Home » Materialen » Slaapzakken » Verschillende vullingen

Verschillende vullingen

Net als bij vormen geldt bij vullingen dat er twee (hoofd) vormen van vulling zijn: echt dons en kunstvezels. En hoewel dons bijna alleen maar voordelen heeft, kiezen toch veel mensen voor kunstsofvezels. Kortweg omdat dons ook een behoorlijk hoge prijs met zich meebrengt.

Dons heeft bijvoorbeeld als voordeel dat het bijzonder goed isoleert. De isolatiewaarde is veel hoger dan bij veel kunststofvezels, wat er in het kort op neerkomt dat je met het zelfde gewicht een betere isolatiewaarde krijgt, of dat je met dezelfde dikte warmer bent ingepakt tijdens je slaap. Daarnaast kan dons dus ook kleiner worden opgepropt in je compressiezak, waardoor je weer meer ruimte over houdt voor andere zaken. Andere voordelen van dons zijn de duurzaamheid en de navulbaarheid.

Een groot nadeel van dons is echter dat het vocht niet goed afstoot en zelfs redelijk lang vasthoudt. Dit kan tot gevolg hebben dat je slaapzak alsnog zwaar wordt door de hoeveelheid vocht die er in zit of (erger) dat de vulling van je slaapzak gaat bevriezen door de hoeveelheid vocht die erin zit. En daar hebben de meeste kunststofvezels nou net geen last van. Zij transporteren vocht veel makkelijker en zorgen er dus al snel voor dat je slaapzak weer droog en licht van gewicht wordt. Maar zoals gezegd staat daar de lagere isolatiewaarde tegenover.

Een tussenvorm is de duurdere soort kunststofvezel (bijvoorbeeld Polarguard). Deze zijn langer en hebben daardoor een hogere isolatiewaarde dan andere (goedkope) vezels. Maar bij een dergelijke vulling moet je niet raar opkijken als de prijs van je slaapzak de 750 Euro overstijgt.

Wil je dus warm liggen en is het niet te koud, dan kun je het beste kiezen voor dons of het duurdere soort kunstvezel. Anders kun je beter uitkijken naar een goedkopere kunststofvezelvulling.