Home » Materialen » Rugzakken » Accessoires

Accessoires

Na het aanschaffen van alleen je rugzak ben je er nog niet. Vaak zul je nog een keer de boer op voor enkele accessoires om je rugzak nog meer af te stemmen op je wensen. Daartoe zijn er diverse accessoires te koop in de betere buitensportzaken.

Vliegtuigzakken

Wil je je rugzak meenemen in een vliegtuig, doe dit dan nooit zonder 'm eerst in een vliegtuigzak te stoppen. Deze zakken zijn zeer groot en bieden ruimte om je rugzak en vaak ook enkele kleine zaken in weg te proppen. Een vliegtuigzak is nodig om te voorkomen dat je de helft van je rugzak op het vliegveld achterlaat. Zoals je weet rolt de bagage namelijk via lopende banden richting je vliegtuig. De vele haken, ogen en banden die aan je rugzak zitten kunnen op deze route gemakkelijk ergens achter blijven hangen. Omdat andere bagage vervolgens tegen je rugzak aan blijft beuken is de kans zeer groot dat je rugzak het begeeft, nog voordat je er een stap mee hebt kunnen zetten op de plaats van bestemming. Daarnaast zorgt een vliegtuigzak ervoor dat je zaken die los aan je rugzak zijn bevestigd (bidons, etc.) nog steeds aanwezig zijn tegen de tijd dat hij op de plaats van bestemming het bagageruim uit rolt.

Bidonhouder

Mocht je rugzak niet standaard zijn uitgerust met een bidonhouder, dan zijn er gelukkig diverse soorten en maten los te verkrijgen. Deze kun je vervolgens gemakkelijk aan de heupgordel van je rugzak bevestigen, zodat je alsnog in staat bent om tijdens het lopen je dorst te lessen.

Zijzakken

Bijna elk (goed) merk heeft extra uitbouwmogelijkheden voor je rugzak. Een mogelijkheid is het bevestigen van extra zijzakken. Deze hang je aan beide zijden van je rugzak, waardoor het pakvolume met enkele liters toeneemt. Let erop dat je altijd zijzakken koopt die speciaal gemaakt zijn voor je rugzak. Universele zijzakken zijn vaak goedkoper maar maken ook een grote kans om tijdens het lopen los te raken of op een andere manier van hun plaats te geraken. Ook dien je altijd aan beide zijden extra zakken te bevestigen, omdat anders je rugzak uit evenwicht raakt en je al snel rugklachten zult oplopen. Niet voor niets worden zijzakken altijd per twee verkocht.

Droogloper

Een andere uitbouwmogelijkheid is een zogenaamde droogloper. Dit is een extra vak dat je aan de achterkant van je rugzak hangt. Het is een extra zak, welke aan de ene kant is voorzien van een waterdichte laag en aan de andere kant van een net. Door dit vak aan de achterkant van je rugzak te bevestigen en er vervolgens je natte kleren in te doen, kun je deze tijdens het lopen drogen. Vandaar de naam droogloper.

Waterreservoir

Zeker tijdens tochten in de hete zon kun je niet zonder drinken. Ideaal is het dan om een waterreservoir aan de bovenkant van je rugzak te bevestigen. Vaak zijn ze voorzien van een slang, waardoor je tijdens het lopen gewoon kunt drinken.

Regenhoes

In Nederland kun je haast niet zonder, maar ook in het warme zuiden kun je soms worden verrast door een flinke regenbui. Met een regenhoes zorg je ervoor dat je rugzak, en dus ook de spullen erin, gewoon droog blijven. De iets duurdere regenhoezen zijn tevens te gebruiken als vliegtuigzakken.