GPS ontvangers
Cursus/Workshop
Trail, trek- en hikers
Bergwandel en meer
Kaart & Kompas
GPS (GNSS)
Groep- en Privécursus
Groepstocht GPS/K&K
www.padvinden.nl

GPS-enquête 2001

Net als in 1999 werd er ook in juni 2001 een enquête gehouden onder de bezoekers van de site met betrekking tot (het gebruik van) GPS. Meer dan 150 bezoekers gaven gehoor aan de oproep en stuurden een ingevuld enquête formulier terug. Hieronder beknopt de resultaten van deze enquête:

Van de ondervraagde respondenten bezit 66% één of meerdere GPS-ontvanger(s). Duidelijk naar voren komt hierbij dat Garmin nog steeds absolute marktleider is als het gaat om handheld GPS-ontvangers voor buitensporters: 88% van de respondenten bezit een Garmin ontvanger (waarvan 42% een ontvanger uit de eTrex-serie!). Garmin laat hiermee andere merken ver achter zich (Magellan 7%, MLR 1%, Eagle% en overige merken 3% samen).

7% van de GPS-bezitters is niet tevreden met zijn ontvanger (in de helft van de gevallen verkeerde koop, in andere gevallen blijkt ontvanger niet gebruikersvriendelijk of ontoereikend voor gebruiker).

Voor de aanschaf haalde 80% informatie van internet en 29% luistert (tevens) naar de verkoper in de winkel. Opvallend is dat van de 16% van de mensen die overige informatie-bronnen bijna iedereen hier de vrienden/kennissenkring noemt. Onder de mensen die nog een GPS willen aanschaffen zijn deze cijfers nagenoeg hetzelfde, hoewel minder mensen gebruik maken van het internet (74%).

Bij de aanschaf blijkt prijs en capaciteit nog steeds zeer belangrijk (beiden 66%), hoewel ook het merk voor velen zeer belangrijk blijkt te zijn (45%). Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de service (12%). Daarnaast werd vooral gekeken naar gebruikersvriendelijkheid. Mensen die nog een GPS willen aanschaffen blijken veel minder te kijken naar het merk (15%), en juist meer naar service (18%).

De meeste mensen gebruiken de ontvanger tijdens hiking (38%), maar ook voor het gebruik van fietsen (12%) en autorijden (15%) is de GPS-ontvanger populair. Daarnaast zijn watersport en motorrijden populaire bezigheden om een GPS-ontvanger te gebruiken.

Het blijkt dat de meeste mensen hun GPS-ontvanger enkele keren per maand gebruiken (44%). Dit terwijl 19% zegt hun ontvanger slechts enkele keren per jaar te gebruiken. 'Heavy-users' zijn er wat dat betreft niet zoveel: slechts 4% gebruikt de GPS-ontvanger dagelijks en 20% enkele keren per week.

Met de opkomst van steeds meer verschillende soorten software-programma's voor GPS-gebruik neemt ook het gebruik van de PC-koppeling toe (63% koppelt de GPS wel eens aan de PC). Ook het gebruik van tracking (77%) en waypoints (95%) is hiermee toegenomen.

Onder de software-pakketten voor GPS worden de MapSource CD-ROMs van Garmin veruit het meest gebruikt (mede dankzij het grote aantal GPS-en dat hier gebruik van maakt). Daarnaast is er nog steeds een zeer groot deel van de gebruikers die OziExplorer gebruikt, een programma dat van origine werd gemaakt voor het gebruik van Lowrance en Eagle ontvangers.

Voor het gebruik van GPS maken veel mensen gebruik van Internet (88%), de handleiding van de GPS zelf (51%) en boeken 50%(). Veel minder maakt men gebruik van de kennis van vrienden/bekenden (20%) of bijvoorbeeld een navigatiecursus (2%).

Als men informatie zoekt over GPS, dan is men vooral op zoek naar tips (75%) en waypoints (62%). Daarnaast zijn opvallend veel mensen op zoek naar meer informatie over kaartprojecties en datums of software voor de koppeling met een PC.

81% van de ondervraagden is wel geïnteresseerd in een nieuw boek over GPS als daar een diskette of CD-ROM bij geleverd zou worden. Hoewel de prijs niet echt belangrijk is in deze, loopt de voorkeur voor wat er zoal op de CD-ROM zou moeten staan sterk uiteen. Lijsten met waypoints, digitale kaarten, demo-versies van software, grid/datum conversie-software en routes zijn zo maar enkele van de vele genoemde extra's die mensen van een dergelijk multi-media boek verwachten.

Tot slot, 6% van alle respondenten gaf te kennen geen GPS te bezitten en ook niet van plan te zijn er een in de nabije toekomst aan te schaffen. De helft van deze mensen blijkt zelfs een aversie te hebben tegen de extra bulk elektronica die in de buitensport wordt gebracht op deze manier. Kaart, kompas en klassieke hoogtemeter zijn voor deze mensen de ideale instrumenten om hun weg te bepalen. De andere helft van deze mensen gaf aan dat zij (voorlopig) het nut van een GPS ten opzichte van bijvoorbeeld een kompas en kaart niet zien.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]