Home » Materialen » Kleding » Tussenlaag

Tussenlaag

De tussenlaag is de laag die over het ondergoed gaat en onder bijvoorbeeld je regenjack (buitenlaag) zit. Afhankelijk van het weer kan dit dus een bijvoorbeeld een fleece-trui of een T-shirt of overhemd zijn. Het is de laag die zorgt voor regulering van verschillende zaken.

Regulering van vocht en warmte

De belangrijkste taak van de tussenlaag is de regulering van zowel warmte als vocht. warmte dient te worden vastgehouden, terwijl vocht van de onderlaag moet worden aangenomen en vervolgens doorgevoerd moet worden naar de buitenlucht of buitenlaag. De warmte wordt vastgehouden doordat er een laag met stilstaande lucht tussen deze laag en je lichaam wordt bewaard. Deze lucht wordt door je lichaam verwarmd en zorgt zodoende voor een isolerende laag tegen de kou. Lichaamsvocht kan vanaf deze laag gemakkelijk verdampen zonder direct invloed te hebben op je lichaamswarmte.

Softshell?

Een kreet die je steeds vaker hoort met betrekking tot deze laag is de zogenaamde softshell. Eigenlijk is dat een dure naam voor een laag die een beetje zweeft tussen de tussenlaag en buitenlaag. Softshell biedt namelijk meer bescherming dan een reguliere tussenlaag (het is bijvoorbeeld winddicht), maar weer niet zo veel als de buitenlaag (waterdicht is niet echt nodig voor deze laag). Wat alle materialen van de tussenlaag met elkaar gemeen (zouden moeten) hebben is het ademend vermogen. Dit moet immers groot zijn om er voor te zorgen dat lichaamsvocht inderdaad snel kan worden weggevoerd van het lichaam.

Windstopper en Windbloc

Een belangrijke eigenschap van de tussenlaag is dat hij de warme luchtlaag in stand houdt. Windstopper en Windbloc worden dan ook vaak toegepast in deze laag om te voorkomen dat de wind door de stof heenwaait en de verwarmde lucht te snel afvoert. Dit voorkomt dus de zogenaamde windchill-factor (gevoelstemperatuur die lager ligt door de koude wind).