Home » Materialen » Rugzakken » Soorten rugzakken

Soorten rugzakken

Voordat je je afvraagt welk soort rugzak je nodig hebt, moet je je natuurlijk eerst afvragen waar je 'm voor wilt gaan gebruiken. Ga je een stukje wandelen dan volstaat een kleine simpele dagrugzak, maar zo kan het ook zijn dat je de rugzak nodig hebt voor een meerdaagse trektocht, een klimtocht of een huttentocht. Het zal duidelijk zijn dat een meerdaagse trektocht om een geheel andere rugzak vraagt dan een klimtocht, waarbij bewegingsvrijheid van groot belang is. Daarnaast is het ook belangrijk om je af te vragen wat je mee moet nemen op je tocht. Zo heb je voor het meenemen van een tent natuurlijk om een grotere rugzak bodig en zul je bij een huttentocht plaats vrijhouden in een dergelijk grote rugzak.

Daarnaast zijn ook de weersomstandigheden bijzonder belangrijk. Een tocht in de sneeuw en ijs vraagt om een rugzak die het mogelijk maakt om ijspickels en ski's te bevestigen, terwijl een regenachtige dag zware eisen stelt aan de waterdichtheid van de rugzak.

Zodra je dit alles goed op een rijtje hebt gezet, dan zul je over het algemeen uitkomen op één van de volgende drie categorieën:

  • dagrugzak
  • trekkingrugzak
  • klimrugzakken

En uiteraard zijn er variaties op deze categorieën te bedenken (een dag/klimrugzak of een hutten/trekkingrugzak).

Weet je eenmaal in welke categorie de rugzak valt die wilt aanschaffen, dan zul je je af moeten vragen hoeveel ruimte je nodig hebt om je spullen kwijt te raken. Deze grootte wordt altijd in liters uitgedrukt. Denk hier echter altijd aan het feit dat hoe meer liters je in een rugzak kwijt kunt, des te meer gewicht je mee zult moeten dragen. Daar staat tegenover dat er niks zo onhandig is als een te kleine rugzak waar je van alles aan de buitenkant aan vast moet zien te binden.

Over het algemeen kunnen de volgende waarden qua grootte worden aangehouden:

  • 30 liter voor een dagtocht rugzak, deze hoeft immers naast eten en regenkleding niet veel te bevatten
  • 40 tot 50 liter voor een huttentocht waarbij je zelf je brander, slaapmatje en dergelijke mee moet dragen.
  • 60 liter moet voldoende zijn voor een meerdaagse trektocht met de tent. Hierbij wordt er wel van uit gegaan dat je met meerdere personen gaat en de keukenspullen en tent en dergelijke dus kunt verdelen over de diverse personen. Ga je alleen op pad, dan krijg je al snel te maken met
  • 65 tot 75 liter voor het weg kunnen stouwen van alle zaken die je voor een dergelijke tocht nodig hebt.