Home » Materialen » Kleding » Onderhoud

Onderhoud

Met de komst van allerlei technieken om kleding waterdicht, winddicht en ademend te maken, is het er niet makkelijker op geworden om je kleding te reinigen ofwel te drogen. Het feit dat je bij aanschaf van een nieuw jack of een nieuwe broek een handleiding mee krijgt toont wel aan dat er om een zekere voorzichtigheid wordt gevraagd als het gaat om onderhoud van je dure outdoor-kleding.

Wassen en strijken

Bij het wassen en strijken van je kleding moet je altijd uitgaan van de informatie die wordt gegeven op het kledings-etiket. Hierop staat nameljk altijd de maximale temperatuur waarmee gewassen mag worden en of een kledingsstuk al of niet gestreken mag worden. De meest algemene regel is waarschijnlijk dat áls je je ademende kleding wilt wassen je dit bijna altijd moet doen zónder wasverzachtende middelen. Deze kunnen de ademende werking namelijk sterk beïnvloeden. Daarnaast zijn er wasmiddelen op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor het wassen van ademende kleding. Zo'n flesje is wellicht duurder dan een gewoon wasmiddel, maar gaat vrij lang mee en helpt om je kleding langer in goede staat te houden.

'Onzichtbare' vervuiling

Uiteraard wordt je kleding vies tijdens het beoefenen van buitensport. Bij een beetje modder is er niets aan de hand en die veeg groene smurrie van de bomen krijg je er bij een enkele keer wassen ook wel uit. Probleem is vaker de vervuiling die je niet zo snel ziet. Hierbij kun je dan denken aan zweet die zich afzet op je kleding of bijvoorbeeld iets soortgelijks zoals zout water. De zoutkristallen blokkeren de niet zozeer de ademende membranen van de stof, maar houden wel vocht tegen door het op te nemen en het dus lijkt alsof jas niet meer waterdicht is. Een flinke spoeling in lauw of koud water kan dan echter wonderen doen.

Reinigen 'in het veld'

Als je geen wasmiddel tot je beschikking hebt tijdens je hikes, dan is het altijd handig om een borstel mee te nemen. Dit is vaak beter dan schrobben met je handen en zorgt er tevens voor dat membranen van de stof niet verstopt raken met het vuil dat je er als het ware induwt.

Impregneren van kleding

Er zijn verschillende middeltjes op de markt die je kleding waterafstotend kunnen maken. Hierbij gaat vaak ook een deel van de ademende werking te niet, maar toch kan dat soms beter zijn dan kletsnat te worden van regen of sneeuw. Let er bij dit soort middeltjes altijd op dat ze ook daadwerkelijk door de fabrikant van je kledingsstuk wordt aangeraden. Bekende merken zijn onder andere Granger's, Nikwax en Toko.