Home » Materialen » Slaapzakken » Soorten tijk

Soorten tijk

Tijk is een andere naam van het omhulsel van de vulling. Dit is dus zowel de binnen- als de buitenkant van de slaapzak.

Bij het kiezen van de soort tijk moet je je weer afvragen waar en hoe je je slaapzak wilt gebruiken. Zo is katoen lekker voor het lichaam (irriteert niet) en ventileert het goed. Maar daar staat dan weer tegenover dat het vrij zwaar is, gemakkelijk vies wordt en bij dauw of mist al snel kletsnat wordt.

Een andere optie is dan bijvoorbeeld Pertex of nylon. Nylon is al veel lichter dan katoen maar laat nog wel vocht door. Pertex doet dat alweer minder en is toch ook niet zwaar. Ook is de isolatiewaarde van Pertex een stukje hoger dan die van nylon of katoen.

Bij het kiezen van een slaapzak kom je vaak tot de conlusie dat je het beste een combinatie van tijksoorten kunt kiezen. Een Pertex buitentijk en een katoenen binnentijk zorgen voor enerzijds voldoende isolatie en anderzijds ook voor een goede vochtregulering van de slaapzak. Ga je echter in de extreme kou slapen, dan is wellicht een Pertex-Pertex combinatie de beste. Dit geeft immers de hoogste isolatiewaarde. Om dan te voorkomen dat je last krijgt van het (voor de huid irriterende) Pertex, kun je dan nog kiezen voor een katoenen binnenhoes.

Tenslotte kun je ook nog voor Gore Dryloft kiezen. Dit heeft naast de goede eigenschappen van Pertex ook nog het comfort van winddichtheid en zijn waterafstotendheid. Uiteraard liggen de prijzen van Pertex en Gore Dryloft hoger dan van katoen of nylon.