Home » Materialen » Slaapzakken » Verschillende vormen

Verschillende vormen

Er zijn eigenlijk maar twee verschillende vormen slaapzakken: het dekenmodel en het mummiemodel. En elk hebben zij hun eigen specifieke eigenschappen, voor- en nadelen.

Het dekenmodel

Dit is het oudste model. Het is een slaapzak in de vorm van een rechthoek en als je 'm openritst kun je 'm eventueel gebruiken als deken. Dekenmodellen zijn zoals gezegd recht van vorm en geven je daardoor meer ruimte tijdens het slapen. Je kunt je er makkelijker in omdraaien en als je er twee aan elkaar ritst kun je samen lekker comfortabel slapen. Dat geeft echter ook een nadeel, namelijk de grote hoeveelheid lucht die er in zit. En des te meer lucht er in een slaapzak zit, des te meer je lichaam moet verwarmen. Daarom is een dekenmodel vaak niet geschikt voor winterhikes of andere overnachtingen waar de temperatuur in de buurt van het vriespunt komt.

Het mummiemodel

Om het grote nadeel van het dekenmodel op te lossen, kwam de mummie-slaapzak op de markt. Dit model is krapper, het sluit namelijk beter aan bij het menselijk lichaan: onderaan bij de voeten is het smal, bij het middenlichaam is het breder en bij het hoofd weer smal. Daarnaast hebben sommige mummie-slaapzakken een capuchon, welke je over je hoofd kunt trekken. Daardoor ontstaat er een kleinere hoeveelheid ruimte in de slaapzak en hoeft je lichaam dus minder lucht te verwarmen. Is een slaapzak echter te krap, dan bestaat de kans dat ook de isolatie slecht wordt. Je lichaam komt nu immers rechtstreeks in contact met de buitenkant en er is dus geen isolerende luchtlaag meer aanwezig tussen je lichaam en de slaapzak. Om er voor te zorgen dat je slaapzak de lucht nog beter vasthoudt, heb je vaak de mogelijkheid om de capuchon (of gewoon de bovenkant van je slaapzak) met een aanrijgkoord strakker te trekken. Hierdoor wordt het gat waar je hoofd door steekt kleiner en kan er dus minder lucht ontsnappen. Een nadeel van deze warme slaapzak is echter de ruimte die je hebt. Een krappere slaapzak geeft je immers weinig ruimte om je lekker in om te draaien. Dit zal dan ook vaak resulteren in het volledig omdraaien van de slaapzak. Denk hier dus aan als je bewegingsvrijheid verkiest boven warmte. Om dit grote nadeel van het mummiemodel op te lossen is men nu ook met een tussenvorm op de markt gekomen: een mummiemodel met een ruimer middenstuk. Let er eens op als je in de buitensportzaak bent.

Kortom kun je het volgende stellen:
Dekenmodel: bij warm weer, meer bewegingsvrijheid
Mummiemodel: bij koud weer, minder bewegingsvrijheid.