hebben een behoefte aan algemene informatie over GPS en tips voor het gebruik van GPS. Het feit dat mensen veel minder op zoek zijn naar waypoints kan er op duiden dat hierin reeds wordt voorzien door eigen aanmaak middels software.

Uitgebreide uitwerking
Een meer uitgebreide uitwerking (9 pagina's in Adobe PDF-formaat) kan voor € 5,- worden besteld bij de beheerder van deze site.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]