foto

Soorten schoenen

Wandelschoenen worden ingedeeld in verschillende categorieŽn. Deze categorieŽn helpen de koper bij het uitkiezen van de beste schoenen. Immers voor een wandeling door de Utrechtse Heuvelrug heb je heel andere schoenen nodig dan voor een lange tocht door de Ardennen of een Alpenwandeling. De schoenen zijn vaak ingedeeld in de volgende categorieŽn (zie afbeelding):

Categorie A Categorie B Categorie C Categorie D

A Lage of halfhoge wandelschoenen
Deze schoenen zijn de eenvoudigste soort. Ze zijn bedoeld voor de gemakkelijke, lichte wandelingen in het bos en over de weg. Omdat de zool vaak iets beter geschikt is gemaakt voor asfalt zullen ze hier dan ook minder snel slijten dan de schoenen van andere categorieŽn. Verder kun je met deze schoenen ook gemakkelijk over licht glooiend terrein lopen, zodat ze uitermate geschikt zijn voor een dagwandeling in Nederland of bijvoorbeeld een vierdaagse. Ze zijn licht en soepel en zijn daardoor ook goed geschikt om te gebruiken als tweede paar schoenen als je bijvoorbeeld een zware klim wilt maken. In de aanloopfase draag je deze schoenen, om ze in het ruigere terrein om te wisselen voor de zwaardere schoenen van categorie C of D.

B Trekkingschoenen
Trekkingschoenen zijn de meest populaire schoenen in het wandelsegment. Het zal je dan ook niet verbazen dat bij de meeste buitensportzaken deze schoenen het grootste deel van het aanbod uitmaken. Ze hebben in principe dezelfde soepelheid als de schoenen van categorie A, maar zijn van een iets zwaardere kwaliteit. Ze zijn daardoor steviger en geven dus meer steun bij het lopen in de bergen. Je hebt van deze schoenen zeer veel verschillende soorten. De meeste zijn behoorlijk waterbestendig en geven je een prettig gevoel doordat het transpiratievocht door het leer naar buiten wasemt. Wil je er zeker van zijn dat je waterdichte schoenen koopt, neem dan schoenen met een Gore-Tex binnenkant. Dit materiaal zorgt ervoor dat de schoenen absoluut geen water doorlaten, waardoor ze ook iets warmer aanvoelen. Zeker voor natte gebieden (denk aan nat gras of een beetje sneeuw) biedt de Gore-Tex laag je de zekerheid van droge voeten. Hoewel hier als kanttekening bij moet worden geplaatst dat de Gore-Tex laag er ook voor zorgt dat de ventilatie minder wordt en je dus sneller last kunt krijgen van transpirerende voeten.

C Zware trekkingschoenen/lichte Alpine schoenen
Mochten de schoenen van de voorgaande categorieŽn niet meer voldoende zijn, dan ben je toe aan iets zwaarders. De schoenen van categorie C zijn over het algemeen dan ook geschikt voor het ruige terrein, voor hikes waar je vaker van het gebaande pad afwijkt en waarbij steun aan je enkels een absolute must is. Deze schoenen zijn dan ook gemaakt van een stugger soort leer dat voor steun aan de enkels zorgt en een stijvere zool met meer grip. Sommige schoenen van deze categorie zijn ook al geschikt gemaakt voor het nog zwaardere werk waar je stijgijzers nodig hebt. Maar daarvoor kun je vaak beter terecht bij de schoenen die daar oorspronkelijk voor waren bedoeld: de schoenen uit categorie D.

D Stijgijzervaste Alpine schoenen
Ga je hoog de Alpen in of denk je aan een andere zware klimpartij, neem dan schoenen van deze categorie. De zool is uitermate stijf, iets dat nodig is om de stijgijzers te kunnen bevestigen. Daarnaast is het leer van deze schoenen dermate stijf en stug dat je een optimale steun krijgt bij het klimwerk. Wel is het altijd handig om de aanlooproute te lopen op schoenen uit een lichtere categorie (A of B), want het comfort van de zolen is ronduit slecht te noemen als het gaat om absorberen van het neerkomen van je voeten op asfalt of een andere harde ondergrond. Daarnaast slijten de zolen veel sneller op een wegdek, zodat het ook nog eens duur wordt betaald.

Niet elke winkel houdt dezelfde indeling aan, maar over het algemeen is het verschil wel duidelijk. Naast de genoemde categorieŽn is er soms ook nog een aparte categorie kinderschoenen, een categorie voor jungleschoenen en een categorie voor wrijvingsschoenen. Deze laatste drie categorieŽn worden echter niet op deze site besproken.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }