foto
Cursus/Workshop
Trail, trek- en hikers
Bergwandel en meer
Kaart & Kompas
GPS (GNSS)
Groep- en Privécursus
Groepstocht GPS/K&K
www.padvinden.nl

Benefon Esc!: tips en tricks

Opnieuw laden back-up batterij
Als je lange tijd je Esc! niet gebruikt hebt, dan kan het gebeuren dat hij niet opstart zodra je 'm aan de voeding legt. Het lijkt erop dat de Esc! het helemaal niet meer doet, maar in principe wordt nu eerst de back-up opgeladen. Het beste kun je de Esc! dan een dagje aan de voeding laten liggen, vervolgens de voeding loskoppelen, batterij verwijderen en weer terugplaatsen (zodat back-up is geactiveerd) en opnieuw de voeding aansluiten. De Esc! zal nu vanzelf weer beginnen met het opladen van de gewone batterij.

Upgraden van je Esc! naar R2002/NT
Sindskort bestaat de mogelijkheid om je oude Esc! te upgraden naar een versie: de Esc! R2002. Voor zo'n 99 EURO wordt binnen een week je Esc! voorzien van een nieuwe (verbeterde) accu en nieuwe systeem-software met meer mogelijkheden (onder andere BeneLogo en het gebruik van grids en datums. Ook is het mogelijk om naar de allernieuwste versie te upgraden, maar dat kost je dan iets meer dan 400 Euro. wél krijg je daar dan een compleet nieuwe Esc! voor. Kijk op http://www.benefon.com/ voor meer info.

Makkelijker toevoegen van waypoints in BeneWin Pro
Als je makkelijker de coördinaten van nieuwe waypoints wilt invullen, voeg het waypoint dan eerst leeg toe. Als je 'm vervolgens wijzigt zie je dat voor de coördinaten N° 00 00'00.0" en E° 000 00'00.0" is ingevuld en je het dus makkelijk kunt wijzigen.

Gebruik SOS-knop verstandig
De SOS-knop is bedoeld voor het geval je echt snel hulp nodig hebt. Gebruik daarom als instelling standaard 3 nummers: 2 SMS-nummers (vertel de ontvangers van te voren wat het betekent als ze een dergelijk bericht krijgen!) en als derde een gewoon Voice-telefoonnummer (dat hetzelfde is als één van de SMS-nummers). De SMS-berichten worden dan verstuurd voordat je aan iemand hoeft uit te leggen waar je bent (dat krijgt die persoon dan namelijk per SMS al te zien en dus hoef je alleen maar uit te leggen wat er mis is).

De juiste kaarten downloaden
Als eigenaar van een Benefon Esc! mag je 500 'map-tiles' gratis downloaden. Controleer altijd eerst de map-tiles die je wilt gaan downloaden of ze wel de juiste zijn. Dit doe je door op 'preview tile' te klikken nadat je desbetreffende map-tile hebt geselecteerd. Er wordt dan een klein window geopend waarin de inhoud van het stukje kaart wordt getoond. Dit voorkomt tevens dat je lege map-tiles download.

Batterijen besparen
Er zijn verschillende manieren om batterijen te besparen tijdens het hiken. Zo kun je zodra de GPS-ontvanger de satellieten heeft gevonden het stroomverbruik van de ontvanger halveren (druk op de middelste keuzetoets en kies vervolgens voor 'GPS-receiver' en verander Full power in Low power). Maar je kunt ook het GSM gedeelte van de Benefon Esc! uitschakelen zodat er niet meer naar netwerkdekking wordt gezocht: Menu -> Settings -> GSM -> GSM-module -> off.

'Geheime' nummer-code voor versie-nummers
Als je benieuwd bent hoe lang het geleden is dat de software in je Esc! is gezet en welke versie-nummers de software voor de GSM-module en de GPS-module (twee aparte modules) hebben, dan gebruik je de volgende toets-combinatie: *#0000#. De compileerdatum en versienummers worden dan vanzelf op het scherm getoond.

'Geheime' nummer-code voor battery-check
Als je de status van je batterij wilt checken, dan kun je gebruik maken van een 'geheime' code. Toets in: *#2288379# ( wat overeenkomt met *#battery#).

'User datum/grid' instellen voor Nederlandse topografische kaarten (Rijksdriehoek)
Als je je Esc! hebt laten upgraden naar versie R2002, dan zul je zien dat er veel meer grids en datums worden ondersteund. Ook is er een user-datum en user-grid, welke je kunt instellen voor gebruik bij de Nederlandse topografische kaarten die gebruik maken van de Rijks Driehoek-meting. Gebruik hiervoor de volgende instellingen:

User Datum:
DX: 593 meter
DY: 26 meter
DZ: 478 meter
DA: 740 meter
DF: 0.1003748

User Grid:
Longitude Origin: 523.258 East
False Easting: 155000
False Northing: -5316592
Scale: 0.9999079


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]