GPS ontvangers
Cursus/Workshop
Trail, trek- en hikers
Bergwandel en meer
Kaart & Kompas
GPS (GNSS)
Groep- en Privécursus
Groepstocht GPS/K&K
www.padvinden.nl

Resultaten GPS-enquête 1999

In november 1999 werd er via deze site een enquête gehouden onder mensen die een GPS-ontvanger hebben danwel interesse hadden in GPS. De resultaten van deze enquête zullen wellicht worden gebruikt door een uitgever om een -naar de wensen van gebruikers ingevuld- nieuw boek over GPS op de markt te brengen.

Hieronder staat een korte samenvatting van de resultaten van de enquête, mensen die dat willen kunnen een meer uitgebreid rapport aanvragen bij de webmaster. Dit rapport bestaat uit een PDF-bestand van enkele pagina's.

Inleiding
In totaal zijn er 57 mensen geweest die de moeite hebben genomen om de enquête in te vullen. Daarvan zijn er echter 6 niet opgenomen in de uitwerkingen omdat zij ofwel te weinig antwoorden hadden ingevuld (en dus alleen voor het boek gingen) ofwel onzinnige antwoorden hadden ingevuld (en dus gewoon de enquête wilden verzieken). Er is bij de uitwerking van de enquête onderscheid gemaakt tussen mensen die reeds een GPS-ontvanger gebruiken en zij die er (nog) geen hebben. Let op: aan de resultaten van deze enquête kunnen geen 'waarheden' worden onttrokken, simpelweg omdat de enquête daarvoor te kleinschalig is opgezet. De resultaten zijn dan dan ook puur een indicatie van de gedachten en wensen van bezoekers van hiking-site.nl.

De GPS-ontvangers
Van de 51 mensen die dus mee zijn geteld in de uitwerkingen had 59% een eigen GPS-ontvanger en 41% geen eigen ontvanger. Van deze laatste 41% is echter 95% van plan om binnenkort een GPS-ontvanger te kopen en dus kunnen we stellen dat zij daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in informatie over GPS(-ontvangers). Van de mensen die wel een GPS-ontvanger hebben is het opvallend dat maar liefst 82% een GPS-ontvanger van Garmin in bezit heeft en dat slechts 13% niet tevreden is met zijn of haar GPS-ontvanger. Van deze ontevreden mensen valt op dat 75% van de klachten betrekking heeft op de Garmin 38. Naast deze klachten zijn er onder de bezitters van een Garmin II of II (+) mensen met een ontevreden gevoel over de bijgeleverde kaarten. Bij de aanschaf van hun ontvanger gingen mensen vooral op zoek op internet (74%) en lazen zij de productbrochures door (29%). Van de mensen die binnenkort een GPS-ontvanger willen aanschaffen maakt 100% gebruik van internet als informatiemedium. De verkoper (38%) en tijdschriften (33%) worden verder als belangrijke bronnen genoemd en dus niet de productbrochure (19%) zoals bij de mensen die al een GPS-ontvanger hebben. Mensen die eerder reeds een GPS-ontvanger aanschaften letten vooral op de prijs (74%) en de capaciteit (58%) van de GPS-ontvangers, terwijl de mensen die nog op zoek zijn vooral kijken naar capaciteit (86%), prijs (52%) en merk (29%).

Het gebruik van de GPS-ontvangers
Gezien de oorsprong van waaruit de enquête is het niet verwonderlijk dat 45% van de gebruikers de GPS-ontvanger vooral gebruikt voor hiking. Daarnaast neemt 29% van de gebruikers zijn of haar GPS-ontvanger ook mee in de auto. Het totale gebruik van de GPS-ontvanger ligt tussen enkele keren per maand (45%) en enkele keren per jaar (35%). Naast de GPS maakt 74% gebruik van andere navigatiemiddelen zoals kaart (70%) en kompas (87%). Onder de mogelijkheden van GPS-ontvangers zijn waypoints (87%), routeplotting (74%) en het aansluiten op de computer (61%) het meest populair. Waarbij bij dit laatste vooral gebruik wordt gemaakt van OziExplorer en Waypoint+.

Informatievergaring over GPS in het algemeen
Bij het zoeken naar informatie over GPS kijkt 88% op internet en leest 49% boeken. Hierbij is men dan vooral op zoek naar algemene informatie over GPS (73%), tips en tricks (63%) en waypoints of coördinaten (49%). Maar liefst 86% is geïnteresseerd in een boek over GPS als daar een CD-ROM bij geleverd wordt met waypoints. Een normale prijs voor een dergelijk boek ligt tussen de 26 en 35 gulden (39% of 36 en 45 gulden (24%). Men vindt echter belangrijk dat de CD-ROM ook kaarten en computerprogramma's bevat en dat het boek meer informatie biedt over coördinatiesystemen, navigatie in het algemeen en buitensport-aangelegenheden als hikingtips, eerste hulp en tips en tricks.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]